В БДЖ-Товарни превози е разкрита схема за източване на 15 милиона лева чрез възлагане на охрана на обекти на външна охранителна фирма, научи OFFNews.

Още по време на бившето ръководство на държавната жп компания е стартирана обществена поръчка за възлагането на опазването на 42 обекта на товарното поделение от външна организация като прогнозната стойност от 15 милиона лева е за период от 5 години. Според условията на конкурса охраната трябва да се осъществява от 288 гардове.


Любомир Илиев, управител на БДЖ-Товарни превози - преди и сега.

Вътрешна проверка обаче е показала, че от всичките 42 обекта, включени в заданието, само на два наистина има нужда от възлагане на външна охрана. Оказва се, че повечето от въпросните сгради, халета и бази реално отдавна са били "опоскани" и в момента от тях просто няма какво ценно да бъде изнесено.

Друг основен извод от анализа на обществената поръчка е, че на основание статистиката за нанесени вреди от посегателства, най–ефективният метод за опазването на имуществото е охрана от пазачи, служители на дружеството. Цялостното задание е изключително странно, тъй като при охрана със собствени пазачи през последните години кражбите в БДЖ-Товарни превози са сведени до минимум и компанията на практика не търпи значителни финансови загуби от посегателства. Нещо повече - вътрешната статистика на дружеството показва, че кражбите с най-голяма финансова стойност са от обекти охранявани с външна охранителна фирма.

Проверката на скандалния търг е доказала, че за определянето на обектите, включени в тръжното задание, изобщо няма документи за извършени обследвания и обективни експертни анализи за рисковете от грабежи. 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.