Майки крият от децата си, че бащите им са загинали преди дни във войната. Говорят за това само при изключени камери и микрофони, за да не научат от медиите, че вече са половин сираци

Украинци организираха днес в черноморския град Приморско мирен протестен митинг. Причината за събитието, което се разви на площада пред сградата на Община Приморско и продължи два часа - от 12:00 до 14:00 ч., е заявката на държавата да ги премести - от частните хотели, в държавните станции и бежански лагери. 

Обезпечаването на мероприятието от страна на полицейските служители бе безупречно, като сред протестиращите имаше цивилни полицаи, за да бъдат избегнати и предотвратени в зародиш всякакви евентуални провокации. И съответно - такива липсваха.

LIBERTA.BG проследи три различни гледни точки по казуса, търсейки обективната истина - на протестиращите украинци, на хотелиер (Михаил Зегов) и на общински съветник (Георги Зафиров).

Желанието на украинците - предимно майки и деца, е да не бъдат прехвърляни от частните хотели и комплекси в държавните станции. Силно впечатление ни направи, че украинки, живеещи вече 9 месеца в България, не говорят български език и трудно разбират родната ни реч. На въпрос на медията ни - защо не учат езика, след като искат да се интегрират и социализират тук - отговорът бе, че имат желание. Други майки споделиха пред някои журналисти, че преди дни съпрузите им са били убити във войната, но не желаят да говорят за това пред камера, за да не научат децата им от медиите за смъртта на татковците им.
Според хотелиерите зад преместването на украинските бежанци в държавни станции се крие схема, далавера и подготовка за кражба на пари от ЕС и държавния бюджет.
Общинският съветник на Приморско Георги Зафиров е стигнал до друга информация и данни и твърди в пост във Фейсбук, че хотелиерите правят "кухо настаняване" с "мъртви души", за да завишават бройката на регистрираните бежанци, с цел - усвояване на повече средства от бюджетите на България и ЕС, а протестът на укранците бил организиран и режисиран от тях.

Повече информация за провелия се днес украински протест в Приморско, както и представянето на различните гледни точки на три страни в процеса, можете да получите от видеата, които LIBERTA.BG направи.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.