"Пребиваваме в една измамна среда, която наричаме „държава“, и всеки го усеща в своето битие. Ако стъпката с купването на американските самолети не беше направена, аз съм почти убеден, да не кажа сигурен, че тази политическа мафия щеше да бъде унищожена, при това от САЩ. Тази сделка се реализира като някакъв вид откупуване, индулгенция, с която мафията да бъде оправдана до такава степен, че да не бъде преследвана.
Чрез това интервю искам да призова малкото мислещи хора, които са овластени тук, и в Европейския съюз, и зад Океана, да отчетат нашия призив и страхове какво ще се случи и да постъпят така, както е изразено в Декларацията за Независимост на САЩ. Или демократично общество, или в мафиотската държава чудовището ще стане толкова голямо, че в един момент ще се стигне до саморазправа от типа на гражданска война, заради висша несправедливост.
Гнойта бере, раната става все по-голяма и няма как да не се спука."

Едно интервю, в което всеки ред на събеседника е минал през сърцето. Интервю, в което няма поза и самоцелна риторика. Защото е разговор за съдбата на България. И огромна болка. Пак заради нея.

-    Според  законите на физиката времето тече напред, а с днешна дата се оказа, че се е върнало със 70 години назад и от еднопартийната живковска система, през дву и три и многопартийния модел, стигнахме до олигархичен режим и плутокрация. Казвам това в духа на предложената от 1 лев партийна субсидия от ГЕРБ и нулева от ДПС. Спънаха ли се на наша територия природните закони, подполк. Марков?

-    Физическите закони и политическите в контекста  на глобализираната икономика и процеси са две различни неща, особено сега. Границите не са ясно очертани и последствията, както всички виждаме, са налице. Живеем в една среда, в която няма яснота, а гражданите се явяват наблюдатели и в никакъв случай участници в тези процеси. Това ни показва управляващата клика, защото за мен това не е реален политически процес в България. Тази клика демонстрира мускули пред целия свят и пред лицето на световната политическа система - че може да си прави тук каквото си иска, при това напълно безнаказано.

-    „Като човек, що да прави? Приватизира  и партиите!" - би написал Ботев, ако беше сред живите днес. Можем ли да си представим реално картината на българските партии – наредени, платени  и управлявани от спонсорите-олигарси и отпадналата необходимост от избори, които да ги легитимират?

-    Такива хора, като Ботев и Левски, не са необходими нито на съвременните политици, нито на онези, които са заемали местата след Освобождението. Тези места са определени  по-скоро за  безгръбначни личности, които лавират между икономическите си интереси и политическата среда, отколкото нещо друго.
Ботев би бил силно разочарован, ако той би видял тези процеси и едва ли би осмислил личната си кауза и саможертва, на която се е посветил. Неслучайно техните портрети висят над всички държавници и политици над главите – те искат просто да изчистят собствените си образи чрез тях. С една дума, освен приватизацията на политиката, за която вие питате, има и приватизация на национални герои, с които съвременните политици /и миналите/нямат нищо общо.
Политиката вече е открит израз на икономическа власт в България, а и не само. Тук, обаче, за първи път се сблъскваме с този феномен, когато олигарси, натрупали огромни капитали по престъпен начин, започват да ги легитимират през политическите партии, през политическите процеси. Впечатляващо е, че европейските лидери и всички онези фигури от европейските институции остават безучастни и безмълвни пред тази открита престъпност както в изборния процес, така и в самия начин на управление в България. Лично мен това силно ме разочарова, защото ценностите, които изповядват,  дълбоко се разминават с делата, които вършат.

-    Левицата  говори за атентат срещу базисни постижения на демокрацията, десницата скърца зъби и пише анализи от своя страна, а стената, издигната от това управление, изглежда непробиваема. Кой ще я разруши? – е въпросът, но по-важният е как?

-    Не трябва да забравяме, че и левицата, и десницата, и цялата политическа сган вече четвърт век са част от един процес и всички са виновни. Всички са част от онова политическо статукво, което докара страната до поредната национална катастрофа, която само дето не е обявена, но тя е фактическа. В този смисъл държа да подчертая, че контролът на партийните субсидии, независимо от стойността им, се контролира от Сметната палата и то само по документи. За фактическото приложение на парите Сметната палата по закон няма правомощия. С една дума, дали ще получават 200 или 2 лева, на практика партиите си правят каквото си искат.  По повод на предложенията сега, са налице две хипотези, а те и двете са опасни за България. Едната е, че ГЕРБ има силата, която вероятно е дадена отвън, да прави каквото иска - може да върши саморазправа, осъждания,  с една дума - както прецени за добре. ГЕРБ не може да си го позволи без това да е говорено, уговорено с европейските  партньори. От друга страна, обаче, ако това е уговорен мач между ГЕРБ и ДПС, това вече е по-опасен процес, защото е опит да се легитимира политически един огромен икономически грабеж. Средства, които са генерирани чрез престъпления от икономическите субекти, да бъдат по някакъв начин официализирани в икономиката, при това – пред очите на всички. Това е порок, защото обезсмисля държавността, справедливостта, която трябва да виси над хората извършили такива престъпления с огромни мащаби. И в този смисъл, съществуването на основния договор с държавата е в противоречие. Гражданите не се чувстват истински граждани в среда, в която се официализират престъпни действия, при това чрез провеждане на „политика“. Искам и още нещо да кажа, което смятам за важно. Една партия, която се задържи във властта повече от нормалното /разбирайте един или два мандата/, винаги се извращава. И това е закономерност. Никак не е случаен фактът, че всички американски посланици във всички държави се сменят за един мандат, независимо от качествата, които притежават.
Натрупаха се огромни капитали в ръцете на истински престъпници, съдебната система е блокирана и не работи, правоохранителните органи се явяват една притурка във фрак и на практика държавата в истински европейски вид не съществува. Пребиваваме в една измамна среда, която наричаме „държава“ и всеки българин усеща това в своето битие. Виждате, че нито един политик не обеснява какво ще  бъде нашето благосъстояние или доходи след пет, или след десет години. За българина това е важно, а не – дали ще купуваме самолети, подводници или суперкомпютри. Това са политически пушилки. А в Европейския съюз всички партии печелят с обещанията какво ще се случи след като те спечелят властта.  Това е политическият процес, а всичко останало, което интерпретира тази престъпна мафия в България, е една сянка, подмяна.

-    Ако се опитаме от птичи поглед да видим балканско-ориенталските сребролюбци, налага се въпросът: Не се ли страхуват ГЕРБ и ДПС от уродливото чудовище, което ще сътворят с орязаните партийни пари и факта, че може чужди разузнавания, маскирани под бизнеси, да владеят партиите? А какво ще кажат, ако Шише-джам, например спонсорира ДОСТ, пита дипломатът Петър Воденски?

-    Ясно трябва да заявим, че ГЕРБ и ДПС не са различни политически субекти. Те само изглеждат така. Това е една организация от бивши агенти на Държавна сигурност. Едните от които представляват политиката, а другите - икономиката. Те са едно цяло нещо. Олигарсите са неделима част от политическите партии и участници в тези процеси. Те произлизат от тях. Икономиката на цялата държава, както и еврофондовете, се разпределя по престъпен начин, ние сме във хватката на хора, които имат принадлежност към бившата Държавна сигурност. Тези хора имат в досиетата си неща, които са порочни, проблемни. И те заемат висшите етажи на политиката, икономиката, а защо не и в банкерството.  Те са от една порода и няма значение кой от каква политическа партия се легитимира. Всеотдайни са в това да контролират парите, а от там и политиката. Това е единственото, което ги свързва. Престъпниците, които отдавна трябваше да бъдат изхвърлени от икономическия и политически процес в държавата, станаха европейски и натовски днес. Това смятам за най-тежкия порок и политиците, които не направиха необходимото да го приключат преди 20 години, носят най-тежката вина, че измамиха българските граждани. Впрочем, и сега мамят цяла Европа.

-    Казано в резюме, липсата на истински закон за лустрацията и прилагането му ли стои в основата на кочината, в която се превърна България с днешна дата?

-    Да, точно така. Но не забравяйте, че и тези, които уж трябваше да прилагат този закон, те също са с принадлежност към  Държавна сигурност. А също и със зависимости, които имат към чужди разузнавания. Защото делата, които са вършили, са известни на тези разузнавания, има факти и обстоятелства, с които ги манипулират. С една дума, те не са свободни политици и свободни бизнесмени, които могат да изразяват волята си свободно. Ако погледнете в йерархията на газопроводи, на строителство, на пътища, фирмите, които представляват гръбнака на съвременната ни икономика, техните шефове са с принадлежност не на какво да е разузнаване, а на 6-то, политическото. И всички са завършили на едно и също място. 

-    Ренета Инждова беше казала, че промяната ще дойде отвън и ще е унизителна за управниците. Вие също споменахте в друго интервю за LIBERTA.BG,  че тече мащабно европейско антикорупционно разследване, чийто резултати се забавиха. Ще се раздруса ли българският модел, чието зловоние стигна до носовете на евробюрократите и на света?

-    Това разследване, за което сме говорили, има своята проява и субектите на разследването са българи, при това хора, които са във висшите етажи на политиката. Що се отнася, обаче, до опита, който придобиха нашите политически престъпници, той е грандиозен скок на световната сцена, заради придобитите големи капитали. Не е случаен фактът на толкова рязко сменяне на посоката по отношение на закупуването на американските самолети. Ако тази стъпка не беше направена, аз съм почти убеден, да не кажа сигурен, че тази политическа мафия щеше да бъде унищожена, при това от САЩ. И не ми се иска да си го мисля, но допускам, че тази сделка се реализира в този момент като някакъв вид откупуване, индулгенция, с която мафията да бъде оправдана до такава степен, че да не бъде преследвана. САЩ имат тези инструменти в политиката си. Когато нещо не е в интерес на държавната им  политика, те си затварят очите за неща, които може и да не са демократични за хората. Знае се нашата политическа класа колко е корумпирана, какви милиарди притежава и знаят, че всичко това е натрупано с тежки престъпления, но когато трябва да защитят собствената си политика, нещата имат друго измерение. Именно заради това се получи разочарованието у българите, защото те очакваха, че демокрацията ще се наложи по категоричен модел и правата и свободите на гражданите ще са основнато фиксация на новите ни съюзници. В този смисъл, грехът на западните ни партньори е огромен, защото разочарованието на българските граждани е тяхно дело. Те допуснаха престъпниците на власт, за да ги използват.

-    Безнадеждност и мрак ли ни очакват?

-    Минали сме и през по-тежки периоди. Ще преплуваме и това кърваво море, но не разбирам защо цената трябва да плати обикновения българин, който от Освобождението до наши дни не може да управлява собствената си държава. Тя или се командва отвън, или се управлява от престъпници. Ще подкрепя думите на госпожа Инджова, която от своя много сериозен опит декларира, че България винаги се е изправяла с помощ отвън. Това е исторически факт. За съжаление, той сега не е налице. Защото ние очакваме помощ от структурите на ЕС, които са дълбоко корумпирани и една тежка бюрокрация произвежда само корупция. Или го чакаме от презокеанските ни партньори, които се интересуват само от собственото си благополучие и от нищо друго по-смислено и по-голямо, каквато е била политиката през 30-те години в САЩ. Сега всичко се свежда до това - лобитата да си ревизират икономическите интереси. Сигурен съм, че тези процеси рано или късно ще доведат до криза - както икономическа, така и политическа, при това тежка и не само в България. И тази криза ще бъде отключващия момент, в който ще се реализират думите на госпожа Инджова. Защото тогава тези, които издигнат знамето на справедливостта, те ще са победителите в този процес. А онези, които подмолно и задкулисно решават своите проблеми, за да крадат и упражняват политика, смятам, че ще бъдат физически унищожени. Което не е добър сценарий.

-    Да се надяваме че няма да остареем толкова бързо и че ще видим този процес?!

-    Аз лично не бих искал да го видя, защото знам грозното му лице. Но чрез вас и чрез това интервю искам да призова малкото мислещи хора, които са овластени и тук, и в Европейския съюз и тези през Океана, да отчетат всички тези думи, нашия призив и страхове какво ще се случи и да постъпят така, както е изразено в Декларацията за Независимост на САЩ. Или истинско демократично общество, или в мафиотската държава чудовището ще стане толкова  голямо, че в един момент ще се стигне до саморазправа от типа на гражданска война, заради висша несправедливост. Защото тук законът няма стойност и за една стотинка. Гнойта бере, раната става все по-голяма и няма как  да не се спука.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.