След 33 г. управление на алчни и некадърни български управленци, я докарахме дотам - да останем на опашката на Европа официално като най-корумпираната държава. Ние сме единствената държава, която иска да влезе в Шенген, но не я пускат. Съчетанието сред управленците от неудържима клептомания, некадърност, елементаризъм, брутална жажда за власт и безскрупулност ни доведоха до дъното. Колко е некадърно българското държавно управление в последните 33 г. се видя от това, че Румъния ни изпревари с 30% повече БВП на човек към настоящия момент. И то, при положение че към 1989 г. БВП на човек в Румъния е два пъти по-малък от този в България.

Нидерландия: В България няма действаща правова държава

БТА: „Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Нидерландското правителство реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, посочва медията.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е „твърде рано“ да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.“

Колко е некадърно българското държавно управление в последните 33 г. се видя от това, че Румъния ни изпревари с 30% повече БВП на човек към настоящия момент. И то, при положение че към 1989 г. БВП на човек в Румъния е два пъти по-малък от този в България.

Съчетанието сред управленците от неудържима клептомания, некадърност, елементаризъм, брутална жажда за власт и безскрупулност ни доведоха до дъното. И в момента пред очите ни се развива една илюстрация на казаното от Нидерландия – как машините за гласуване без какъвто и да е смисъл се превърнаха в скъпи принтери – разбира се с определена цел, която всички я знаят. Законите се правят на парче и без да се спазват процедурите. Толкова ни е тъпо законодателството, че даже няма механизъм да се връчват глобите на нарушителите по пътищата. А пияните и дрогирани шофьори могат да се измъкнат от наказателно преследване просто като откажат да се подложат на дрегер и кръвен тест.

Заради калпавата ограда по границата с Турция, която няма нищо общо с гръцката и поради липсата на елементарно оборудване за пазещите границата и корупцията сред граничните полицаи, икономическите мигранти минават на талази. Трябва ли полицаите да заплащат с живота си за некадърността на управниците? А и още един въпрос – трябва ли да загиват българи, за да пазят нидерландците?

Правителствата ни даже не положиха необходимите PR усилия да убедят нидерландските граждани, че голямото мнозинство българи не са мургави джебчии или мързеливи получатели на социални помощи. Не си създадохме по-тесни отношения с влиятелна европейска държава, която активно да лобира за нас. Пълна скръб.

И естествено децата ни ще отиват в цивилизованите държави, докато в един момент няма да има с какво да се увеличават пенсиите и социалните помощи, колкото и на политиците да им се ще да подкупят пенсионерите, които са основните гласоподаватели. Дали една пенсионерска република с такива политици и въобще управленци има бъдеще?

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.