Лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трофонов обяви, че партията му повече няма да бъде част от "едноличното управлние" на Кирил Петков и Асен Василев.

Слави Трифонов изтегля министрите си от кабинета и слага край на "тази агония".

"Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две - Македония и фактът, че в държавата вече няма пари", категоричен бе Трифонов.

"По отношение на Северна Македония министър-председателят води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР,

различна от политиката на парламента и различна от политиката, декларираната на КСНС при президента. Министър-председателят си има друг външен министър, негов си, който се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат РСМ да започне преговори, чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 г.", заяви още лидерът на ИТН.

"По този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение.

Македония е важна част от нашата история и нашата душа, и никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство", заяви Слави Трифонов.

По отношение на бюджета и парите на държавата, Трифонов заяви, че откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата "хвърчат милиарди".

"Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата. Това са нашите пари, всичките ни пари и никой няма право да експериментира с тях - еднолично да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт", каза още Трифонов.

"Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България

- 9 млрд. лева за 9 дена през декември 2021 г. – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. 1,2 млрд. от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са?... Къде е борбата с мръсните пари, които щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Къде са онези 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата? Какви ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Над 10 милиарда лева само за тази година? Кой ще ги плаща тези пари, той ли ще ги плаща, или нашите деца", заяви още Слави Трифонов.

Той заяви, че министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата към фалит.

"Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", завърши лидерът на "Има такъв народ"

В най-скоро време Кирил Петков и Асен Василев ще върнат мандата на президенат Румен Радев, който по Конституция ще връчи за съставяне на правилелство на втората по големина на последните избори партия - ГЕРБ.

Конфигурациите за съставяне на ново правителство в рамките на същата легистратура не дават големи шансове за втори управленски кабинет, но преговорите за такъв отдавна са започнали.

Предполага се, че след като актуализацията на бюджета бъде прегласувана, ще се направи опит за назначаване на председател на КПКОНПИ, в лицето на Бойко Рашков, и избор на членове на ВСС от парламентарната квота. 

При всички случаи политическата карта на България, следствие и на изключително ниското обществено доверие към премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и като цяло към тяхната формация "Продължаваме промяната" (ПП), ще бъде прекроена с нов служебен кабинет и предсрочни избори.

Очаква се появата и на нови политически проекти, които да осмислят образувания вакуум и липсата на промяна, която беше щедро обещаване на българските граждани и избиратели от ПП в предизборната им кампания.

В началото на есента се очаква да напусне страната ни и посланика на САЩ в София Херо Мустафа, която покровителства партията на Кирил Петков и Асен Василев. От Вашингтон не възнамерявали да удължат мандата й с 6 месеца, а също така  изразявали недоволство от огромния негативизъм сред българските граждани, който успяли  да натрупат за изключително кратък перод "политическите й деца" във властта. Отчетено било, че това е довело до покачване на отрицателните настрояния към САЩ и отлив на подкрепа за водените от тях политики сред населението в страната ни.

Най-вероятно държавният глава Румен Радев е очаквал този развой на събитията и е готов с членовете на бъдещия служебен кабинет.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.