Днес кандидатите за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова участваха в дебат-лексикон, организиран от скандалната и кичозна тв водеща Илиана Беновска. Предлагаме ви няколко мнения на анализатори след края на нискобюджетното телевизионно-цирково шоу, които добре охарактеризират създадените в публиката настроения..л
 

Любо Кольовски:

Някой ден това мое пусто любопитство със сигурност ще ме убие. И днес не ме напусна, та щракнах на "Канал 3", за да придобия визуална и аудио представа от така наречените дебати между Фандъкова и Манолова, "дирижирани" от Беновска. Трите грации, ти да видиш! Особено агресивното бездарие Беновска. Тя, Беновска, е явление. Защото трябва да се изучава във факултетите, колежите и останалите техникуми и СПТУ-та по журналистика. Да се изучава в дисциплината "Как не се прави журналистика?". Беновска е уникална и неповторима! Ако поведението й не беше толкова отблъскващо с нахалството си, Беновска би била трогателна с въпросите си, които все едно, че са извадени ог лексикона на някоя седмокласничка през 70-те години на миналия век, когато седмокласничките приличаха просто на седмокласнички, всичките тайно и явно влюбени в Стефан Данаилов и Ален Делон.
Казвам всичко това с ясното съзнание на индивид, който някога е учил журналистика не само в университета, но и при блестящи учители. Работил съм и в 16-17 редакции на разни вестници и следователно, мога да имам самочувствието на средно грамотен читател, слушател и зрител. Затова се чудя не толкова на Беновска, а на ония, които я допускат до ефир и безотговорно й позволяват да безчинства в публичното пространство и да сее омраза, ненавист и презрение между нормалните хора. Изключвам от този ред на мисли политическия слугинаж, на който е подчинена Беновска - това не ме засяга и не ме интересува. Дори в известен смисъл Беновска е полезна за каузата на нормалните българи, на които им писна и от Борисов, и от ГЕРБ, и от цялата мизерия на политиката у нас. Всъщност, Беновска е събирателен образ на цяла кохорта глашатаи, слуги на ГЕРБ и пропагандисти на ненормалността у нас.

Юлиан Попов:

Причиних си мъката да гледам Беновска да води дебат между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова по Канал 3. С кой акъл са се съгласили да водят дебат там, при това по време на Софийския маратон (тежък гаф от страна на всички), не мога да си обясня.

Изслушах 30 минути и заключението ми е тревожно - дебат няма. Причината е просто, че Мая Манолова не е в състояние да каже каквото и да било. София има нужда от сериозен дебат, от сблъсък, има нужда от критики, основани на конкретен анализ, но също и на предложения, конкретни алтернативни предложения. Вместо това “дебатът” тече така: ЙФ: Ще купя тролей; ММ: Ти не знаеш как да купиш тролей. ЙФ: Ще посадя дърво; ММ: Ти не можеш да посадиш дърво. ЙФ: Ще измета тротоара; ММ: Ще питам гражданите. Не можа дори да каже една дума за това какво би направила за въздуха. А има какво. Това не е алтернатива, не е критика, не предложение за работа, не е нищо. Това което пиша не е в защита на Йорданка Фандъкова, а в защита на София. София има нужда от сериозен политически дебат и той няма как да се състои, когато вторият по полулярност кандидат просто претака едно и също “ами не може така”.

Тук огромна критика пред софиянци и пред собствените си избиратели търпи БСП. (Колкото и да им е странно на някои хора, познавам доста хора от тази партия, почтени и амбициозни хора.) Как можахте да се натресете с кандидат, който (а) отслабва партията ви и (б) не знае абсолютно нищо за работата, за която кандидатства. Изслушайте този дебат, поправете ме, кажете поне едно нещо, ако ще да е неправилно или грешно, което вашият кандидат предлага. Нищо. Буквално нищо. Лозунгът и е “Ами, ъъъ, ще видим”.

Намираме се в момент, в който на София и предстои промяна, завой и издигане. Трагедия е в такъв момент БСП да не издигне сериозен партиен кандидат, който да предложи нещо.

Този ми коментар няма нищо общо с мои партийни или лични пристрастия, каквито естествено имам.

Виктория Тинтерова:

Много ми дожаля за Фандъкова, да ви кажа. Вика, че апартамента им, ако бил повече от две стаи, не знаела как ще го чисти. Горката жена, знам аз - става сутрин в 5, разточва набързо една вита баница за внучето. Докато чака да се опече, изглажда на мъжо си една риза и един панталон, обърсва праха от секцията, погалва нежнао три руски учебника, спомен от младостта, пуска една пералня и през цялото време мисли за тия проклети плочки на Графа.
- Интересно, дали не фанаха плочките, защото цимента беше пуцаланов, или циментовият клинкер нещо...
Като извади баницата, се облича набързо с квот има и излиза преди мъжът ѝ да е станал. Докато се вози в първия автобус, мисли. Трябва да прегледат с архитекта броя на арматурата на кв.м на онова там, да не забрави да купи кило шол и картофи, че ще има гости довечера. Да прегледа договора за чистотата, измиването отпада... Да пусне прахосмукачка... Дали да не извади оная, бялата покривка с брюкселската дантела? Трябва да се помисли за дигане цената на билетите за метрото, че... Ох, какво да направи за ордьовър?
Б.хМааму, тежък е животът. Как се чисти тристаен апартамент, бе, знаете ли виа?! На ви ся еднакви квоти за жени и мъже. Колко е тежък, но смислен животът на жените в политиката, разбрахте ли?!
Мая М. чисти ли си апартамента или живеят в кочина, че нейната изява не проследих?

Владимир Танев:

Изкушен съм да си кажа мнението за приключилото тв предаване заради десетките предизборни дебати, които съм водил по БНР, Дарик радио и Радио НЕТ. Както се казва, няма начин да не си начеша крастата. Няма да прекалявам с професионалния анализ, защото тук не съм сред профилирана аудитория.

Първо за формата и водещата. За мен е пълно безумие човек от медийните среди, който се казва Илияна Беновска, да се явява домакин на такова предаване. Това е подигравка с принципите и правилата в нашия занаят. Няма да говоря за папагалското й облекло, контрастиращо на стилните тоалети на двете гостенки. Няма да говоря за напълно едностранчивото поведение на водещата спрямо двете участнички. Няма да говоря и за простотията с ябълковите дръвчета накрая. Не е луд тоя, който яде зелника. Луд е оня, който дава на зелката тв ефир.

Иначе дебатът тръгна вяло и скучно. В началото Фандъкова сякаш имаше предимство. Манолова бе разпиляна и нервна. Нeсръчно се ровеше из някакви папки и бумаги.

Още на десетата минута, обаче, нещата се обърнаха. Мая сякаш набра скорост и се върна в позната си форма. Преломът започна с репликите на Манолова – не Фандъкова управлява София, не тя реди листата си, някой друг решава вместо нея. Това бе онова дясно кроше, от което Данчето не успя да се осафери до края. Тя дори допусна огромната грешка сама да признае поражението си, като заяви, че опонентката й е по-силна в говоренето. Оттук до финала нищо не се промени.

Мисля че до края на кампанията няма да има промяна в поведението на двете кандидатки. Манолова ще говори за промяна на статуквото в Столична община, а Фандъкова ще казва как трябва да има надграждане.

Резултатът от първия тур в София е непредсказуем. Балотажът е неизбежен. Днешният дебат по Канал 3 бързо ще се забрави. Масовото гласуване на 3-ти ноември ще определи победителя. За повечето хора той става все по-ясен...

Илиян Василев:

Няма да си причинявам да гледам Беновска в телевизията на Пеевски като "арбитър" на "спор" между Фандъкова и Манолова. Самият факт че се е състоял този формат и в тази телевизия доказва отвъд съмнение че и двете подкрепят Пеевски и цялата му олигархична схема. Кандидат с гръбнак и независима позиция спрямо Пеевски, НИКОГА не би се съгласил да "дебатира" и по този начин легитимира Пеевската телевизия. Да добавим, че това е телевизията с най-големи приходи от реклами от партии и кандидати във връзка с изборите.
Заключението - Фандъкова и Манолова не предлагат
нито на десния, нито на демократичния избирател, който не приема Пеевски и цялата система зад него, нито рупорите му, нито задкулусието, като избор, защото и Манолова и Фандъкова доказват общия знаменател, общата си принадлежност към Системата, която е по-силна от всякакви различия.
Да благодарим на Пеевски, че ги привика в своята телевизия и разкри зависимостите им.

 
 
 
 
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.