Помните ли изборите от 2017 г.? Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува натиска, който бил оказван на живеещите в България турци преди изборите.

Тогава Ердоган обвини страната ни за екстрадирането на турски граждани /заради дейност, която застрашава националната ни сигурност/. В навечерието на парламентарните избори се появиха съобщения за открита агитация на турски представители за една от партиите в България, които се явяват на парламентарните избори.

ТОГАВА ЕРДОГАН КАЗА:

"Обръщам се към България, към нашите братя там, създаването на напрежение наистина ни разстройва. От една страна говорите за демокрация, а от друга страна оказвате натиск върху турски граждани. Това е неприемливо. Говорите за спазване на права в ЕС, а правите точно обратното."

По това време Турция подкрепяше създадените от Касим Дал и Лютви Местан политически партии, които се опитаха да привлекат част от избирателите на ДПС в България и Турция.

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО

Ердоган направи обръщение по време на конференция на ДПС, обръщайки се към сънародниците си и цяла БЪЛГАРИЯ. С обръщението си Ердоган обяви подкрепата си за ДПС и своя "приятел Бойко Борисов".

Текстът на посланието беше разпространен от администрацията на Ердоган, а държавната Анадолска информационна агенция посочи, че България е “бивша османска територия с голямо турско малцинство”, а партията ДПС, “чиито членове са предимно български турци”, има 26 места в българския парламент.

Какво се случва?

Ердоган припозна ДПС и обеща подкрепа.

Ердоган предупреди, че остава зад Борисов /който заедно с Меркел брани интересите му в ЕС-гласуването на санкциите срещу Турция/.

ГЕРБ и ДПС са мнозинство в парламента и в ръцете им е изпълнителната власт.

Очевидно за Ердоган е важно кой управлява и ще управлява България.

ЗАЩО И ГЕРБ И ДПС ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА?

В днешната действителност едва ли е по идейни и патриотични подбуди.

През 2017 г. президентът Румен Радев отговори остро на намесата на Ердоган заявявайки, че БЪЛГАРИЯ няма да допусне уроци по демокрация.

Днес президентът, въпреки ограничените си правомощия, не е отстъпил и крачка от идеята за демокрация, суверинитет и просперитет на българската нация.

Кой пречи на имперските амбиции на Ердоган????

С друг президент, по-голям брой депутати на ДПС и наведените ГЕРБ може да стане страшно.

Румяна Ченалова

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.