Главният прокурор на Република България Иван Гешев вероятно желае медиите да отразяват единствено и едностранчиво позициите на държавното обвинение и съобщенията, които се разпространяват от ръководената от него институцията. Това се разбира от изказване на Иван Гешев в Гоце Делчев от вчераншния ден.

Ето какво казва той:

Медиите канонизират тези бизнесмени. И ги канонизират не защото ги обичат, а защото им се плаща.  Докато хора като Божков, Бобоков и други се канонизират, ще живеем така, както живеем в момента.  Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев.  Продължавайте да канонизирате Божков, Бобоков, Миньо Стайков, Арабаджиеви, защото всички са невинни, защото няма присъда“. 

Прокуратурата е само страна в процеса и всеки обвиняем е невинен, докато обратното не бъде доказано в съда с произнясяне на осъдителна присъда на последна инстанция. Дотогава обективната журналистика изисква да бъде давана думата на двете страни в процеса, а не да бъдат лансирани единствено версиите на държавното обвинение, с които в много от случаите грубо се нарушава презумпцията за невинност, като същевременно се манипулира общественото мнение.

Изказването на главния прокурор, че "медиите канонизират тези бизнесмени, защото им се плаща", може да бъде тълкувано като заплаха към определени медии и журналисти с институционални репресии, на каквито ставаме свидетели все по-често. А също така и като подсказване за промяна в редакционната им политика. Като отново, без никакви доказателства, главният прокурор прави внушение, че медиите, които публикуват позициите на "Божков, Бобоков, Миню Стайков, Арабаджиеви" и др. обвиняеми, го правят срещу финансови облаги.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.