Румънското посолство в България съдейства  за освобождаването на разследващите журналисти Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биро от Rise Project, които са искали да снимат как се унищожават документи по аферата с еврофондове "Джи Пи гейт"

"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов.   МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.
 Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи.
 Още в деня на публикацията #ДжиПиГейт предупредихме МВР, че от сградата на Джи Пи Груп на Черни Връх се изнасят документи. И какво мислите,   че стана? Нищо. Няма качулки, няма обиски, няма закопчани с пранги крадци на еврофондове. Два дни изнасяха и горяха документацията без нула   внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам. В   полето до Радомир, към 8 вечерта, полицаите изскочиха от храстите, тръшнаха ги, закопчаха ги с белезници и им взеха телефоните. 
Следва пълен полицейски абсурд. Три часа полицаите установяввт кои са, макар колегите да са се легитимирали веднага като журналисти. Установяват, но не им връщат телефоните. От редакцията на втория час без връзка започваме да звънии. От полицията в Радомир и в Перник ни отказват информация къде са и какво става с тях. От София получаваме информация, че не били задържани, а отведени за обяснения в Радомир. Това се оказа невярно, има протоколи за задържане. Намесва се румънския консул и посред нощ тръгва към Радомир. Чак в 4 сутринта възстановихме връзката с колегите. 
Въпросите тази сутрин са много. Кому беше нужен този среднощен екшън? Защо МВР не спазва правата на хората да направят едно телефонно обаждане и да се изясни ситуацията. Защо ни излъгаха, че не били задържани?", написаха тази сутрин от Биволъ .

 Късно снощи те съобщиха, че колегите им, разследващи грандкорупция с еврофондове, са били   арестувани:

 В България започва явна диктатура!!

 Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от   радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция   в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за   #ДжиПиГейт.

 Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница,   община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир,   РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

 Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и   да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над   журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

Днес журналистите от сайта Биволъ уточняват, че колегите им са били арестувани от полицаите като престъпници, с пистолети насочени в главата:  

Прави ли ви впечатление тоталното мълчание на "медиите" за полицейския произвол срещу колегите ни, арестувани с пистолети в главата и белезници като най-големи престъпници!?
Защото МВР охранява унищожаването на доказателства на грандиозна корупция разкрита от Биволъ в #ДжиПиГейт и засягаща най-високите етажи на властта!И нито една медия не се свърза с нас! В същото време главният секретар ходи да маже, че не знаел за какво става въпрос! Жестока диктатура на територията на Мафията!

Мафиотската акция на МВР, свързана с охраната на документи, разкриващи измами, източване на еврофондове, ДДС и коруция, засягаща високопоставени длъжностни лица, предизвика силна обществена реакция на възмущение. Румънската медии гърмят по случая. Информацията за позорните действия на родната полиция вече обикаля всички посолства в България, европейските институции, световни организации за защита на журналистите стигна дори до САЩ.

Вероятно е скоро срещу България да започне наказателна процедура, инициирана от ЕП или ЕК, за неспазването на върховенството на закона, убиване на свободата на словото, липсата на демокрация и покровителстване на корупцията от държавните власти.

Коментари

  • Пет., 09/14/2018 - 18:01 отговор

    В румънските медии единствено гърмят кухите краруни, на тези които вярват на подобни манипулации, защото е достатъя на този ,, Бивол''. Най- тъпата теза, за горене на документи някъде в полето е толкова смешна, при наличието на толкова средства за унищожение при днешните съвременни условия, е куха колкото главите на ошашавения от глупост читаттел на подобни пасквили. Ало дрогаре, като за много прости хора ви е въдицата бе ! И как така, след половин денонощие задържане , тези жорналяре вземали че отищли пак, и видите ли спасили документи. Как точно, били са се, и са ги дърпали от ръцете на тези които ги горят ли? Ама толкова си тъп, потрбителю и разпространителю на тази бълвоч, ако си мислиш че който е горе-долу с акъла си, ще повярва на тези басни. А сега, познай кой е биволаря де, ама не...., ти предпочиташ да ти дъвче някой друг сламата преди да си я глътнеш - тъпак селски !

  • Те са луди побъркани психопати ченгетата, абсолютни демони и изроди в човешки облик. Ченгетата не са хора те са изверги на злите сили. Ченгетата са свикнали да живеят като паразити на гърбът на българите и България. Ченгетата се занимават със създаване организиране, контролиране на престъпни групи с цел репресиране, изнудване и ограбване на българите по административен начин. Следят постоянно хората и дебнат моменти как да ги изнудят и ограбят административно. И мене ме следят постоянно всеки път като излизам и се прибирам от квартала. Защото са прости и побъркани куки. Така им е наредено от богаташите злодей да следят добрите българи който искат да се оттървът от тази полицейска, престъпна зган.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.