Очакваните от правителството на Бойко Борисов 1,3 млрд. евро от Европейския съюз за борба с коронавируса се оказаха красив мираж.  България ще разполага с допълнителен ресурс от 122 млн. евро, но не безвъзмездно. Държавата ни получава отсрочка от ЕК парите да не бъдат възстановени до месец юни на тази година, а до края на програмния период през 2023 г.

Предимството е, че парите са налични и ще могат да се използват бързо, без тежка бумащина. 

Това стана ясно от отговор на Централното координационно звено в МС за средствата от ЕС по повод инвестиционната инициатива на ЕК за борба с коронавируса. 

Сумата от 122 млн. евро представлява предоставено от ЕК авансово финансиране през 2019 г. по оперативните ни програмите, което не е било изразходвано. По регламент парите следва да се върнат на ЕК до юни 2020 г. Заради ситуацията с коронавируса обаче държавите-членки, които разполагат с такова неизразходвано авансово финансиране, получават отсрочка да го възстановят в бюджета на ЕС след края на програмния период, пише "СЕГА"

Освободените средства са свежи пари, които могат да се използват веднага за национално съфинансиране на различни проекти за смекчаване на кризата с коронавируса, като така ще облекчат натиска върху националния бюджет, обясниха от МС. На теория срещу 122 млн. евро национално съфинансиране стои ресурс от 690 млн. евро финансиране от ЕС, защото националното съфинансиране покрива 15% от разходите по проектите, а европейското - 85% и ЕК изтъква тези съотношения като свидетелство, че наличният ресурс е голям. На практика обаче ЕК не отпуска тези 690 млн. евро допълнително, а трябва да ползваме настоящия ресурс по оперативните програми. По тях към момента България има недоговорени общо 546 млн. евро и вече е планирала за какво да ги харчи. ЕС няма да дава допълнителни 690 млн. евро, а ще се ползва наличния ресурс. Дори и да не реализира нито един проект за коронавируса по тази схема, бюджетът все пак ще си е спестил връщане на 122 млн. евро тази година и ще го е отложил за 2023 г. 

Авансът от 122 млн. евро не е предоставен разбито по отделни програми и ще може да се насочва свободно, в зависимост от нуждите, по една или друга оперативна програма, разясниха от МС. За да не се налага тежка координация, ЕК предоставя възможност на държавите-членки да правят размествания в размер на до 8% от дадена приоритетна ос. Очаква се новите проекти да са основно концентрирани в два фонда - социалния и за регионално развитие. Националното съфинансиране ще може да се използва и за финансови инструменти за осигуряване на подкрепа в реалната икономика, коментираха от МС. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.