„Предложението за партийната субсидия е временно решение за замитане на проблемите.
ГЕРБ е в изключително динамична низходяща тенденция. Борисов не е обикновен премиер. Той е самодържец.
Бивш член на ВСС анонсира днес пред мен  две неща. Едното е, че не е възможно да се стигне до избора на нов главен прокурор в тази процедура с мотива, че няма достатъчно добри кандидати.
Реагирайте на всяка една несправедливост. Тя рефлектира върху вас и децата ви!"

-    Господин Божилов, успява ли един лев партийна субсидия, предложена от премиера, да засенчи унищожителната критика на доклада на ЕС – Европейски семестър 2019, в който 12 сфери са с проблеми, а засягат практически всичко?

-    Това предложение на Борисов за субсидията си е вид популизъм и не му е за пръв път. Когато има други, големи проблеми, той редовно прибягва до някакви подобни инструменти /като този с партийната субсидия/, за да отклони вниманието. И факт е, че към момента в някаква степен му се получава, въпреки че препоръките и констатациите на европейския доклад са изключително сериозни и това едва ли ще му помогне. Просто е едно временно решение за замитане на проблемите.

-    Имаше коментари в различни аспекти -от популизъм до заплаха и унищожаване на малките партии преди местните избори. Богомил Бонев написа знаковото: „който дари на опозицията, да му мисли. Който не дари на ГЕРБ, пак да му мисли“. Ще минат ли тези предложения за орязаните субсидии в Парламента, още повече днес ВМРО предлагат те да са в размер на пет лева?

-    Напълно е възможно покрай местните избори това решение да мине. И на практика до края на годината субсидиите да бъдат намалени на лев. Тук има един детайл - размерът на партийните субсидии се определя година за година. И практически предложенито на Борисов така, като е формулирано, е че просто субсидията ще бъде намалена за периода юни-декември на един лев. Това не означава ,че ще остане толкова. Просто декември месец, когато приемат новия бюджет, ще я върнат на 11 лева, че и на повече. А до тогава ще са минали местните избори, които, ако гледаме миналия път, ще се случат на 27 октомври.

-    Съзира ли се паник атака в това скоростно предложение, още по-скоростно събиране на комисията по финанси и внасяне за разглеждане в Парламента, след като референдумът по този въпрос беше преди 942 дена?

-    Въпреки че твърди, че е спечелил европейските избори, Борисов си дава ясна сметка, че ГЕРБ е в изключително динамична низходяща тенденция и това е видно дори от самите резултати. Така че, това са някакви екшън планове, които не са дообмислени. Тук притеснителното от една страна е, че тези решения се взимат на тъмно и второ-  това сме го виждали през цялото управление на Борисов. Той слива в едно законодателна и изпълнителна власт, като знаем и влиянието му в съдебната власт, той вече не е обикновен премиер, а си е самодържец. Не може премиерът просто да привика няколко депутата и да им каже: „абе, тука, решавайте и внасяйте, защото така трябва да бъде“! Но ние видяхмек как той уволни председателя на Парламента, който по Конституция му се води началник, просто защото така прецени.

-  „Развръзката на случващото се в България ще дойде отвън“ - бяха думи на бившият премиер Ренета Инджова в интервю. Втора 1878 година ли ще преживяваме и пак ли „който ни освободи, той ще ни владее“, независимо от коя географска посока идва?

-    На сегашния етап аз не виждам в политическото пространство да има някакво несъгласие по отношение на факта, че България е член на ЕС и НАТО и не съм чувал политическа партия да иска да излезем от там. Така че, ако търсим освобождение, то може да дойде по линия на Европейския съюз. Оттам заявката вече е направена. Сами по себе с Европейският парламент и Европейската комисия са едни тромави, бюрократични организации, но виждаме от последния доклад, че вече има промяна в позицията им. Преди говореха за воля в управляващите да се борят с корупцията и да създават законите. Сега вече тонът е значително втвърден. В тези препоръки се говори за липса на резултати, за липса осъдени хора на висши длъжности, за корупция и пране на пари. Което показва, че това е много голям проблем за европейските институции и че натискът по тази линия реално е започнал. Беше анонсирано, че еврофинансирането се обвързва с критериите за държавност и законност и следващата стъпка ще бъде постепенно спиране на европейските финансирания. Възможно е на по-късен етап да се стигне и до по-тежки санкции.

-    Законността, за която става реч, пряко рефлектира върху избора на следващия главен прокурор. Чуват се гласове, че следващият Първи вече е избран /каквото и да означава това/ и че той няма нищо общо със спряганите до сега. Възможно ли е да се предаде статуквото?

-    Не, статуквото по никакъв начин няма да се предаде. Още повече, че те имат доста по-силни позиции в съдебната власт, а хората, които могат да издигат кандидатура за главен прокурор, са доста малко - министърът на провосъдието и трима членове на ВСС. Днес, обаче, аз чух нещо доста обезпокоително. Бивш член на ВСС анонсира две неща. Едното е, че не е възможно да се стигне до избора на нов главен прокурор в рамките на тази процедура, с мотив, че нямало достатъчно добри кандидати. Което е доста озадачаващо като формулировка и навява схващането, че ВСС ще се опита да провали процедурата по избора на нов главен прокурор, като така ще удължи мандата на Сотир Цацаров или ще назначи временно някой от неговите заместници. А това би било много опасно, защото знаем как в България временните неща са толкова временни, че накрая се трансформират в постоянни. А вторият голям проблем е, че се подготвя почвата следващият главен прокурор да е от системата на прокурорската квота. А като знаем как функционира тази система и как е изградена, вероятността да се намери необвързан прокурор е доста малка. Защото повечето прокурори на по-сериозни позиции в момента са назначени от Цацаров. И в прав текст, аз тълкувам това изказване на Магдалинчев, че нямаме избор.
Това, което виждаме, е тотално погазване на всякави елементарни правила и закони. Масова практика е да се приемат закони със задна дата, приетите закони да са под диктовката на един човек. Още по-тревожно е, че се тълкуват превратно законови текстове. Покрай субсидиите на партиите, които  на всички хора са ясни, само на министър Горанов не са му ясни и той е отпуснал повече средства на партиите. Като знам как ГЕРБ тълкува законите, като нищо ще осъмнем с един временен Цацаров, който ще седи още седем години.

-    И пак ли се връщаме във времето на Чернишевски: какво да се прави?

-    Трябва да не се допуска да мине по лесен начин изборът на нов главен прокурор, защото това е от изключителна важност и е въпрос, който ще предопредели развитието на правораздаването през следващите седем години. Очаквам гражданското общество да реагира, защото това касае всички. Моят призив към хората е: Гледайте и реагирайте на всяка една несправедливост, която виждате! Тя рефлектира върху вас и децата ви.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.