Какво знаем за Иван Тодоров?

Арестуваният за началството на фирма, която се занимава с кибер рекет, според българската прокуратура – Иван Тодоров е на 40 години. По професия е програмист. Това обаче не го спира през 2008 година да отвори първият ресторант от американската верига Subway във Варна, България, точно пред адреса на сегашния офис на TAD Group за кореспонденция, пише Obshtestvo.org.

Собственикът на фирмата, която се разследва за хакерската атака срещу НАП, е един от учредителите на партия ГЕРБ, но от няколко години членството му е прекратено. Това уточнение направиха от пресцентъра на партията тази вечер. От ГЕРБ дават детайли, че през 2008 г. Иван Тодоров е участвал в учредяването на партията от район "Приморски" във Варна. От 2010 г. обаче той е спрял да плаща членския си внос и затова членството му в партията е прекратено, според устава на ГЕРБ. Партията дава тази информация с призив да спрат спекулациите за контактите й с обвинения за тероризъм и киберпрестъпления.

След като “докарва” веригата в България под ръководството на Тодоров у нас са отворени 40 ресторанта от нея, 24 от които негови лични. Към момента той остава едноличен собственик на фирмите “Събуей” ЕООД, “Сабуей България” Еоод, които държат правата за франчайза на веригата у нас. Интересното е ,че Тодоров държи правата за франчайз на веригата Subway и в Румъния, за което е собственик и на фирмата “Сабуей Румъния” ООД.

Проверка в търговския регистър показва, че Тодоров има участие в 33 фирми, повечето от които имат еднолична негова собственост. Сред тях преобладават фирми за хотелиерство, ресторантьорство, наргилета и тютюневи изделия, а от 2014г. е регистрирана и TAD Group, но в Америка. Малко след това, Тодоров кани задържаният за хакерската атака спрямо НАП – Кристиян Бойков да работи за него. Фирмата е регистрирана с начален капитал от 190 000 лв, а Франчайз на собствената си фирма Тодоров отдава за България през 2016г., а след това започва да отдава нейни франчайзи за други държави спрямо желаещите.

Иван Тодоров

Според последния отчет на дружеството  “TAD Group”, компанията има приходи от 214 хил. лв. за 2018 г., но те са само за българският клон на компанията на Тодоров. В сайта на “TAD Group” се вижда, че клиенти на компанията са били големи търговски марки като OMV, “Овергаз”, държавната телевизия БНТ, A1, NET1 и други, като освен консултанските си и чисто софтуерни услуги за подобряване на киберсигурността на въпросните фирми, компанията на Тодоров се занимава и с разследване на хакерски атаки.

TAD Group

Какво следва за Тодоров и Бойков?

В интервю за националната телевизия направено преди около седмица, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че в обвинението има освен извършител (за който вероятно ще бъде обвинен Кристиян Бойков) и подбудител (за която ще бъде обвинена фирмата, чиято собственост е на Иван Тодоров). Новият бъдещ главен прокурор, ако бъде избран за такъв – Иван Гешев също така заплаши обвиняемите, Кристиян Бойков, че “трябва да си помисли дали ще помогне на разследването или ще си понесе последствията” и фирмата “да не се правят на т.нар. бели хакери”. Какво ще се случи с обвиняемите и те ли са въпросните “хакери”, хакнали системата на НАП, предстои да разберем. Едно обаче е сигурно, и това е, че дори обвинението да е “фарс”, вероятно репутационният удар над TAD Group ще закрие фирмата у нас.

Арестът

Иван Тодоров беше арестуван вчера от "Гранична полиция" малко след като слезе от самолета на връщане от планирана командировка в чужбина. Малко по-късно  в Националното следствие му беше предявено и обвинението в кибертероризъм. Така на практика той стана третият обвиняем за хакерскиата атака над приходната агенция.
Защитата му определи задържането като възмутително, защото той се е прибрал доброволно и е обявил, че ще съдейства на разследването. Прокуратурата поиска той да остане за постоянно в ареста като подбудител на хакерската атака.
Разследващите твърдят, че Тодоров и търговския директор на компанията - Георги Янков, са подбудили 20-годишния Кристиян Бойков към киберпрестъпление, което довело до смут и страх в обществото. Защитата обаче определи ареста му като възмутителен.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.