Поморие отчете успешен летен туристически сезон през 2021 година, но по-важно е, как ще посрещне новия през 2022 година, какви са предизвикателствата пред Община Поморие и какво да очакват туристите и местните жители.

По темата LIBERTA.BG разговаря с кмета на община Поморие Иван Алексиев.

- Г-н Алексиев, преди дни проведохте среща с туристическия бранш в община Поморие, на която отчетохте ръст на нощувките през летния сезон на 2021 г., спрямо 2020 г. Какви впечатления споделиха с Вас представителите на сектора?

- Смело мога да заявя, че с туристическия бранш в Поморие проведохме една наистина много ползотворна среща. Този път критиките от тях бяха много малко, в сравнение с друг път, което означава, че Община Поморие удовлетворява с работата си очакванията им. Основните теми, които бяха засегнати като проблемни, са свързани паркоместата, уличното осветление и сметосъбиране и извозване.
На срещата присъстваха представители от целия туристически спектър - туроператори, хотелиери, ресторантьори, собственици на магазини, хазяи. Те единодушно определиха Лято 2021 като един добър туристически сезон, което от своя страна е индикация за излизане от кризата, която ни пристисна през 2020 година.
Това лято Поморие се радваше на много хора, на много туристи, но отчетохме, че техният профил се променя.

- Какво е съотношението между български и чуждестранни туристи и представители на кои други държави предпочетоха през изминалото лято Поморие като туристическа дестинация?

- Преобладава българският турист, който пристига на море със собствения си автомобил. Интерес към нас имаше от румънския пазар, немския, руския, доста поляци и по-малко украинци.

- Поставиха ли се на срещата с туристическия бранш конкретни искания и препоръчки, какви предизвикателства и проблеми за решаване бяха подчертани като първостепенни по важност?

- Основният проблем, който трябва да бъде решен за следващия летен туристически сезон и е приоритетен за Община Поморие, това е паркирането. Хората пристигат в града ни на почивка с личните си автомобили, които трябва да има къде да паркират, но паркирането трябва да бъде уредено и регулирано така, че да не пречи на местните жители, на бизнеса, на родителите с малки деца и детски колички. В тази връзка Община Поморие е предприела конкретни действия, след като бъде одобрена генералната транспортна схема на града.

- Какво е идеята на транспортната схема?

- Генералната транспортна схема е за целия град Поморие и целта й е създаване на максимална еднопосочност на улиците, за да бъде рационално и в пълен допустим обем използван капацитетът на уличните платна и за паркиране на автомобили. Това включва обособяване на паркоместа, както и изграждането на нови паркинги. Като пример за такъв ще дам пространството около „Софарма“, за този район вече имаме разработен проект за промяна на трасето и обособяване на паркинг. Също така разработваме и очертаваме граници на зоните за паркиране и тяхното райониране, своевременно по-големите свободни места ще се оформят като паркинги и ще бъде въведено платено паркиране, съобразено със сезонния характер на града ни и наплива от автомобили през лятото.

- Какво ще бъде постигнато с платеното паркиране и районирането на зони?

- Първо, чрез него ще се въведе ред в паркирането. Второ, то е гарант за туристите, че когато пристигнат в Поморие, ще има място за техния автомобил. И, трето – платеното паркиране ще стимулира гостите на нашия град, а и местните жители, да не се движат навсякъде с автомобилите си. Разстоянията в Поморие не са големи – всеки може спокойно да отиде пеша на плаж, след това да се прибере пеша до хотела, дома или квартирата си, а вечерта да излезе на разходка, на ресторант, както и да ги съчетае с другите развлечения, които предлага нашия град.

Отчитаме и един пропуск, за който също сме намерили решение. Например, търговци, като цяло юридическите лица, застрахователни дружества, офиси за недвижими имоти, банки, хотели имат нужда от служебни паркоместа. Ще въведем и такъв вид паркиране за техните служители, клиенти, персонал, за да може да бъде извършена услугата. Тоест – юридическото лице предоставя на клиента си възможността да спре пред офиса и да си свърши конкретната работа, а не да се лута, търсейки свободно паркомясто, или да паркира, където му падне, с което да се създават хаос и предпоставки за нарушения на Закона за движение по пътищата.

- Как ще бъде уредено паркирането за собствениците на апартаменти, къщи, студиа пред техните домове?

- За тази цел районирането на града ще бъде на зони, за да може да се обслужват и този вид собственици на недвижимо имущество. Те ще имат преференции, за да могат да паркират до или пред дома си. Ще се използват стикери, като пак подчертавам – ще има преференции за местните жители и специални цени за летния сезон.

- Кога ще бъде завършена окончателната визия на предстоящото райониране на зони за паркиране, за да бъде представено официално пред гражданите за обсъждане и одобрение?

- До края на месеца ще приключим с разработването на плана и ще направим обществено обсъждане. Но това няма да бъде едно обществено обсъждане, за което ще обявим място и дата и който дошъл – дошъл, който чул – чул, а ще посетим всяка зона в града, за да чуят живущите там какво предлагаме, да изслушаме тяхното мнение по въпроса и да вземем заедно най-доброто решение.
Стартираме този процес сега, защото той може да продължи 3-4 до 5 или 6 месеца и искаме, когато бъде готов генералният транспортен план, хората от всички зони да са запознати и да са съгласни с предстоящото в техния район, за да бъде одобрен в цялост. Заложили сме до края на месец февруари 2022 година да финализираме всичко, за да можем през март-април: да разчертаем паркоместата, да монтираме, където е необходимо, бариери, таксомати и от месец май паркосистемата да започне да функционира.

- А ще има ли други нови паркинги, вече споменахте за обособяването на един такъв между пространството на „Софарма“, плажа и жилищните кооперации?

- Да, предстои ремонт на паркинга в двора на МБАЛ – Поморие, за да го направим по-функционален, защото се оказа, че не е достатъчно, и да побира повече автомобили и да са по-добре подредени.
Нови паркинги ще се открият и те ще са включени в разработката със зони за паркиране в Поморие, която ще представим на гражданите.
През лятото ще се използват като паркинги и дворните пространства на училищата, но държа да подчертая, че паркоместата там няма да попадат върху игрищата, където децата спортуват и си играят, а ще са в периферните им територии. Важно е да се знае, че от тези паркинги приходите от ползващите ги автомобили през летния сезон ще са за съответното учебно заведение.

- Как ще се процедира с пристигащите автобуси с туристи?

- Община Поморие е предвидила решение и по този въпрос. Наистина, освен много леки коли, пристигат и много автобуси в града през летния сезон. В тази връзка ще направим специално обособено място за паркиране и за тях, за да не се получават задръствания в паркингите. Затова автобусите ще влизат в Поморие, туристите спокойно ще слизат от тях, а след това ще се изтеглят за паркиране в специална местостоянка, която ще е за рейсове.
Предвиждаме също така в началото при влизане в града да има буферен паркинг, който евентуално да поеме и една част от леките автомобили.

- Предстоят ли инфраструктурни обновления, свързани с визията на града и подобряване на неговия облик?

- Да. И на срещата с туристическия бранш представихме внесения проект, очакващ одобрение, който е свързан с извършване на основен ремонт на цялата южна крайбрежна алея, до бившия „Лимонаден цех“. Основният ремонт включва подмяна на настилката, ново улично осветление, пейки, озеленяване. Към момента сме на етап оценка на проекта, след това трябва да обявим избор за изпълнител и предполагам, че през март-април ремонтът ще започне. Финансирането е европейско, по оперативна програма и представлява 100% безвъзмездна финансова помощ.

Предвиждаме още поставянето на водна атракция в морето – звук и светлина/пеещи фонтани - която в момента съгласуваме с всички инстанции. Тя ще се намира от страната на крайбрежната алея.

В много добър диалог сме с концесионера на Източния плаж. Радвам се на неговото разбиране, че трябва да инвестира в плажа, защото му е поверен за 20 години напред и трябва да се развива заедно с града. В момента те правят една много добра разработка, която ще представим на жителите на Поморие и най-вече на живеещите в този район. Тя включва преразглеждане на подредбата на чадъри, визия на заведенията, подходи към плажа и касае плажната ивица от Рибарското пристанище, до плаж „Помпата“. Като изрично подчертахме пред туристическия бранш, че Източният плаж няма да може да бъде готов за предстоящия летен сезон във вида, в който ще бъде представен по проекта, защото времето е недостатъчно за пълната му реализация, но първо трябва да представим новата визия пред гражданите и да получим тяхното съгласие.

Община Поморие предвижда и подобряване на транспортната схема в града. Оказва се, че в момента кръстовището между ул. „Княз Борисов I” (до бившия „Ломонаден цех“) и ул.“Европа“, е много натоварено. Затова пуснахме светофар на „ул. Солна“. Но новото, което ще бъде направено, е изграждането на кръгово кръстовище (до бившия Лимонаден цех), което трябва да бъде завършено за началото на летния туристически сезон и ще го свържем с бул. „Яворов“. Така трафикът ще бъде разтоварен, защото стигащите автомобили до кръговото кръстовище по ул. „Княз Борисов“ и са в посока за хотели и заведения по бул. „Яворов“, ще завият надясно, пътуващите към центъра на града продължават направо, а тези, които са за санаториумите и хотелите и заведенията в североизточната и източната част, ще завиват наляво. Така ще  предотвратим концентрирането на автомобил в ЦГЧ.

В момента разработваме и план за цялата ул. „Княз Борис I”, защото тя е изключително натоварена с автомобили, но има и много пресичащи я пешеходци. Затова по нея ще бъдат поставени ограничители на скоростта за автомобилите и пешеходен светофар в района на големите хранителни вериги, където се намират „Лидл“, Била“ и бензиностанция „Шел“.

- В началото на разговора ни отбелязахте, че основните теми, които са били засегнати от бизнеса в Поморие като проблемни, са свързани с паркоместата, уличното осветление и боклука. Кажете, как ще бъде решен проблемът с отпадъци през летния сезон, които са в пъти повече, а също така имам конкретно питане и за колоната от препълнени контейнери за смет на крайбрежната улица до Източния плаж, които не разкриват особено привлекателна гледка пред гостите на града?
По какви проекти, свързани с отпадъците и осветлението, работите?

- Започвам с контейнерите, за които питате. На това място ще бъде изграден паркинг, а те ще бъдат прибрани в „джоб“. Ще са скрити, покрити и няма да се виждат от минаващите хора и автомобилите.
Предстоят т.нар. „мъртви месеци", зимните месеци, в които ще проведем много срещи с жителите на община Поморие и ще разговаряме точно по теми, които касаят предстоящият летен туристически сезон.
Относно боклука, работим по Програмата за управление на отпадъците в община Поморие, като започваме от град Поморие. Ние по закон сме задължени да разработим тази Програма, но този път сме решили така да я направим, че тя наистина да работи – да не бъде само един стратегически документ, а да го реализираме. Затова сме предвидили максимално да популяризираме разделното събиране на отпадъците.
В момента изготвяме проект и участваме заедно с Община Бургас за внедряване на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци. Това е необходимо за преработване на зелената и листната маса, като така Община Поморие ще плаща по-малко за смет.
Подготвяме и друг проект за участие. По него ще предоставим за заведенията, както и за жилищните райони, специални съдове, в които да се събира храната, а не да се изхвърля при общия отпадък и в топлите месеци да се разлага, да протича на улицата и да се размирисва. И от специалната съдове, тази храна ще се третира и обработва в анаеробната инсталация.
Всичко това е много важно, защото колкото по-малко общ отпадък се генерира, толкова по-малко ще плащаме като местни жители. Това е пътят – разделно събиране на отпадъците, за да бъде намалена такса смет. Това е добро и от екологична гледна точка, а и по този начин ще подобрим сметосъбирането. Защото градът ни е красив, поддържа се, но боклуците, които преливат от контейнерите през лятото, правят лошо впечатление, гледката изобщо не е приятна и това ще го променим. Зависи от всички нас.

Относно уличното осветление, ние сме много притеснени, защото цената на тока постоянно расте и плащаме двойни сметки. Като пример ще посоча, че през месец юли на 2020 г. сметката на Община Поморие за ток от уличното осветление беше 36 хил. лева, а през юли на 2021 г. е 64 хил. лева; за август 2020 г. беше 38-40 хил. лева, а сега за август месец е 72 хил. лева. Получихме фактурата за месец септември и тя е за 82 хил. лева, а през 2020 г. за септември беше около 40 хил. лева. Вероятно през зимните месеци ще стигнем и до 100 хил. лева потребление от уличното осветление, което е много обезпокоително.
Но в момента стартираме процедурата за избор на изпълнител за подмяна на уличното осветление с LED осветление, което е икономично. Подмяната ще се случи през март-април месец на 2022 година и считам, че така ще намалим значително разхода за ток. С новото осветление градът ще бъде по-светъл в тъмните часове на денонощието и ще плащаме по-малко.

- До къде стигна съдебната сага с имота до Айвазовски парк и ще има ли някога там Поморие градски парк?

- Община Поморие спечели делата и вече имаме много запитвания от граждани по този въпрос във връзка с обявената процедура за предложения по Бюджет-2022. Жителите на Поморие настояват, че след като сме спечелили делата, трябва да бъде реализиран проект за изграждане на парк на това място. Казвам за всички - ще има парк и ще бъде финансиран с общински средства.
След Нова година ще възложим да бъде изготвен проект за парка. Трябва да създадем нещо хубаво, функционално, което да се ползва от всички. Не искам да разчертаем терена, да засадим дървета, да хвърлим по някоя пейка и да кажем: „Ето, имаме парк“. Ще чакаме и предложения, паркът трябва да е разчупен, интересен, защо да няма там и някое хубаво малко бутиково кафене?! Гражданите ще трябва да кажат какво точно искат.
Паркът, обаче, няма да може да бъде изграден до лятото. Идеята е през зимните месеци да бъде изготвен проектът, през май-юни да го представим пред гражданите на Поморие, а също така и на живеещите в този квартал, които пристигат тогава. Ако има някакви забележки, да ги отстраним, да изслушаме предложенията на гражданите, за да заложим за 2023 година паркът да е готов.

- Като казвате „предложения на гражданите“, да Ви попитам: какви имейли с предложения получавате от тях, във връзка с разходването на общинския бюджет за 2022 г.? Какво искат от Общината да се свърши?

- Общата рамка на бюджета на Община Поморие за 2020 г. ще бъде около 28-30 милиона лева. Жителите на Поморие основно искат благоустрояване на града – ремонти, тротоари, искат поддържане на детските площадки, което максимално се стремим да правим. Имат искания за зелената система и поддържането й.
Прави ми впечатление – хората не отричат, че градът ни е станал хубав, а искат да става още по-хубав, по-поддържан, по-чист, като самите те казват: „Да, ние също трябва да пазим!“, и като виждат, че има отношение на Общината към това, което те предлагат, и стават по-отговорни.
Много е добър и ползотворен този процес и се радвам, че „процедурата“ за отправяне на предложения от гражданите за разходването на бюджета, която Община Поморие обяви, дава резултат и работи. От някои жители има само препоръки – какво трябва да се прави, от други има и критики, но те са градивни.

- Стана известно, че с решение на Министерски съвет 15 общини ще получат от държавата малко над 4,1 млн. лева за строителство и ремонт на детски градини и училища. Сред тях е и Община Поморие. За какво по-точно ще бъдат разходвани средствата?

- Парите ще бъдат ползвани за детската градина в село Гълъбец, която строим.
Преди време кандидатствахме по една програма към Министерство на образованието и участвахме в частта за изграждане на нова детска градина. Бяхме одобрени, но по програмата не се плаща на етапи, а на завършен проект, тоест – построяваме със собствени средства, фактурираме, те проверяват и едва тогава се превежда сумата. Вече сме на финала и отпуснатата държавна помощ от Министерски съвет ще бъде използвана именно за това. Живот и здраве, през пролетта новата детска градина ще отвори врати.

- Кандидатства ли Община Поморие към момента по други проекти, свързани с детски градини и училища?

- В процедура сме на оценка по проект за енергийна ефективност на детска градина „Веселушко“ и се надявам да бъде одобрен. Проектът е свързан с производство на геотермална енергия – производство на топлинна енергия чрез термопомпи. Това е „зелена“ енергия, чрез която драстично ще бъде намален разходът за отопление и осветление на детската градина.

Вторият проект е за училището в град Ахелой и отново свързан с енергийна ефективност, т.нар. „нулеви сгради“ – нулево-енергийна сграда (ZED).
ОУ „Христо Ботев“ в град Ахелой, освен че ще бъде санирано, ще има и фотоволтаични панели. Идеята е максимално да генерират ток за нуждите си, за да няма разходи за електроенергия.

- Ще бъде ли отново пешеходен площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие през лятото?

- Това е въпросът, който и аз зададох на туристическия бранш и получих положителен отговор. Всички са изключително доволни и централният ни площад ще бъде затворен за автомобили и през Сезон’22. През деня децата отново ще си си играят спокойно там, свободно гражданите и туристите ще бъдат част от културните прояви и концерти, които се провеждат пред Читалище „Просвета 1888“, а вечер ще се разхождат и ще ползват атракционите и услугите на заведенията в тази част на града.

- Ще продължи ли уикенд-туризмът, който привлича гости в Поморие с богатата си културна програма и събития през почивните дни?

Коментирахме и този въпрос с туристическия бранш и най-вече наситената културна програма в Поморие за юни месец и провеждането на много събития през уикендите. Събитията са популярни, събират много хора и браншът иска те да продължат.
Отсега мога да кажа, че в първия уикенд на месец юни ще се проведе Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“.
Вторият уикенд на юни ще бъде Парад на ретро автомобили и Джаз фест. Третият уикенд – Хоро край поморийският бряг, а последният на юни – Международният фестивал „Корабът на изкуствата“.

Културната програма за месец юни вече е известна, така че туристите могат да предвидят своята лятна ваканция и да направят ранни резервации за Поморие.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.