Сривът на Facebook може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента. Тази хипотеза разви в интервю за БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

„Живеем в един много интересен свят, където имаме мрежови рискове и всичко е свързано. Чисто техническата страна на този срив трябва да бъде разглеждана в контекста на времето, в което живеем. 24 часа по-рано Франсис Хауген, която е бивша служителка на компанията, изнесе повече от 10 хил. документа по отношение на злоупотреби на Facebook в техен интерес с психиката на хората и евентуална радикализация в много държави, включително стигане до войни и сблъсъци. Това беше първият огромен удар срещу Facebook и акциите започнаха да падат още тогава. Часове по-късно се случи и техническия срив и е много по-трудно да го изключим и да го поставим в зоната на случайността“, коментира Савов.

„В 16:51 UTC време започнаха да падат DNS сървърите. Всъщност интернет загуби представа къде се намират сървърите на Facebook. Интересното е, че и Facebook служителите не можеха да влязат, тъй като цялата им система е вътрешна – имейлите им, системата им за поддръжка и дори физическия достъп до сградите. Специалистите, отговарящи за отстраняването на проблема, не можеха да влязат в сградите, защото картите им не работеха“, добави той.

По думите му е налице събитие от типа на т.нар. "Черен лебед", изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритието на бивша служителка на Facebook, излизането на Досиетата „Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби.

„Говорим за нечуван мащаб. Изключително прецизен удар и въпреки твърденията на фирмата, че това е станало при грешен ъпдейт, нашите експерти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено действие от разочарован служител след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено действие отвън, от държавно спонсорирани хакери, които да са ударили системата.“ - допълни той.

По думите му Facebook е доказала, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една и ли друга посока.

„През Facebook беше избран Тръмп и през Facebook беше манипулацията, така че да гласуват англичаните за Брекзит. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента.“

Иван Савов смята, че това е стартът на падането на империята на Зукърбърг.

„Конгресът на САЩ отдавна разследва Зукърбърг, още от аферата с Cambridge Analytica. Твърденията, че тези алгоритми за психическо въздействие, за радикализиране, създаване на негативни настроения, конфронтиране на хората, което води до по-голяма активност във Facebook, обаче в същото време води до проблеми в държавите, включително в нашата можем да го видим – всичко това е вързано с тази психоманипулация за негативизъм, която води до по-големи печалби, по-голяма активност на абонатите. Фокусът на не едно правителство, не само на Щатите, е да се търси решение за контрол и регулация“, коментира експертът.

По думите му снощи снощи е излязла информация, че в dark net са пуснати за продажба 1.7 милиарда акаунта с лични данни на Facebook.

„Експертите смятат, че този теч не е свързан със снощния срив, а с кражбата на данни отпреди година и половина“, уточни Савов.

„Според мен беше пак нагласено да съвпадне с техническия срив. Това беше някъде на около четвъртия-петия час от срива.“

Според Савов, ако приемем, че социалната мрежа има 2.5 милиарда потребители, вече повече от половината данни са за продажба в тъмното пространство. Подобни данни се използват основно за финансови измами и кражба на самоличност.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.