Драма на перваза на втория етаж в сградата на бившия Партиен дом се разиграва тази сутрин, след като пет медицински сестри се барикадираха вътре през цялата нощ.

Малко след 7 часа те излязоха на перваза, тъй като токът бе спрян. След това се върнаха в сградата, но една от тях - Бойка Атанасова, отново излезе от прозореца на втория етаж, като обясни, че обявява гражданско неподчинение.

По телефона пред bTV медицинската сестра допълни, че отказва да се прибере, тъй като се опасява от действията на служителите на НСО. Тя твърди, че била блъскана и удряна вътре в залата и затова отново е излязла на перваза.

"Одраха ми ръката, цялата съм в синини. Нахлуха и започнаха да ни блъскат. Дърпаха ме пред перваза", заяви Атанасова

До нея застана и шефът на НСО ген. Красимир Станчев. Той държеше якето на Атанасова и се опитваше да я убеди да влезе вътре. Той обясни, че не може да остави медицинската сестра сама на перваза, тъй като носи отговорност за живота й.

В 8.30 ч. пред сградата на бившия Партиен дом пристигна екип на пожарната. Огнеборците надуха платно и го сложиха под прозореца, на чийто перваз стоеше Бойка Атанасова, за да осигурят безопасността й. Минути тя се прибра в залата.

Медицинските сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом, след като влязоха на заседанието на парламентарната комисията по здравеопазване със свирка. Те обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им, свързани с реализацията на работеща здравна реформа и по техните думи достойно заплащане и по-добри условия на труд.

 

Вчера медицинските сестри очакваха, че на заседанието на Комисията по здравеопазване ще присъства и ресорният министър Кирил Ананиев, пред когото отново да поставят въпроса за заплатите. Министърът обаче не дойде заради извънредно заседание на здравните министри в Брюксел, където ще бъдат обсъждани мерки срещу коронавируса.

Вместо да си тръгнат, сестрите останаха. И от 16 ч. вчера те са в залата и отказват да я напуснат.

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева излъчи видео на живо в профила си във "Фейсбук", в което с останалите недоволни обсъждат исканията си - реформа, по-високи заплати и спазване на медицинските стандарти.

На въпрос кога ще напуснат сградата, те отговориха - докато проблемът със заплатите не бъде решен.

Тази сутрин Мая Илиева излъчи ново видео на живо от заседателната зала на Комисията по здравеопазване, където медицинските сестри продължават да стоят.

"Навсякъде се говори, че сестрите стачкуват за заплати, това не е така. Ние стачкуваме за реформа в здравеопазването. Без тази реформа няма да се решат никакви наши проблеми, а те са страшно много", каза медицинската сестра Ирина Узунова.

Отвън пред сградата също има сестри, които вече пети ден са на палатков лагер. Заедно с тях са и майки на деца с увреждания, които преди няколко дни също обявиха гражданско неподчинение.

За около час снощи те блокираха столичният булевард "Дондуков" при бившия Партиен дом. Те настояват за оставката на министър Деница Сачева заради "водената пропаганда срещу Закона за личната помощ" и затова, че над 13 000 души са останали без подкрепа.  Днес министър Сачева ще отговаря на депутатски въпроси по време на парламентарния контрол.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.