"Нашите искания са справедливи и изключително важни за развитиета на нацията ни, защото се отнасят до запазване на културата, без която не може да има и нация", се подчертава в становището на двете организации. 

КТ “ПОДКРЕПА” и Национална федерация "Култура" уверяват, че протестните им действия ще продължават до изпълнение на техните искания.

Ето какво посочват в становущети си, изпратено до медиите:

На 15 февруари 2022 г., в интервю по Нова телевизия Любомир Каримански – председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, обеща увеличение с 12 млн. лв. на бюджета за музеите и галериите – половината от поисканото от нас увеличение спрямо миналата година, както и евентуално допълнително увеличение при актуализацията на бюджета през юли. Така, каза Каримански, исканията ни щели да бъдат удовлетворени и нямало да има протести.

През последните години се наслушахме на много подобни обещания, които не бяха изпълнявани. Но дори този път поредните обещания да бъдат изпълнени в съответните параметри, още отсега трябва да кажем, че и при това положение парите няма да стигнат за нормалното функциониране на музеите и галериите. Освен това не чухме дори обещание за  увеличаване на средствата за библиотеките с регионален характер.

Все пак – благодарим за обещанията, които, надяваме се, няма да останат „голи“, но в същото време заявяваме твърдо, че ще продължим с протестните си действия в цялата страна, до окончателното приемане на Закона за бюджета.

Нашите искания са справедливи и изключително важни за развитиета на нацията ни, защото се отнасят до запазване на културата, без която не може да има и нация.

Напомняме основните ни искания:

  1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека,  Регионалните музеи, библиотеки и галерии.
  2.  Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности. 
  3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.
  4. Да бъдат изготвени нормативни  актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.
  5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

 

 

     

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.