Каква част от отпадъците в България се рециклират е въпрос, който от години виси в обществото, но данните са толкова засекретени, че не може да се даде категоричен отговор. По косвени данни обаче може да се стигне до изводи, които пораждат съмнения.

Най-голямата организация за оползотворяване на отпадъците е "Екопак". Тя има 42% пазарен дял и обхваща население от 2,5 млн. жители. Фирмите, които членуват в нея, плащат такси от около 12 млн. лева годишно за количеството опаковки, които произвеждат - около 160 хиляди тона.

OFFNews са се добрали до документи, които показват, че в периода 2004-2018 г. "Екопак" е получила 187 млн. лева като лицензионни такси от фирмите, сред които най-големите са Кока Кола, Девин, Загорка, Своге.

Според същите документи, за тези 15 години "Екопак" е инвестирала в разделното събиране на боклук 17 млн. лева, а е получила 187 милиона приход за дейността си.

За този период за контейнери са платени едва 9,6 млн. лв. Тази скромна сума вероятно обяснява защо цветните контейнери стават все по-редки.

6,7 млн. лева са отишли за "други разходи".

А къде са отишли останалите 170 млн. лева?, пита OFFNews.

Според данните за броя на осигурените лица, в "Екопак" работят 25 души, заедно с чистачките и шофьорите. Тоест на всеки един служител на „Екопак“ се падат 100 000 жители. Тези 25 души се грижат за разделното събиране на отпадъци на два милиона и половина жители. Звучи, меко казано трудно изпълнимо, граничещо с нереално.

Очевидно по-голямата част от останалите 170 млн. лева са превъртени през "външни услуги", разпределени от директора на „Екопак“ Тодор Бургуджиев. Това е класическа схема за замъгляване на разходите, лесен начин за разпределяне на комисионни, хонарари, плащане за дейности, чиято връзка с оползотворяването на отпадъците е хлабава, ако изобщо я има.

Всъщност събраната лицензионна такса от "Екопак" е доста малка. При положение, че тя обслужва 2 500 000 българи, на човек се падат около 0,40 лева месечно. Експерти, с които разговаряхме твърдят, че реалната цена (такса) за извършената дейност е поне 1,60 ст., а цената на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), изчислена от ПУДООС, е 4 лева.

Дали не сме свидетели на нещо друго - големите западни компании, членове на "Екопак", плащат по-ниска от реалната екотакса, но срещу нея само се лъжем, че опаковките се рециклират.

Директорът на "Екопак" Тодор Бургуджиев е несменяем на поста си, откакто е въведена тази система за рециклиране на отпадъци. Преди това е работил в "Кока кола" - най-големият член на "Екопак" и основен акционер.

Публичната информация, по която може да се следи дали има истинско рециклиране на отпадъци или не, е силно ограничена. Най-пресният документ, по който могат да се правят косвени изводи, е едва за 2014 г. и в него се казва, че само 4 общини в цялата страна изпълняват целите за рециклиране - това са София, Плевен, Търговище и Провадия. С оглед на това, че едва 10% от събраните такси от "Екопак" са инвестирани в рециклиране, звучи логично, че останалите над 260 общини не са изпълнили заложените цели.

Схема, че отпадъците се рециклират само фиктивно, а събраните такси се източват, вече беше разкрита в Румъния. Там една от фирмите за оползотворяване на отпадъците беше глобена със стотици милиони евро, а шефовете й попаднаха зад решетките.

А готови ли са акционерите в „Екопак“ да направят прозрачна проверка с медии и НПО- та относно извършени изпълнения на цели – за дърво, пластмаса и метал.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.