Този бил еди какъв си, оная била еди каква си - няма угодия! Защитавали се корпоративни интереси, оня кандидат за кмет бил на кои си там бизнесмени, пък тоя кандидат за съветник на ония...

В цял свят е така. Навсякъде има лобита, навсякъде се защитават интереси. Политката е бизнес, а властта е пари!
Малко са кандидатите, да не казвам, че почти не съществуват такива, които безусловно искат да заемат даден пост, за да работят само и единствено за благото на хората. Такъв филм на нашата планета не съществува!

Не познавам човек, който не иска детето му да завърши престижен университет, да ходи по почивки, да не се тревожи какво ще сложи вечерта на трапезата или как ще си плати в края на месеца сметката за ток или парно. Примерите са много, не е необходимо да ги изреждам.

Идеалистите са много, много малко! Съдя по себе си, когато 2015 година се явих на местните избори като кандидат за общински съветник с листа. Тогава не мислех за пари, дори през главата ми не минаваше колко опасен мога да бъда в местния парламент за статуквото и как с информациите, с които разполагам и които придобивам, мога да направя така, че да съм незаобиколим фактор.
Единственият ми стимул тогава беше да вляза вътре и да ги разоблича напълно, да ги оголя, да им обърквам схемите, да треперят какво ще публикувам след всяка комисия и сесия, какъв прочит ще направя на докладните, как ще следя общинското имущество и търгове... Мислех си, че като им преча да крадат, ще има повече за гражданите!

Тогава бях наивен и наистина голям идеалист. Може да съм бил и малък. Сега гледам през призмата на по-узрял индивид и виждам, че кражбите от публичните средства не могат да се преустановят напълно, но може да се работи така, че да бъдат задоволявани и обществените нужди. Предимно обществените нужди!

Преди няколко дни си говорих с шеф на дирекция в МВР. Вика ми: "В това вашето Поморие само схеми и наркотици продават!...". Замълчах си, но след това се замислих... трябваше да му отговоря: "А какво да правят младите, господине, когато градът е обезлюдял, обществените поръчки са разпределени на външни фирми, а местните са натирени, турзмът е двумесечен, Общината е най-голямото предприятие - всичко се разпределя между "наши хора", така е и с назначенията?".
Не оправдавам никого - всеки отговаря сам за действията си, но като разсъждавам, за много хора няма избор - или напускат града, страната, или мизерстват, или... И това не трябва да продължава!

Та, започнах от местните избори и ще завърша с тях - гласувайте за този/тази, който/която познавате и сте убедени, че когато отидете при него/нея няма да ви излъже, няма да ви обърне гръб или изобщо да не ви приеме, а ще реши вашия проблем! Защото това е основната роля/задача на кметовете и на общинските съветници - да решават проблемите на хората и да им създават условия да се развиват и да печелят добри пари, с които да задоволяват нуждите си, за да живеят достойно! Това включва привличане на инвестиции, чиста и зелена градска и околна  среда, добра и достъпна инфраструктура, равен старт, конкуренция, стимулиране на раждаемостта, здравеопазване, защита от посегателства и т.н.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.