Над 60 съдии от всички нива в системата и от различни градове остро и с възмущение реагираха срещу поведението на правосъдния министър Данаил Кирилов и преизбрания от ВСС за главен прокурор Иван Гешев. В обръщение до гражданите, президента, председателя на НС, министър-председателя, до Висшия съдебен съвет и Инспектората те настояват за публично извинение от Кирилов и Гешев заради недопустимите изрази, обиди, демонстративно пренебрежение към инакомислещи членове на съвета както вчера, така и при „първия“ избор на главен прокурор на 24 октомври.Заради заплахите, отправени от Иван Гешев към Атанаска Дишева, съдиите настояват кандидадът за главен прокурор да бъде дисциплинарно разследван и наказан, коментира сайтът DeFakto.

Обръщението досега е подписано от 24 съдии от ВКС и ВАС, 40 съдии от Софийски апелативен съд, Софийски градски съд, Софийски районен съд,  Окръжен съд Русе, Окръжен съд Стара Загора, Районен съд Луковит. То е отворено за присъединяване. Засега магистратите от съдилищата в Бургас пасуват.

Това е второ поред публично обръщение на магистрати в рамките на няма и два месеца. В края на септември стотици съдии предупредиха, че заплахите и обругаването превръщат правосъдието във фасада. Поводът тогава бяха яростните атаки срещу тримата от Софийския апелативен съд, постановили предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

ОБРЪЩЕНИЕ

ДО

ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

Уважаеми съграждани,

Уважаеми господин Президент,

Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,

 

Изразяваме дълбокото си възмущение от поведението на Данаил Димитров Кирилов (понастоящем министър на правосъдието и председателстващ Висшия съдебен съвет) и Иван Стоименов Гешев (кандидат за длъжността главен прокурор) по време на проведените на 14.11.2019 г. и на 24.10.2019 г. заседания на Висшия съдебен съвет.

Съдържанието на техните изказвания и формата, в която бяха направени, не само грубо нарушават изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и са в очевидна несъвместимост с изискванията за притежаване на високи професионални и нравствени качества съгласно Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България, но уронват недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание. Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във Висшия съдебен съвет, нито в съдебната система и държавното управление въобще.

Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ заседанието на Висшия съдебен съвет използва недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други.

Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт.

Съдия Атанаска Дишева и съдия Олга Керелска са избрани за членове на Висшия съдебен съвет ПРЯКО от съдиите, те са носители на нашето доверие и ние заставаме категорично зад всяка казана от тях дума, зададен въпрос и изразено становище както в заседанието от 14.11.2019 г., така и при предишното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет от 24.10.2019 г., в което беше изслушан кандидатът Иван Гешев. Ние също мислим и казваме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни съдия Олга Керелска и съдия Атанаска Дишева! От друга страна, отправените към тях обидни реплики и недвусмислена заплаха възприемаме като обиди и заплахи както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България. Почти неограничените властнически и репресивни правомощия, с които разполага главният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите. Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти. За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите. 

Затова настояваме за незабавно и публично извинение от г-н Данаил  Кирилов и г-н Иван  Гешев за недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет.

Настояваме за образуване на дисциплинарно производство срещу г-н Иван  Гешев за извършени на 24.10.2019 г. и на 14.11.2019 г. дисциплинарни нарушения по смисъла на  чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт вр. Раздел ІІ, т.4 и т.5 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а именно – отправяне на заплахи към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева на 14.11.2019 г. в сградата на Висшия съдебен съвет, неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в проведеното на 24.10.2019 г. заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.