Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне да функционира до няколко месеца. Предвиждаме демоверсията на системата да бъде представена в началото на януари. Договорът с изпълнителя бе сключен на 17 юли 2018 г., срокът е 6 месеца. Правя мониторинг на дейността, ще бъдем безкомпромисни както по отношение на изпълнението, така и за спазването на сроковете. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с бранша, където бяха обобщени резултатите от летния сезон. Договорът за разработването на ЕСТИ беше подписан през юли, а срокът за реализация е 6 месеца. Целта й е да свърже в реално време информационните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП и МВР.  

Въвеждаме и лицево разпознаване, чрез които бизнесът може да ползва елекронните услуги, които Министерството предоставя, съобщи министърът. Чрез лицева идентификация потребителите ще могат да заявяват услуга, например молба за категоризация на място за настаняване. Представителите на бранша ще могат да ползват както електронен подпис, така и лицево разпознаване за достъп до нашите регистрационни режими, посочи още министър Ангелкова. Предвижда се в кратки срокове да бъде представена демоверсия на тази услуга.

На среща с бранша министърът обяви, че броят на неохраняемите плажове вече е намален с 25%, над 16 млн. лв. са приходите от концесии

Броят на неохраняемите плажове е намалял с около 25 на сто в последните 3 години, като в момента действащите договори за концесии и наем на ивици са 144, съобщи още министърът. Приходите от всички през настоящата година са общо над 16,3 млн. лв., като се очаква да нараснат до 19 млн. лв. От концесии сумите са над 8 млн. лв. и прогнозираме да възлязат на над 10 млн. лв.

През летния сезон са извършени над 300 проверки. Изводът ни е, че концесионерите и наемателите все по-стриктно спазват закона, качеството на предлаганата услуга се подобрява, обобщи министър Ангелкова. Наложените глоби и санкции са в размер на над 600 хил. лв., от които са платени повече от 350 хил. лв. Министърът посочи, че най-често констатираните нарушения са свързани с водно спасяване- писна на достатъчно спасители или оборудване за постовете. Наблюдава се и спад при сигналите от туристи, които министерството получава на специалната телефонна линия, заяви министърът. Оплакванията това лято са около 250 при над 400 през лято 2017 г.

Вървим с изключително добри темпове при провеждането на процедури за отдаване на концесия на плажове и през 2018 г. сме приключили 28 търга, каза министър Ангелкова. Тя уточни, че в плана за следващата година е заложено отдаване на над 39 плажа.

Ръст на туристите, отчитат от МТ

По данни на НСИ за периода юни-август 2018 г. общият брой туристически посещения на чужденци е над 4,48 млн., съобщи министър Ангелкова. Ръстът спрямо периода юни-август 2017 г. е 3,3%. През първите два летни месеца юни и юли, за които на този етап разполагаме с данни от БНБ, постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд. евро, което е ръст от 6,4 на сто. Класацията за входящ туризъм за периода от юни до август включително 2018 г. се оглавява от Румъния. Втора позиция заема Германия, а на трето място се нарежда Гърция.

Важно е да се отбележи също, че през лятото интерес към България има и от страни извън традиционните чужди пазари, което показва, че страната ни се превръща във все по-предпочитана дестинация за летен туризъм, коментира министър Ангелкова. И уточни, че такива са държави като Норвегия, САЩ и Испания, които са ни пряка конкуренция.

Относно определянето на статута на националните курорти с промени в Закона за туризма предвиждаме възможност за продуктово зониране, посочи министърът. Тя обясни, че голяма част от представителите на туристическия бранш подкрепят продуктовото позициониране по отношения на някои дейности, които се извършват на територията на националните курорти, по специално по отношение на шума. С предлаганите изменения в закона се предвижда националните курорти да отпаднат от обхвата на Закона за шума и тази дейности да се регулират със специална наредба, като се дадат правомощия на кметовете и местният бизнес да преценят и решат как продуктово да се позиционира курорта- дали има зони за семеен отдих и за младежки туризъм. Не задължаваме да се прави зониране, а даваме възможност хората, които най-добре познават курорта, да решат това. Така ще се намери баланс за развитие на разнообразни видове туризъм заради които страната ни е търсена като дестинация, уточни министър Ангелкова.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.