"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". За нас името не променя факта, че Русия използва енергията, като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ. Това заяви помощник-държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън в отговор на въпрос на журналист - дали САЩ ще наложат санкции на разширяването на газопреносната мрежа на България относно така наречения "Балкански поток".

Фанън говори пред българските медии малко след срещата си с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Дипломатът отбеляза, че законът, приет в САЩ по отношение на санкциите за "Турски поток" и "Северен поток 2", е отпреди няколко години.

"Може би имате предвид обновените насоки към закона, издадени от Майк Помпейо през юли. Законът CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) е насочен към противодействие на зловредното руско влияние през енергетиката. Той е специфично насочен към "Турски поток", както и към "Северен поток 2". От две години, откакто бе приет закона, ние сме използвали всички различни видове дипломатически методи, за да окуражим промяна на поведението, но Кремъл продължава да ескалира проблема. През юли държавният секретар реши, че е необходимо да обновим нашите насоки", каза Фанън. Той допълни, че САЩ не искат да санкционират никого. Според него CAATSA е закон, който не задължава Вашингтон да налага санкции, а постановява, че ако се установи проблем, трябва да се използват различни средства за прилагането на закона.

"Например ние сме наблюдавали дадени дейности, стремим се да отговорим чрез различни методи, обръщаме се към множество заинтересовани лица за събиране на информация. Активно правим това за Северен поток. Наблюдаваме конкретни модели на поведение за контрол на Русия и в този регион покрай проекта Турски поток, или Балкански. Но целта ни не е да налагаме санкции, а да променим поведение. Така че сме в процес на водене на разговори и ще продължим да го правим", обяви още Фанън.

Относно АЕЦ Белене, политикът смята проекта за търговски и технически лош и няма да успее да защити енергийната сигурност на страната ни. Според него той е основан на технология, която е остаряла и Русия отказва да използва в своята страна.

"Защо България иска да бъде тестов случай на остаряла технология", запита Фенън.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.