Петкратният носител на световната ски купа Марк Жирардели е придобил "Юлен" през 2016 година. Той лично заяви пред Нова, че притежава 100% от фирмата "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен". Процедурата по закупуването на "Юлен" е започнала още пред 2012 година, когато той и неговият екип стартирали проучвания за закупуването на дружеството.

"Много преди 2016 година започна процедурата, около 2012 година. Мислих, че ще е прекрасна възможност да инвестирам във фирмата. Направихме голямо и обстойно проучване на правните и икономическите показатели, което продължи няколко години. В крайна сметка успяхме", радва се скилегендата.

В този период - от стартирането на процедурата по закупуването на "Юлен" до нейното финализиране, Марк Жирардели се явява и официален съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, заедно карат ски и подпомага дейността й по въпроси, свързани с развитието на зимния туризъм в България. На пръв поглед това може да изглежда напълно нормално, но едва ли би изглеждало така, ако информацията гласи, че съветник на министъра на туризма е потенциален концесионер на плаж, който я учи да кара кайт.

Ето какво гласи прессъобщение на Министерство на туризма от месец декември 2014 г.:

"На пресконференция на 12.12.2014 г. министър Ангелкова представи приоритетите в работата си и ски легендата Марк Жирардели като свой съветник за зимния туризъм."

През месец февруари на 2015 г. в. "Труд" пише:

"Марк Жирардели ще се пусне по пистата под връх Ком заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова. „Ще заведа съветника си Жирардели в Берковския Балкан, както и във всички други зимни курорти у нас. Планинският туризъм в България не е само в Банско, Боровец и Пампорово“, заяви в Монтана министър Ангелкова. Във вторник тя започна от Северозапад обиколката си на 50-те малко познати туристическа места в страната."

През месец май на същата година, след като се съветват докато карат ски, "Медиапул" съобщава:

"Законови промени, които да улеснят изграждането на ски писти и лифтове, подготвя Министерството на туризма. Това обяви министърът Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на ски съоръжения и местните власти, в която участва и съветникът ѝ в областта на зимния туризъм Марк Жирардели.
Ангелкова не каза какви точно изменения ще бъдат предложени, но уточни, че ще се променят законите за туризма, за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи, за горите."

Не изглежда ли неествествено и извън нормалните бизнес практики и държавнически отношения в периода, в който Жирардели УЖ е работил по придобиването на "Юлен" заради интереса си в Банско, да се разхожда с министъра Ангелкова като неин ски съветник, за да рекламират планинския туризъм, който "не е само в Банско, Боровец и Пампорово"?

Относно Цеко Минев, Жирардели е категоричен, че ги свързва само общото им хоби - ските. Не Банско, не "Юлен". За пари от ПИБ и дума да не става. Само ските!

И някой да не си е помислил, че един потенциален концесионер на ски зона не може да бъде едновременно и съветник на министър на туризма?

Може, всичко може... И си има цена!

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.