„Причината да се докараме до най-ниските стъпала на социалното съществувание е малодушието на българския народ. Както и атеизма му.“
„Онова, което ще се случи през следващите години, е изчезване българския етнос, на българския език и създаване на нова държава /циганска или турска/.“
„15 000 са се самоубили през миналата година."
„През 2050 година българите ще са около 500 000 души. Демографското развитие на България е най-мрачно в целия свят.“

Той е професор, доктор по социална психология. Създател и ръководител на катедри по психология в два български университета. Званието академик му е присъдено от Сдружение с нестопанска цел БАНИ /Българска академия за наука и изкуства/, където е директор на Демографския институт. Има трудове по приложна психоанализа и приложна социална психология, ръководство за справяне с вредни привички и зависимости, учебник за бързо четене и няколко труда по психопатология на посткомунизма. Академик Иванов отрича анализите и прогнозите на БАН.

LIBERTA.BG потърси човекът с непримирима гражданска позиция по тежките етнографски и държавни проблеми, защото смятаме, че в зловонни времена размислите на нестандартните и непокорни граждани е особено ценна.

-    Акад. Иванов, в Париж горя знакова катедрала, а  у нас горят хора в пряк и преносен смисъл. Какво се случва на онова полево равнище, което ние, обикновените хора, не успяваме да видим?

-    Отговарям Ви с един ФБ пост на моя приятелка за  доминацията на исляма /АЛ ТАГАЛУБ АЛ ИСЛЯМ/ .“Играта, в която мюсюлманите са възприели ролята на жертви, е свързана именно с изискванията на шериата. Ислямските активисти проповядват така нареченият „даваат “и призовават за налагането на шериата, като при това съзнателно злоупотребяват с мюсюлманските емигранти, използвайки ги като мисионери на своята политика за ислямизация на Стария континент. Целта на ислямистките структури е постепенната ислямизация на Европа, която този път следва да се осъществи мирно, без да се води джихад. Какво всъщност означава ислямизация? Правоверните мюсюлмани искат т.н. Дар ал-Ислам /“Домът на исляма“/ да се разпростре върху територията на цялата планета. Дори представители на реформистите сред ислямските теолози акцентират върху т.нар. „ал-тагалуб“ /доминация/, тоест, върху превъзходството на исляма, като най-важната особеност на тази религия. Тази визия за превъзходство над останалите е несъвместима нито с културния, нито с религиозния плурализъм на западните общества. Авторката на тези думи е Лариса Михайлова.

-    Наскоро се разбра официално, че вече сме под 7 милиона. Като един от спецовете по демографски проблеми, кажете, какво ще се случи с политическата, икономическата и социална картина през следващите години?

-    Ще се случи национална катастрофа. Изчезване на българския етнос, на българския език, създаване на нова държава /циганска или турска/.

-    Защо им е невъзможно на политиците от всички цветове да осъзнаят, че след години няма да има кой да ги избира?

-    Защото всички досегашни политици, от всички до сега управлявали партии, са некомпетентни, прости, алчни и крадливи. И с това съсипаха България.

-    Какво гласят актуалните данни на вашия Демографски институт за ражданията и смъртността за изминалата година?

-    Годишно има 48 000 новородени, минус 110 00 умрели, минус 70 000 емигрирали, това е равно на минус 132 000. Значи, че България намалява годишно със 132 000 души. Това прави по 362 души на ден или 15 души на всеки час, или на всеки 4 минути населението на страната намалява с един човек. Но това не е всичко. Защото в етнически план нещата са още по-трагични за българите. Етническите българи намаляват на всеки час със средно 19 души, а братята цигани на всеки час се увеличават средно с 4 души. За всеки ден, това прави намаление на българския етнос с по 456 души и увеличение на циганите с 96. Всяка година етническите българи намаляват със 167 000, а циганите се увеличават с 35 000 души. В момента, по данни на ООН, населението на България е 6 968 000. Етническите българи са около 4,8 млн., турците са 0,8 млн., циганите са 1,3 млн. Ако сегашните демографски тенденции се запазят, след 30 години, през 2050 г., българите ще са около 500 000, циганите в България ще са около 3,5 млн., а турците ще са 0,7 млн. души. Общият брой на населението ще стане 4,7 милиона души! Същото се твърди и в доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН за перспективите пред нациите. Прогнозата там е, че демографското развитие е най-мрачното в целия свят – до 2050 година населението на страната ни ще се свие с 27,9%, което прави намаление с 2,1 мил. души. Значи пак се появява числото 4,7 милиона. Подобни са прогнозите на ЦРУ, на Евростат, даже на нашенския казионен НСИ, който предвижда този спад да е малко по-бавен и населението на България да стане 4,7 милиона /прогнозата е точно 4 692336 души/. Всеки, който иска, може да я види в сайта на НСИ през 2080 г. 
Братя, България умира!

-    В едно инетрвю твърдите, че намаляваме с 9 души на час, което прилича на изчезване със скоростта на светлината. Или преувеличавам?

-    Това беше отдавна. Сега скоростта на намаляване на населението, както казах е по-голяма - 15 души на час.

-    Цитирате и ужасна цифра на самоубийствата за една година и че всеки ден 5,6 човека слагат край на живота си, включително и деца. Какво означава за едно общество, дете да се раздели доброволно с живота?

-    Според Националния център за обществено здраве и анализи, у нас всеки ден се самоубиват средно по двама души. Суицидните опити били 3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства били между 750 и 800. Статистически погледнато, според НЦОЗА, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият. Двама, трима от тях успяват. Това представлява 0,12 промила /или 12 души на 100 000 /от населението на страната. Такива са официалните данни, но те се базират само на регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции. Истината е далеч по-мрачна, тъй като системата на тези служби не отчита всички самоубийства. Много от тях по различни причини /семейни, служебни, политически, професионални/ не се идентифицират като самоубийства, а като нещастни случаи – инфаркти, инциденти, старост и т.н. В медиите изтекоха и други официални данни: 11 000 самоубийства за десет години, значи пак официално са доста повече средно за година – не 800, а 1 100. По данни на Демографския институт, числата в суицидната сфера, всъщност са други – около 6 000 души у нас, всяка година правят суициден опит. Обикновено научаваме за малка част от тях. При тези опити успяват да се самоубият  около 1 600 човека. За последните 10 години, около 15 000 са се самоубили. Излиза ,че самоубийствата са почти два пъти повече от официално обявените. Тази разлика не бива да ни очудва. В България отдавна има традиция, лошите истини да не се казват, за „да не тревожим хората“. Според класическата дефиниция на Емил Дюркем, „самоубийство е всеки смъртен случай, който пряко, или косвено се явява следствие на положиетлна, или отрицателна постъпка, извършена от пострадалия, ако той е знаел за очакващите го резултати“. Според тази дефиниция, голяма част от загиналите в катастрофи шофьори и мотоциклетисти, могат да се третират и като самоубийства. Това увеличава числото на самоубийците с поне 400 души годишно. Те стават около 2 000, или 28,6 на 100 000 души население. Ставаме шампиони на Европа и света по самоубийства. След нас са Литва, Беларус, Полша, Русия, Латвия, Украйна и Унгария. Прави впечатление, че това са все бивши соц. страни. Много интересно, нали? Ако обобщим, на всеки 90 минути, на всеки час  и половина, един човек  у нас прави суициден опит, а на всеки 4 часа един самоубиец постига целта си да прекъсне сам своя живот, включително с автомобилна катастрофа.

-    Как се самоубиват българите?

-    Като изключим спорните самоубийци при автокатастрофи по пътищата, повечето от самоубийците /55%/ се хвърлят от високо, акто този начин все повече се използва. Самозастрелват се 14%, обесват се 10%, отравят се 9%, ползват нож или друго режещо средство 7%, хвърлят се под движещо транспортно средство 3%, самозапалват се 1% и други начини - 2%. Знаем, че всеки час България намалява средно с по 11 души. Това е горчивата истина! На всеки час имаме по един суициден опит, на всеки 4 часа - реализиран суицид.

-    Вашата позиция често е не като на учен и статистик, а като на гражданин, както и вълнението Ви от българските несгоди. Често задавам въпроса: как се докарахме до това състояние - да сме в най-ниските стъпала на социалното съществувание, акад. Иванов?

-    Причината е в робската психика и в малодушието на българския народ. Както и в атеизма му.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.