Премиерата на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18.08.2019 г. /неделя/ от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888”, Поморие. Специални гости и участници в културното събитие с концерт ще бъдат поетът и драматург Недялко Йорданов и композиторът Хайгашод Агасян.

„Похвално е отпечатването на тази книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, в която неколцина автори разкриват и дават талантлив художествен израз на своята емоционална и духовна връзка с родния град. Съставителите на тази книга са направили своя избор и ни представят по един добър начин творчеството на поети, съдбовно свързани с Поморие и обрекли на Поморие талантливото си слово. Усетът за Поморие се засилва от прекрасните фотографии от един фотоконкурс и те носят отделно свой лиричен поглед към града и неговото море“ – дава висока оценка за изданието Ваньо Вълчев – поет, писател, театрал, журналист, кино и телевизионен режисьор.

Книгата включва поетични творби на Яворов, Весела Страшимирова, д-р Васил Костадинов, Боян Чимов, Иван Кунев и 15 фотографии от Поморие, които ще бъдат представени на фотоизложбата “ГРАДЪТ”. Снимките бяха подбрани чрез номинации на авторитетно жури от фотографи в състав: Диди Андреева, Тодор Динев – Тото и Георги Димитров. Във фотоконкурса „ГРАДЪТ“ участваха над 100 кадъра на автори от 3 държави – България, Русия и Великобритания. Отличените фотографии са дело на: Андрей Климов, Борис Кратман, Валентин Найденов, Ваня Герасимова, Георги Фотев, Ирина Карачева, Красимир Колев, Маргарита Дикова, Петър Шипчанов, Тодор Тодоров и Чавдар Чернев. Първите три призови места (I-ва награда – 400 лева, II-ра награда – 300 лева и III-та награда – 200 лева) ще бъдат обявени в деня на културното събитие.

Културният проект „ГРАДЪТ – поезия и фотография“, включващ издаването на книга с поезия и фотографии, фотоконкурс и изложба, посветени на Поморие, се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на д-р Васил Костадинов. Автор на проекта е журналистът Стоян Тончев, който заедно с Боян Чимов  е и съставител на книгата. Редактори са Боян Чимов и Светла Асенова, а издателството е „Либра Скорп“ – Бургас. Партньори: Сдружение „Граждани за Поморие“ с председател Ангелина Мерджанова; екип на информационния сайт LIBERTA.BG и НЧ „Просвета 1888“ - Поморие. Предговорът на изданието е на Ваньо Вълчев, а автор на корицата на поетичната книга е известният художник-маринист и почетен гражданин на Поморие – Йордан Маринов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.