„Положението е непроменяемо и непоправимо в рамките на този кабинет. Три неща трябва да се случат. Първото е оставката на сегашното управление - с вот на недоверие или под натиска на народа. Когато президентът назначи кабинет, обединението трябва да има свои представители в него, за да подготви машинно или електронно гласуване и някои промени в изборния процес. Третата стъпка е когато се стигне до избор на ново Народно събрание, отново да излъчим представители, за да извършат същинската промяна. Дали ще е конституционна, дали ще бъде само откъм възстановяване на държавността, ще се види. И после изграждане на правителство на промяната, което да я извърши.“

Съсипан бизнес, унищожени усилия  по създадения клъстър, открадната кола точно на Никулден. Това е част от платената цена да вървиш срещу вятъра. И да се опиташ за втори път да промениш държавата, в която отглеждаш трите си деца. И да, да говориш като възрожденски депутат от историческото Оборище. Но нали всичко в този живот си има цена? А тя не е никога висока, когато залогът е съдбата на държавата ти.
Ивайло Франц и неговата инициатива за преборване на статуквото пред Liberta.bg

-    Когато някой се обяви за промяна и изложи идеи, хората искат да знаят повече за личността му. Кой сте вие, господин Ивайло Франц?

-    Първо, поздравления към вас и медията за смелостта и професионализма. Да ви кажа, не очаквах след тази машина за смачкване, че вече са останали подобни медии. Кой съм аз? Моята битка за държавата, за народа ни не е от днес. Тя е почти от 90-та година. Просто с кандидатурата ми за последните местни избори като кмет на община Красно село и общински съветник в СОС публикувах всичко за мен в профил в социалната мрежа. Икономическо е образованието ми - планиране и прогнозиране на икономическите системи. Имам три магистратури: по телевизионна режисура, по богословие и специализация като военно офицерство от специалните сили. От десет години статуквото блокира всичките ми бизнес дейности, иначе основно съм бил консултант за бизнес дейности. Баща на три деца съм. 

-    Протестите, които се случиха, освен събудената гражданска енергия, показаха  и умора, апатия и безверие сред голяма част от народа. Как ще противостоите на това с вашия проект Национално обединение за оставка на правителството на Борисов и промяна на Конституцията?

-    Според мен, в народа има едновременно много енергия, която трябва да се излее, и в същото време обезверение и пасивност, което е сериозен проблем. На първо време трябва да се прекрати практиката на протестиране, заради самия  протест, в празнични дни и пред празни административни сгради, когато администрацията не е на своите работни места и не е обект на гражданско недоволство. Преди това, обаче, трябва да се постигне обединение между всички нас – групи, хора, организации, движения, партии, които не сме съгласни с унищожението на държавата и заличаване на самобитността ни с това управление, което трябва да персонализираме - на Бойко Борисов. Защото какво се прави сега? Всички протестни форми, едва ли не, народът моли този премиер да се самопоправи. Ама той не се самопоправя. Дали ще смени някой министър, или ще направи друго, нещата не се променят. Трябва ни такова обединение, че вече да не се търси промяна в рамките на кабинета сега,  а той изцяло да бъде прекратен с оставка на премиера. Защото положението е непроменяемо, непоправимо. Повече от 12 години станаха, а преди това едно ужасно участие като кмет на София и главен секретар. Тази дълга управленска кариера унищожи почти всичко. Трябва да се прекрати процесът, в който мафията има държава. За да има протестни действия, трябва да има преди това обединение и тогава ще стане промяната както във Франция и Румъния.

-    Понеже искате обединение, да ви питам за отношението към партиите на статуквотои? Вие искате оставката на управляващите, но как възприемате една партия като БСП? Отхвърляте ли социалистите или ще ги търсите за съдействие като „опозиция“ /кавичките са заради последното гласуване за кандидатурата на Цацаров/?

-    Видях го и сме разочаровани от този акт. Знае се, че зад кадър се договарят голяма част от гласуванията. Същото беше и когато се приемаха различни поправки по различните закони. Дори уважавани от хората личности от тази партия гласуваха прикрито и хората трябваше да ги изобличат в социалните мрежи. Но пряко на вашия въпрос -  за мен цялото статукво трябва да се промени. Но това е малко идеализиран момент, имайки предвид битките от последните 20 години. Коя е най-голямата опасност?! Продължаващото управление на партията ГЕРБ и нейният лидер и премиер. Това е най-стратегическият въпрос и просто няма да ни има всички нас, ако това продължава. Той много умело успява да вплете хора от различни партии, включително и от парламентарно представените. Така че, задължително за обединението трябва да бъдат приканени и парламентарно представените партии, без значение кои са. Целта е обединение, което да реши основната задача. Но това не трябва да бъде самоцел. Защото ще стане като 2013 г., когато успях да постигна някаква позиция, но не и обединение, защото пак се явиха на избори и отново възпроизведоха модела. Ако обединението се случи, то ние, народът, гражданството, трябва да имаме своята позиция за участие в изборите, за да може в Народното събрание да въведем нови стойности и личности, които да извършат промяната.

-    Излиза, че масовото обединение е пресечната точка, която трябва да разсече  статуквото, след като спорадичните анти-статукво протести не успяха?

-    Те са спорадични, затова не успяха. Действието е последствие, то няма как да бъде обединено. Трябва ние, хората, да се обединим, за да инициираме промяната. Това са водачите, центровете за решения, активните хора, без значение коя група са те. Тук вече трябва да се създаде организацията и затова инициирахме срещата. Тя е на 14 декември, в квартал „Лозенец“, зала „Лозенец“, ул. „Бисер“2. Правилен е въпросът ви кое да бъде разсичащото движение. То е това гражданско обединение, което само да въведе своите представители. Така ще може най-накрая в народното събрание да влезе представителна част от народа и да се случат промените.

-    В профила Ви в социалната мрежа има знаков момент. Вие призовавате на тази среща да дойдат хора с реални предложения и принос към промяната, а не само с ентусиазъм. Дали ще се случи?

-    Много хора ми звънят през последните дни, включително и от чужбина. Дори не мога да повярвам, че това се случва. Апелът ми е да дойдат хора с визии, но и представители на организации, общности, групи , които да са склонни да се обединят с другия. Следвайки опита, който имам от 2013 г., когато не успях да обединя хората, познавайки лицата, които попречиха на обединението, сега няма да допусна същите да са водещи в една такава среща.

-    Давате ли си сметка, че преди всяко обединение трябва да е налична матрицата, схемата, програмата с искания и намерения за действие и имате ли такава?

-    Да. Три са условията. Първото е постигане на съгласие между всички, които ще дойдат и тези, които ще се включат в ход, на това да бъде искана и устоявана оставка на правителството. Сега! А не някога. Второто нещо е обединението, когато президентът обяви извънредни избори, или когато с вот бъде поискана оставката. Президентът назначава датата за нови избори и тогава вървим към кабинет. Обединението ни също трябва да има участие в този кабинет, за да може да подготви обективен избор, най-вече машинно или електронно гласуване и известни промени в изборния процес, които да гарантират неговата обективност. Трета стъпка е, когато се стигне до избор на ново Народно събрание, това обединение да излъчи свои представители в Парламента, които да извършат същинската промяна. Дали ще бъде конституционна, дали ще бъде само откъм възстановяване на законността на държавата, ще се види. И после изграждане на правителство на промяната, което най-накрая да я извърши.

-    Думите ви звучат като на депутат от някогашното Оборище. Желая ви успех!
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.