Вчера един колега, генерал Мутафчийски, си позволи да изкаже съмнение за бързите тестове от капка кръв, серум или плазма. В качеството си, обаче, на началник на НОЩ (Национален оперативен щаб - бел. Либерта), вместо да се вслуша в съветите на лекари, особено лабораторни, както го направиха в САЩ, всява недоверие в лекарите, които са призвани да изследват и да носят отговорност за резултатите в страната.

Изказването по телевизиите, че бързия тест има над 20% неверни резултати, е непрофесионално, почива на нулева експертиза от негова страна и е крайно обидно за лекарите, които искат, могат и знаят как да помогнат. Припомням му, ако не му е казал д-р Кунчев, че най-важната стъпка, за да се пребори един епидемичен взрив или да се предотврати, е да се открият здравите заразоносители. Бързите тестове са инструмента, отречен от генерал Мутафчийски, както за откриване, така и за диагноза, защото носител не значи болен!

Не искам да влизам в каквато и да е полемика с коремен хирург (Мутафчийски - бел. Либерта), нито с д-р Кантарджиев, който има странни твърдения за времето на позитивиране на ПСР тестовете (между другото почти равни с тези на бързите тестове). Никога не съм си позволявал да давам мнение за хирургическите способности, на който и да е. Камо ли на хирурга Мутафчийски. Моля, обаче, генерал Мутафчийски да не дава оценка за тестовете и способността ни да ги направим. Нямам честта да съм хирург, но и той няма честта да е лабораторен лекар. И още нещо, ако бяха поставили вместо температурно гише на границата, една инструкция за изследване с бързи тестове, отдавна щяхме да сме отрили векторите на инфекцията за COVID -19! Засега посочващи Плевен, Габрово, а вече и София. Мултипоинтинг! Теста струва 5 пъти по малко от ПСР, а да правиш скрининг с ПСР е все едно да гърмиш муха с танк!

Всички европейски страни и особено китайците изследват с бързи тестове – скрининг, както между другото пише и в лабораторния стандарт на България, че следва да се прави. Ако генерал Мутафчийски не го е чел, да го прочете! А за тези, в които има и капка съмение в думите ми, прилагам листовката на италианско-американския тест за бърза диагностика на COVID-19 – 100% чувствителност и 98% специфичност. Другите производители са с подобни статистически характеристики, а на д-р Кантарджиев му препоръчвам да наблегне на четенето, а не на говоренето.
Непригодността за отговорността на поста не може да се скрие под мундира!

Д-р Георги Тодоров., лабораторен лекар

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.