Мая Манолова - Евита Перон от Кюстендилско. Това е оригиналното заглавиe на коментарния текст на Явор Дачков за в. Галерия, в който главно действащо лице е омбудсманът от "вагона на ГЕРБ".

Мая Манолова е троянският кон на Бойко Борисов в БСП. Той ще се опита да превземе партията чрез нея, било отвътре, било отвън. Затова й даде службата на омбудсман и напомпа популярността й, която задмина дори и тази на президента. Това не е никак трудно, защото Манолова няма никакви отговорности, нито взема някакви решения. Тя просто се появява по телевизора и казва онова, което хората искат да чуят. Не за да промени нещо за хората, а за да натрупа популярност за себе си, която да използва в домогванията си до истинската власт. Познавайки донякъде тази психология, бих предположил, че Майчето се вижда като премиер или президент. Ни повече, ни по-малко. Борисов много умело използва амбициите й и засега я направлява доста успешно. Тя има висок рейтинг, послушна е и може да се превърне в доста мощен политически инструмент, когато му дойде времето.

Омбудсманът Мая Манолова отиде в Стара Загора с междуградски автобус, за да се срещне с граждани там. После направи тур за овации и до Варна с влак, чийто купета превърна в своя приемна. Това стана голяма новина за медиите и за самата Манолова, която явно възприема пътуването си с обществения транспорт за изключителен героизъм.

Тя решила да се направи на „обикновен човек“ в отговор на идеята на министър Владислав Горанов да й се отнеме служебната кола и шофьора от НСО. „Няма никакви основания и не е нужно омбудсманът да се пази от българските граждани. Манолова ползва НСО като скъпоплатена таксиметрова услуга“, заяви Горанов. 

Мая Манолова не му остана длъжна и се провикна патетично от стъпалото на междуградския автобус: „Опитват се да ми попречат да си върша работата, но няма да успеят. Ето, с автобус, с влак, с обществен транспорт, с градски транспорт аз ще си върша работата и ще бъда сред хората. Ако се окаже, че това е възможно, след това ще започна една кампания, с която да призова всички представители на държавни институции да слязат от служебните коли и да се насочат към обществения транспорт. Пробвам да видя дали е възможно даже за човек като мен, който пътува непрекъснато“, заяви Евита Перон от Кюстендилско. 

За да стане яхнията пълна, Слави Трифонов обяви, че ще даде кола на Майчето, за да се вози сред хората, защото много хубаво си вършела работата. Не знам каква точно й е работата, но даването на интервюта и разиграването на пошъл театрален популизъм пред камери не изискват нито кола, нито шофьор. 

Извън иронията - истината е, че ГЕРБ дадоха тази работа на Мая Манолова, защото те я избраха за омбудсман, освен това я направиха медийна звезда и ако искаха да й пречат „да си върши работата“, просто щяха да й дръпнат шалтера и да я изключат. 

Нямаше да приемат законодателните й инициативи, нямаше да я пускат да вършее из институциите и да има ежедневен безплатен абонамент за праймтайма на телевизиите, нито да създават усещането, че тя има някакво влияние.

Всъщност тя няма абсолютно никакво влияние, а високият й рейтинг зависи от волята на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Могат да я деактивират за половин ден, а след още два никой няма да си спомня за „храбрите й битки“ с „Топлофикация“, съдия-изпълнителите, ЕРП-тата, монополите, банките, Здравната каса, пенсионната система, минималната работна заплата, тавана на пенсиите, пода на осигурителните прагове, черните дупки и каквото се сетите. Всичко, около което може да се паразитира с популистки хъс, е в обсега на Мая Манолова, която безспорно има талант и играе ролята си с жар.

Когато обаче усети жега, Майчето замлъква и се скатава като класически чиновник. Като онези, срещу които уж се бори. Тя се обяви в защита на Истанбулската конвенция, защото такава беше повелята от Европа и приоритет на ГЕРБ. Когато се вдигна бунт и стана ясно, че това няма да мине, а защитата му е непопулярна, Майчето се скри. Дума не обели в защита на насилието срещу жени.

Стана по-ниска от тревата и по-тиха от вятъра. За разлика от нея, Сергей Станишев отстоя позицията си, колкото сбъркана, куца и непопулярна да е тя. Събра омраза и удари, но ги понесе и държи своята линия. Мая Манолова, както и Илияна Йотова, се покриха, въпреки че са на неговите позиции за Истанбулската конвенция, защото са от един калибър - амбициозни политически конюнктурни жени, които чакат своя звезден миг. Кошмар.

Противник съм на Истанбулската конвенция, но мисля, че след като омбудсманът заяви открито своята позиция в началото, трябваше да се бори за нея, а не да бяга от дебат. Ако Мая вярва, че защитава жените от домашно насилие, защо не каза нито дума в тяхна защита, след като стана ясно, че конвенцията е спорна и скандална? Манолова се покри, защото усети, че тази позиция не носи рейтинг. Това във всички случаи не е достойно за уважение. Но да се върнем на отношенията й с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. 

Понякога преиграва, та се налага ГЕРБ да й дърпат юздите. Минискандалът с НСО е напомняне от такъв характер. Малко преди това Мая Манолова се регистрира в София, за което вестник „Галерия“ писа първи. Интригата с тази регистрация е свързана с кметските избори догодина. 

За да спази изискването за уседналост, Манолова се регистрира малко преди да изтече законовият срок, който би й позволил да се кандидатира за кмет. Тя го направи, без да го съгласува с Цветанов или Борисов и за да демонстрира малко независимост.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня - Горанов я натопи пред публиката, че ползва кола от НСО, което никак не се вписва в образа й на народен трибун. Манолова обаче майсторски обърна атаката в своя полза и се юрна да прави приемни по влакове и автобуси. Така ГЕРБ отново й помогна да натрупа рейтинг и да го играе борец срещу властта и статуквото. При това без да го иска. Моделът “Франкенщайн” е най-устойчив по тези земи.

Мая Манолова е троянският кон на Бойко Борисов в БСП. Той ще се опита да превземе партията чрез нея, било отвътре, било отвън. Затова й даде службата на омбудсман и напомпа популярността й, която задмина дори и тази на президента. Това не е никак трудно, защото Манолова няма никакви отговорности, нито взема някакви решения. 

Тя просто се появява по телевизора и казва онова, което хората искат да чуят. Не за да промени нещо за хората, а за да натрупа популярност за себе си, която да използва в домогванията си до истинската власт. Познавайки донякъде тази психология, бих предположил, че Майчето се вижда като премиер или президент. Ни повече, ни по-малко.

Борисов много умело използва амбициите й и засега я направлява доста успешно. Тя има висок рейтинг, послушна е и може да се превърне в доста мощен политически инструмент, когато му дойде времето. Един от възможните сценарии е Мая Манолова да се върне на бял кон в БСП, ако вътрешнопартийните борби (подклаждани също от Борисов) срещу Корнелия Нинова успеят, и тогава най-после да се случи така жадуваната голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.

Това ще даде най-накрая спокойствие на Борисов, който е преуморен от идиоти за коалиционни партньори. Точно заради тях за трети път е пред угрозата да не изкара пълен мандат. Голямата коалиция ще му осигури спокойно оттегляне от активната политическа сцена в президентството.

Ако Нинова все пак издържи на огромния натиск, на който е подложена, е възможно ГЕРБ да ползва Манолова като външен гербаджийски лост, маскиран като „гражданска непримиримост в борбата за доброто и правдата“, както срещу Нинова и БСП, така и срещу президента Румен Радев. Има най-разнообразни възможности, а с годините Борисов е доказал, че е майстор в тези игри. Спомняте ли си, че именно от Мая Манолова тръгна аферата „Костинброд“ на изборите през 2013 г. Че тя беше основно острие срещу ГЕРБ. 

В типичния си стил Бойко Борисов успя да я привлече и превърне от непримирим враг в опитомен изпълнител на волята му. Мая Манолова е омбудсман единствено и само на собственото си политическо его, а Борисов прекрасно знае как да се възползва от това и го прави с вещина. Останалото е пошъл спектакъл за наивната публика.

 

Коментари

  • Ср., 11/14/2018 - 14:59 отговор

    Г-Н ДАЧКОВ, РУСНАЦИТЕ ИМАТ ОПИТ В ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ПАРТИЯ ..." ТОЛЬКО ИЗНУТРИ"....

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.