"Ясни знаци за предателство, възможност за репресии и всяване на страх". Така Румяна Ченалова обобщи политическите теми на изминалия ден, зададени от управляващата коалиция.

"Склонни сме да вдигнем ветото, ако ЕК поеме гаранции за българските искания", заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в Народното събрание. Ясни знаци за предателство. Това не е балансирана външна политика. Изявлението на Христо Иванов е показателно за осъществяващи се в коалицията договорки и може би сделки.

Днешното решение за въвеждане на еврото от януари 2024 г., без да е включено в дневния ред на заседанието на МС и без изготвен анализ за въздействието /особено в ситуацията на война, галопиращи кризи и бедност/, демонстрира презрението на управляващите към интересите и бъдещето на българския народ. Управляващите не изпълняват нито коалиционните, нито задълженията си по закон.

Проектът на Асен Василев на закон за защита на националната сигурност предоставя на управляващите пряк лост за разправа с неудобните.

Министърът на финансите, зам.-министри, ДАНС ще налагат изключително тежки санкции на лица с неизяснен произход на средствата; на лица, за които има данни за злоупотреба с европейски средства и т. н.

Основанията за тези санкции са неясни и позволяват злоупотреба с права. Дублира се дейността на други институции - КПКОНПИ и прокуратурата.

На практика санкциите се налагат без да се развива типичното административно производство и доказване на нарушение. От друга страна това нарушение може да бъде престъпление или да покрива съставите по ЗПКОНПИ за противозаконно придобито имущество.

До изясняване на тези обстоятелства законът е предвидил възможност за обезпечителни мерки - запори и възбрани.

Има принцип в правото - за едно нарушение се налага едно наказание. Ако нарушението е и престъпление, административно производство не се образува, а образуваното се прекратява.

Санкциите по закона на Асен Василев са абсурдни в тази му редакция и при действащото законодателство. Според мен единствената му цел е да предостави в ръцете на изпълнителната власт възможност за репресии и да внушава страх.

Трябва да се изпълняват поръчки. Недоволните трябва да се контролират....

Къде са юристите в МС??????

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.