"Трасира се път за управление на БСП с ДПС и не случайно преди няколко седмици Нинова каза, че те не биха имали против да управляват с ДПС. Убеден съм, че ще има май месец предсрочни избори и че българското общество ще се взриви от съвместното управление на левицата и ДПС. И така, идвайки на власт, и понеже в следващия парламент ще има само три формации - БСП, ГЕРБ и ДПС, широко ще се отворят вратите за нов месия."
 

-    На 4 януари 1990 г. е заченато ДПС в един варненски апартамент, където Ахмед Доган и Касим Дал изпращат техен съзатворник да Ви предаде новината в Силистра. Като се връщате в спомена, кое натежава, господин Октай?

-    България, по времето на смяната на имената, беше затворена територия и ние не бяхме чували името на Доган, както и протеста срещу групата му. На 6 януари вечерта ми се обади Реджеп Садък и каза, че има пратеник, който много иска да се види с мен и да сподели някои позиции. Така се срещнах със Саид Ваид, като човек, осъден за антидържавна дейност и лежал в затвора заедно с групата на Доган. Това е така известната група от Бенковски, оглавявана от Неджбетин Хак. По-късно разбрахме, че той е главният организатор на тази група, заедно с хора от Добричко. След време, чрез посредничеството на Касим Дал и Рушен Риза, те включват и Ахмед Доган в организацията – човек образован, преподавател в СУ, който може да им съдейства.Тази информация узнахме много, много по-късно. Тогава не се замисляхме как можеш да се довериш на някой преподавател от държавен университет за това, че правиш антиправителствена организация. ДПС е изградено по този начин, а не го е създал Доган. Важно е да се припомни ,че единствено тяхната група е освободена от затвора и на 4 януари 1990 г. в апартамента на Хамди се събират всички, които са били осъдени - 23-ма, и учредяват Движение за права и свободи на турците и мюсюлманите в България – това е първото име. На 6 януари, чрез пратеник, идват при мен, като познат със сериозните си комуникации в региона за изграждане на структури.

-    Повечето близки съратници на Доган от първите години изпопадаха в миманса. Какво е Вашето обеснение?

-    Не случайно акцентирах, че само групата на Доган е освободена от затвора. По-късно, когато вече бяхме във ВНС като политическа формация, ние направихме всичко възможно над  1 000 – 2 500 затворници, осъдени по време на смяната на имената, да бъдат освободени. Голяма част от тях бяха интернирани в Турция, защото семействата им бяха вече там. С една дума, при учредяването на ДПС на 29 март 1990 година в София не присъстваха други затворници лежали в затворите. Това е много показателен момент за следващия развой на събитията. 
А тези, като мен, участвали в основаването от първите моменти и изграждали структурите, днес ги няма в Движението.

-    Защо ДПС, създадена като антикомунистическа партия, се превърна в олигархична икономическо-клиентелистка групировка? Вие, като човек с ярка историческа памет, не може да нямате точен отговор?

-    Не случайно акцентирах на тези два момента - излизането на групата на Доган и изолацията на другите политически затворници. В процеса на интеграция на ДПС и в коалиция със СДС сме смятали, че обособяването на етнорелигиозна политическа формация не е в интерес на малцинството, нито на България, нито на двустранните отношения с Турция, защото контролирането на тази религиозно-политическа общност води до културна и икономическа изолация. Затова правехме всичко възможно в състава на ОДС ДПС да се заличи като етническа организация. Тогава, в рамките на 36-то Народно събрание, се взеха важните решения – управление, само в рамките на ОДС и да се забрани със закон БКП като престъпна политическа формация. Тези решения бяха прочетени от трибуната на 36-ия Парламент от самия Доган. Но по време на преговорите с правителството на Филип Димитров зад гърба ни се състоя прословутата среща на кафе между Доган и Тодор Живков, докато беше в домашен арест в Бояна. Това бяха първите признаци на съмнения, че ДПС изпълнява определена роля в полза на БКП за прикриване на престъпления и за реанимация на БКП/БСП в управлението на страната.

-    Хващам се за думите Ви – това ли е причината БСП и ДПС да изглеждат вечни и непоклатими във властта, а всички създадени демократични партии от началото на прехода , като СДС, БСДП, НДСВ да са мъртви?

-    След 29 години за всички вече е известно, че така наречените опозиционни, ала демократични политически формации, опозиционни на БСП, са били контролирани политически проекти от един и същ център. И не случайно чрез този контролиран буфер СДС по-късно изчезна, останаха само БКП/БСП като продължение. След смяната на имената, нямаше как мюсюлманите да бъдат приобщени като част от комунистическата партия. Затова винаги съм го казвал  /това ни радздели с Доган/: те станаха част от комунистическата партия, наречена ДПС.Двете партии са свързани още в зародиш за контрол на политическата власт в страната. Не случайно, след почти 30 години, единствено тези формации продължават своя живот. И ще продължават да съществуват, защото те провалиха целия преход, те направиха преразпределение на държавните активи с техни подвластни кадри. Затова днес гражданите са до такава степен разочаровани от демокрацията /бедност, липса на правосъдие, няма преследване на виновните и престъпниците/, че поражда носталгия по живковизма.

-    Тогава, унищожимо ли е българското задкулисие и възможна ли е прословутата смяна на системата, за която всички говорят, при толкова концентриран финансов и властови ресурс в определини фигури?

-    Като човек от кухнята, с отношение в учредяването на ДПС и с опит в сблъсъка с така нареченото задкулисие /което съм описал в книгата си/, за съжаление, политическите лидери като Царя, като Доган, Костов, Филипдимитровци, Желевци /Бог да го прости! /, Тренчевци и синдикалните лидери, са били просто посредници. Ролята им е била да опазят БКП в преразпределение активите на държавата и прехода към пазарна икономика. Това задкулисие има подобни посредници и днес, които, за съжаление, са внедрени във всички структури на държавното управление – от местно до централно ниво и които превърнаха България в държава на мафията, особено след идването на Царя. Те определят дневния ред, дори за създаване на нови формации, сблъсквал съм се с това.

-    Изпреварихте въпроса ми, затова Ви прекъсвам! Коментатори твърдят, че Бойко Борисов, като посредник на БСП/ДПС е фигура със затихващи функции /което е известно/, а задкулисието вече е родило новия политически проект с лидер отвън. И понеже още не е финализиран, Доган реши, че сега не е време за предсрочни избори. Вие как виждате процесите?

-    Точно затова се върнах в историческата ретроспекция, че политически формации, създадени като преходни, периодично изчезват, след като бъдат обслужени тези кръгове. Когато вече има натягане, напрежение, антинастроения срещу определена политическа формация, винаги се прави от това задкулисие подготовка за нов месия и нов формат, който да поеме властта. БКП не се отрече от миналото си, а БСП се гордее с него. А младите, родени след 1990 година, няма как да приемат това минало. Точно затова на тези хора им трябват залъгващи проекти, в които лидер отвън да подреди държавата. След три мандата, те говорят за умора на ГЕРБ и Бойко Борисов, защото усещат настроенията в обществото.Търси се следващия политически месия с лидер, който няма да ни е познат и ще ни бъде представен като човек, който няма нищо общо с прехода и статуквото и е постигнал големи резултати в Америка, Франция, Германия или Лондон и е човек със западен модел на мислене. Това вече сме го виждали, нали? Юпитата, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева са деца и внуци на БКП, изнесени от страната и изпълнявали определина роля в тези държави.

-    Само заради етническия мир ли Доган получи студения резерв на ТЕЦ "Варна" и изсмя ли се над ГЕРБ с „имплозията“, която може да разруши отвътре партията на Борисов?

-    Получавенето на активите на ТЕЦ "Варна" – от неработещо предприятие да направят работещо с договор за над 30 милиона лева, които да подарят на Доган, е едно мероприятие, което е свързано с опита за приватизация на ЧЕЗ и скандала между него и Делян Пеевски. Дали зад гърба му не извършват приватизация, без Доган да знае?! Защото Сокола отдавна се опитва да се включва в различни енергийни проекти. Пеевски беше поканен на червения килим в Сараите, при свикано спешно заседание на ръководния орган. Тогава излязах в медиите и казах, че на този червен килим Доган се е опитал да потърси сметка на Пеевски, че действа зад гърба му. Делян Пеевски няма нищо общо с тази сделка, но на Доган е обещано голямо енергийно парче. Случаят е съпоставим с хонорара на Николай Вълканов по време на Цанков камък, когато Доган получи около 2 мил. като консултант. И сега, след сделката с ЧЕЗ, за да го удовлетворят, му прехвърлиха тези акции. Трасира се път за управление на БСП с ДПС и не случайно преди няколко седмици Нинова каза, че те не биха имали против да управляват с ДПС. Убеден съм, че ще има май месец предсрочни избори и че българското общество ще се взриви от съвместното управление на левицата и ДПС. И така, идвайки на власт, и понеже в следващия парламент ще има само три формации - БСП, ГЕРБ и ДПС, широко ще се отворят вратите за нов месия.

-    Много пъти сте казвал, че политиците ни работят за чужди държави. До кога ще сме в плен на предателството?

-    От 1990 г съм в политиката. Всичко се повтяря и не е необходимо да съм гадател, за да видя знаците за моите анализи и заключения. Българското общество няма подготовка за излъчване на самостоятелна алтернатива. Не случайно бяха смазани тези две жени от Младост, които гражданите сами избраха без политически формации. Не казвам дали са виновни или не, но това е предупреждение към останалите.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.