„Ще се намерят ли почтени хора и политици да „подпалим“ самата корупция? Проблемите на държавата идват от непочтените хора, които сами избираме да ни управляват. Проблемът е в прилагането на законите и защитата на публичния интерес, а не в самите закони. Навсякъде се допуска да влязат компрометирани и зависими кадри. 
„Рицар без броня“ е именно това – човек да е изправен сам пред цяла армия от сили на тъмното. Започва война и тези хора се разпознават именно по това какво подкрепят. 
В Каравелово държавата лъжеше, че  няма нарушения, а ние установихме незаконни пътища и незаконна сеч. Ако в Своге падне потопа от село Каравелово, ще има унищожени села до последния човешки крак, защото там е сечено до голо. Ако не направим нищо, ще последват Своге, Ихтиман, Врачеш и още, и още. 
Когато партиен лидер мачка всяка свободна мисъл и душа и пренарежда цялата система, за да обслужи компрометирани хора, той опорочава цялата партия. Докато не изчистим визиите си с лидерите на партиите, това ще е пречка за съвместна работа.“

С депутата от „Продължаваме промяната“ – инж. Александър Дунчев говорим за политиката и почтеността, за корупцията, оплела в мрежите си огромно мнозинство, за битката с нея и надеждата, че България ще тръгне в друг коловоз – на закона и почтеността на управляващите. И защото мечтанията са безплатни и не трябва разрешително и акциз, представяме ви позициите на инж. док. Александър Гунчев пред LIBERTA.BG

Интервю на Таня Анастасова

-    Ще започна с Ваш цитат, струва ми се знаков, господин Гунчев. „Скована от бедност, в резултат на жестоката корупция, цялата държава гори – влакове, полигони, върхове... Ще се намерят ли още почтени хора и политици да „подпалим“ самата корупция?“- питате Вие. И в тази връзка - ще се намерят ли безсребърници, които да заложат главите си за спасението на държавата, господин Гунчев, особено в контекста на трудното парламентарно мнозинство?

-    Това ми е каузата, тъй като през последната една година видяхме откъде идват проблемите в управлението на държавата – идват от непочтените хора, които избираме да ни представляват в Народното събрание. В момента по две, три линии се опитвам да работя по този въпрос. Първата линия е Законът за горите, там, където ми е най – силна експертизата. В това Събрание съм решил, и вчера съм го споделил пред колегите със събиране на подписи, да приемем Закон за горите само с два члена. Първият е  задължително изискване за всички ръководители за конкурси и втори член изисква тези конкурси да са изключително прозрачни – с предварителна информация, публични биографии, задължителна информация за лицата, които провеждат конкурсите. Тоталната прозрачност ще може  да осигури тази почтеност и да спечели обществена подкрепа, за да се спре заличаването на горската система от тези послушковци и опорочени и  компрометирани кадри, които опорочават прилагането на всички закони и водят до загубата на публични ресурси. Проблемът е в прилагането на законите и защитата на публичния интерес, а не е проблем в законите. Просто навсякъде се допуска да влязат компрометирани, зависими и  кадри. Тази философия се опитвам да приложа в политиката и настоявам да се прилага и в обхвата на ПП. Искам да има подбор ежедневен и конкурентен на кадрите на ПП като кандидат депутати. Защото имаме ли такива хора в една партия, шансът тази партия да предлага министри, кадри, депутати, кандидат-кметове е 100%.  Когато имаме сто процента  почтен министър, шансът той надолу по системата да поставя също почтени хора, е отново 100%.

-    Давате ли си сметка, обаче, че Вие се оказвате един рицар без броня, изправен пред стена от една мафия без спирачки, без цвят, без политическа окраска, която няма лесно да  отстъпи завладените територии и печалби?

-    Да... и това вече е свръх видимо, защото двама от хората, които обвинявах в покровителството на дървената мафия, а именно бившия земеделски министър Иван Иванов и неговият заместник Атанас Добрев, са завели сериозни искове срещу мен, заради тези твърдения и факти, които имам, но интересното е кой е написал жалбите им. Исковите молби са написани от адв. Менко Менков – един от адвокатите на Цветан Цветанов. Щом БСП търси един адвокат на ГЕРБ, това показва колко сериозна ще е тази битка. Точно както ме питате. „Рицар без броня“  е именно това - човек да е изправен сам пред цяла армия от сили на тъмното. Отделно са пуснали сигнали срещу мен в службите, отделно пускат всякакви опорки и лъжи в медиите. Започва война и тези хора се разпознават именно по това.

-    Десетки са сигналите на сдружение „Пази гората“ -  само за ДГС Своге сте изпратили 8 такива – за незаконна сеч и оголени склонове. Какъв е отзвукът на Изпълнителната агенция по горите и приключиха ли проверките с днешна дата?

-    Тук най-интересното е, че имаме изключителна двупосочност на проверките на Агенцията по горите. От една страна имаме абсолютно видим чадър на Агенцията и нейните структури върху дървената мафия в Горско стопанство Своге. От  граждани са подавани нееднократно сигнали за крупни нарушения за незаконна сеч и незаконни практики в горите и част от тях са  установявани, но нарушителите напрактика не са спирани, или вкарвани в затвора. Нарушенията не са съвсем прекратявани и се налага ние да правим повторни проверки на вече проверените обекти и да  установяваме, че нарушенията продължават със страхотен размах. И чак в резултат на поредната наша проверка преди две седмици Агенцията по горите се задейства. Днес сутринта съм подал отново сигнал за нарушения към Агенцията. Те установяват част от нарушенията, но по-голямата част от тях ги прикриват. Установена е незаконна сеч на фирма на частен лесовъд, написан му е акт, но не е написано, че сечта е незаконна и е прикрита с фалшива марка. Така сечта е узаконена, а дървесината,  която е придобита, не е конфискувана. За друга фирма от съседната гора сме подали стотици сигнали за незаконна сеч, а сечището още не е спряно, което показва прикриване на нарушенията и злоупотребите. Това са доказателства, че продължава чадъра върху тези фирми.

-    Опишете взаимовръзката между незаконната сеч, включително и маскирана, като „санитарна“ , порочните  фиктивни търгове и високата цена на дървата за огрев и да обясните отдолу нагоре ли идва корупцията, или в обратната посока? А може би е двупосочен процес?

-    Изцяло е отгоре надолу. Даваме примера със Своге. Там е сигнализиран и директора на предприятието, който  е отказал да защити горите и не е предприел нищо. Уреждат  се търгове в Своге, които се печелят без наддаване. Така държавната гора се дава на нулева цена, без никаква печалба. Отделно, в тези сечища с фалшива санитарна сеч, самата сеч е допусната от Горското стопанство, което казва ,че 60% от дърветата трябва да бъдат отсечени, а Агенцията дава не повече от 20%! Това е схема, която се пуска от самото Горско стопанство. Добитата  дървесина се продава по ценоразпис, което е на още по-ниска цена. Това е елитна дървесина, която е продавана по ценоразпис на нулева цена. Ето я втората схема на източване на горското стопанство. Отделно, фирмата се оставя да сече незаконно и да краде съседните гори, което е чиста  форма на източване на горската система. Казах, че това е с чадър не само на фирмата на г-н Нинов, но и на Агенцията по горите в Своге. Преди две седмици съм казал, че ще искам оставката на министър Явор Гечев, ако той не предприеме мерки и още нищо не е предприел. Това означава, че чадърът вече видимо и доказуемо е на ниво министър. Ако нямаше чадър, той щеше вече да е уволнил директора на предприятието, директорите на двете стопанства за тези крупни нарушения, които сме установили. Тоест, чадърът със сигурност е и на ниво министерство.

-    Вие сте по-млад, но сигурното си спомняте оня вик на Николай Хайтов от „Диви разкази“: „Хора-а-а-а, не бастисвайте гората, лошо ще ви стигне“... Наследниците на онези „хора“ днес секат сякаш като за последно и над тях няма нито закон, нито министър, нито държава. Имало ли е момент, когато сте се чувствал безнадеждно?

-    Точно това виждаме в очите на всички граждани, които ежедневно изпращат сигнали и аз ги изпращам на държавата да решава проблемите и да работи, а тя не го прави. И хората се отчайват. Докато в село Каравелово държавата лъжеше, че няма нарушения, ние установихме незаконни пътища и незаконни сечи. В Своге, ако падне потопа, който валя в Каравелово, ще има унищожени села до последния човешки крак, защото там гората  е отсечена на голо, по най-злодейски начин на огромни площи. Затова се борим така силно, защото природата ни даде сигнала в Каравелово. И ако не направим нищо, ще последва Своге, ще последва Ихтиман, Врачеш и още места.

-    Имаше ли смисъл срещата на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ при положение, че не се разбрахте нито по бюджета, нито по дълга и да не би тайно вашите „контактьори“  да са се харесали с Борисовата партия, че той така поривисто ви защитаваше от интервюто по Би Ти Ви ?

-    Резултати очевидно няма. Борисов  хем обяснява, че той няма с кого да работи, хем изрече куп лъжи, така че резултати няма. От една страна хората казват “с терористи не се преговаря“, в същото време това са „терористи“ избрани от хората, от народа и ние като отговорни политици сме длъжни да преговаряме. И аз всеки ден си говоря с колегите от ГЕРБ по различни въпроси. Честно казано и там е същия проблем с кадрите. Видяхме и в БСП Явор Божанков, и Крум Зарков – навсякъде има читави хора. Но когато отгоре надолу се налага моделът на ГЕРБ – лидер, който мачка всяка свободна мисъл и душа и пренарежда цялата система, за да обслужи компрометирани  хора, той  опорочава цялата партия. Но това не значи, че вътре няма читави хора. Ние не трябва да спираме диалога с всички читави хора от всичките партии. Но трябва да се търси отговорност от лидерите за това, че с цялата си дейност те са опорочили партията. И докато не изчистим визиите си с лидерите на партиите, това ще е пречката за съвместната работа.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.