На 13 септември лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова посети картофопроизводителите в с. Ветрен дол, Пазарджик. Те би трябвало да получат по 278 лева помощ на декар от Агенцията по храните заради скъпите ток, горива и природен газ. Проблемът е, че заради бюрократични спънки това може и да не се случи за много от тях. Картофопроизводителите се надяват в рамките на седмица да има яснота по случая. Те добавиха, че без тези пари има голяма вероятност да фалират.

Картофопроизводителите се надяват в рамките на седмица да има яснота по случая. Те добавиха, че без тези пари има голяма вероятност да фалират.

"Ако не получим тази година помощ, на другата година не можем да засеем. Торовете от 25 лева станаха 105лв. Ако не ни дадат пари, не можем да ги купим. Горивата също поскъпнаха много. Ние много използваме горива", обясни един от земеделците.

Друг поясни, че от 30 картофопроизводители в селото само един е регистриран, което означава, че другите няма да получат финансова помощ. Стана ясно, че нито една земеделска асоциация не е посетила картофопроизводителите във Ветрен дол.

По време на срещата Мая Манолова обясни:

"Ние вече ходихме при министъра с картофопроизводители от Брезнишко и от Радомирско, които поставиха същия проблем. И тогава обещаха да проверят дали това е строго изискване в регламента. Всъщност става дума за национално доплащане. Държавата ви плаща за подкрепа, гласували са 422 млн. лева, които трябва да стигнат до хората. Това са производители на зеленчуци, плодове, животновъди. И е много несправедливо, че една много сериозна част от картофопроизводителите, основно малките, големите са регистрирани, няма да могат да получат тези пари. Имаме разминаване с Министерството, защото те смятат, че става дума за едва ли не 40 семейства в цялата страна"

Лидерът на Изправи се България призова министъра на земеделието Явор Гечев и зам.-министъра Тодор Джиков да разпоредят Агенцията по храните да позволи регистрация на земеделците за фитосанитарен контрол и сега. Тя подчерта, че в противен случай около 400 семейства само в региона на Пазарджик ще останат без препитание. Председателят на "Изправи се България" е оптимист, че този проблем ще се разреши.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.