На 10 декември еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс ще проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната ни по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. Той ще иска да получи отговори от българските власти за зачитането на върховенството на закона, за борбата с корупцията и за медиите в България.

В интервю за БНР комисар Рейндерс заяви, че ще държи да разбере как в плана за действие на правителството са задействани реформите, за които има отправени препоръки:

Едно е да имаш план за действие, съвсем друго - да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност“.

Комисарят по правосъдието уточнява още, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България.

Не е достатъчно да има правна рамка, която да обяснява как ще се води борбата с корупцията и законодателство, в което се предвиждат органи и инстанции, натоварени с това. Трябва да се провери дали на практика има разследвания и, ако е необходимо, съдебно преследване, подчерта Рейндерс.

„Ние избрахме да третираме 4 стълба в доклада за върховенството на закона, които са еднакво важни. Независимостта на съдебната система е първият елемент от прилагането на върховенството на закона, защото ако искаме властите, гражданите или предприятията да се ръководят от законите, те трябва да имат достъп до независимо правосъдие.

Но елементите корупция и медии са също толкова важни за нас. В доста страни членки има загриженост да се види до каква степен има реален капацитет за действие от страна на властите, които са отговорни за медиите, и да се провери дали те имат достатъчно ресурси. Знаете, тази забележка беше отправена и към България. Но най-силната забележка е как да се подсили прозрачността за собствеността на медиите. Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка, колкото и за плана за действие в областта на правосъдието.“

Ще продължим да наблягаме върху липсата на прозрачност за собствеността на медиите и върху необходимостта да се подсилят средствата за действие на властите, които са натоварени да следят за плурализма“, изтъкна още Дидие Рейндерс в предаването „Събота 150“.

Комисар Рейндерс заяви, че страна ни се наблюдава едновременно по механизма за сътрудничество и проверка и по новия хоризонтален механизъм. До този момент не е взето решение кога ще приключи мониторингът върху България по механизма за сътрудничество и проверка, уточни еврокомисарят.

„Комисията трябва да проведе консултации с Европейския парламент и Съвета преди да реши какво да предприеме. Така че в момента няма конкретна дата. И ако разглеждаме нещата в съвсем конкретен план, механизмът все още присъства, паралелно имаме нов механизъм за върховенството на закона, който ще продължи при всички случаи - става дума за годишен цикъл.“

Новият, постоянен механизъм за всички 27 страни членки по същността на своите инструменти не замества механизма за сътрудничество и проверка, допълни Дидие Рейндерс.

„Последният трябва да ни доведе до там, че един ден да кажем: "Реформите, които бяха поискани в момента на присъединяването, са осъществени в достатъчна степен, за да го отменим излезем от тази логика." Ако е така, при всички случаи ще продължим с годишния доклад за върховенството на закона, в т.ч. и в България.“

Двойната система за проверка в момента не се отнася непременно за едни и същи теми, каза още Рейндерс.

„В доклада за върховенството на закона ние посочихме 4 глави - за независимостта, качеството и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията, плурализма и свободата на медиите и контрола и разделението на властите. В момента Комисията следи много внимателно дебатите, които се водят в България. Същото мога да кажа и за протестите, които показват, че има реално безпокойство сред хората за начина, по който усилията са насочени в борбата с корупцията. И колкото повече искания има за продължаване на реформите в правосъдието, в такава степен и борбата срещу корупцията ще е в основата на работата в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.“

Запитан очаква ли се идната седмица пробив във ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС и възстановителния план от пандемията, който те наложиха заради несъгласието си с обвързването на европейските средства с върховенството на закона, Дидие Рейндерс коментира:

„Силно се надявам това да стане, както и че германското председателство ще успее да убеди Унгария и Полша да не се отказват от решението за многогодишната финансова рамка и възстановителния план. Мога обаче да ви кажа, че както за Комисията, така и за Европарламента, няма никаква причина да се подлага на съмнение условността на механизма. Знаете, че той беше приет с мнозинство в Европейския парламент и с квалифицирано мнозинство в Съвета.“

Дидие Рейндерс потвърди, че се надява двете страни да бъдат убедени да подкрепят европейския бюджет, но добави, че се разглеждат „всички възможни варианти, включително и за решение без тях“.

„Приоритет за нас е постигане на споразумение между 27-те, но трябва да е ясно, че ако то не бъде възможно, Комисията е готова за решение между 25 държави без Полша и Унгария, защото не може да се позволи на една или две еврочленки да блокират целия процес. Знаете, че средствата са необходими, за да се задейства възстановителният план във всички страни членки, които пострадаха тежко от коронавируса и ги очакват. На бенефициентите ще може да се каже, че трябва да са по-солидарни, като им се дадат на разположение повече пари, но тази солидарност трябва да е със страни, които споделят едни и същи ценности.“

„Обвързването на средствата с върховенството на закона трябва да присъства, иначе няма да постигнем споразумение. Такъв беше случаят, когато обсъждахме досието за Гърция преди 8 години с дълговата криза - тогава беше направен договор на 25 страни членки без участието на Чехия и Обединеното кралство, а Хърватия не беше още членка на съюза“, припомни еврокомисарят.

В отговор на въпрос дали приема компромиса, предложен от полския вицепремиер Ярослав Говин - декларация, с която да се даде гаранция на двете страни, че този механизъм няма да се прилага произволно, Дидие Рейндерс заяви:

Не виждам какъв компромис може да се прави тук. Повтарям това от самото начало и го направихме и с докладите за върховенството на закона - Комисията е пазителка на договорите и третира страните членки безпристрастно. Когато е необходимо, разполагаме със Съд на Евросъюза. Когато потрябва, ще използваме условния механизъм, но той ще бъде прилаган по еднакъв начин от Комисията към страните членки, които биха нарушили върховенството на закона. И в края на процедурата е необходимо решение на Съвета, което винаги може да бъде отнесено до Съда на ЕС. Така че Комисията наистина трябва да бъде безпристрастна. Тя прави това и ще продължи да го прави. Това просто е реалността.“

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.