Бази данни на НАП са открити в служебния компютър на Кристиян Бойков. Това обяви в ексклузивно интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Няколко дни преди разпространението на източената от приходната агенция информация, Бойков е търсил информация по ЕГН за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата Делян Пеевски и евродепутата Емил Радев. Според Иван Гешев Кристиян Бойков е маша, а фирмата в която работи се занимава с кибер рекет.

Компютрите, иззети от офиса и дома на Кристиян Бойков, били криптирани с най-добрата софтуерна защита. От фирмата отказали да предоставят ключа за декриптирането им.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Ние вече знаем, макар и една милионна част, от това което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно собствениците на тази фирма не искаха да предоставят ключовете за отварянето на тези компютри и разкриптиране.

В декриптирания компютър е открита информация от 106 бази с данни, идентични с тези, които се съхраняват в информационната система на НАП. Според прокуратурата част от тях са оригиналните копия на вече известните, изпратени до медии в началото на миналата седмицата. Останалите са тези, които в писмо от представящ се за "анонимен руски хакер" се твърди, че предстои да бъдат разпространени. От информацията в компютъра става ясно, че няколко дни преди данните да бъдат изпратени до медиите Кристиян Бойков е правил няколко търсения, които обособил в отделни папки.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Извършено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев, всичко това е съхранено в един файл "търсене Бивол". Търсено е за какво ли още не. Включително за хора от онкодиспансер в Бургас, има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Да, определено става въпрос за хакерство, но определено не е бяло.

Открито е още търсене на информация за конкретна адвокатска кантора, опити за пробиване на бази с данни на застрахователни дружества и различни търговски компании.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Затова твърдя, че тази фирма, водеща версия естествено е това и подлежи на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е кибер рекет, с политически интереси.

Според Иван Гешев версията на разследващите е, че Кристиян Бойков е изпълнител, а поръчители са хора, които стоят над него в йерархията на фирмата, в която момчето работи.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Това момче трябва да седне някъде на тъмно да остане с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи, дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си.

От прокуратурата допускат по случая с хакерския пробив на НАП да бъдат повдигнати обвинения и на други лица.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.