Премиерът на България Бойко Борисов днес демонстрира изключително голяма загриженост за медийната свобода в България. Това той направи преди редовното заседание на Министерски съвет, в контекста на срещата между "Репортери без граници" с президента Румен Радев в България. Министър-председателят заяви намерения за одържавяване на разпространението и продажбата на вестници и списания у нас.

Състоянието на медийната среда в България, доверието на гражданите в медиите, професионалните стандарти в журналистиката, моделите за финансиране на българските медии и подходите за отстояване на независимостта на редакционната политика обсъдиха преди седмица на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и Полин Адес-Мевел, говорител и ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в организацията.
Според държавния глава, 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“ е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, беше посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.
Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.

От "Репортери без граници" споделиха пред българските медии, че в продължение на три години изпращат писма до Министерски съвет, желаейки среща с министър-председателя Бойко Борисов, но до този момент не са получили обратен отговор. Едва на последната покана, когато са в България, им е съобщено, че е невъзможно да се реализира среща в този момент, защото премиерът Борисов е в Брюксел.

Днес Борисов заяви, че: "Единственото нещо, което държавата може да направи в подкрепа на свободата на словото, е да не оставяме частници да правят разпространението, продължи „Български пощи“ са 100 % държавни, имат достъп до всички обществени места, така че гарантираме, че всяко издание ще иде там, където трябва. Надявам се точка Б4 да бъде приета днес".

Напрактика Борисов предлага за гласуване от Кабинета вестниците и списанията да не се разпространяват от частници, а само от „Български пощи“. В случая под "частнции" Борисов трябва да има предвид Делян Пеевски, който е монополизирал значителна част от разпространението на печатните издания в цялата страна, в т. ч. и будките „Lafka“. А както знаем състоянието на „Български пощи“ е критично. Освен това правителството вече прие стратегия, според която офисите на дружеството в малките населени места се закриват и ще има пунктове, които ще работя само по няколко часа на ден. 

По-късно правителствената информационна служба съобщи, че правителството е приело решение "Български пощи" ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. Кабинетът възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия, включително ако е необходимо да инициира законодателни изменения.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.