„Ако ние не сме разбрали, че отговорността за държавата е наша, собствена отговорност, значи всякакви мушмороци и откровени гангстери могат да управляват България. Не може един пълен примитив, който козирува на този и онзи в Европейския съюз, да носи цивилизационно самочувствие. Това е срамно. Унизително е.
Борисов не смее да ходи на работа, рухна и лъхна окончателно истината за ГЕРБ като мафиотска структура - това са все постижения на протеста.
В революциите и въстанията има жертви, а българската народопсихология и всеки български индивид не е склонен на това.“

Психолог, социолог, професор, преподавател дълги години в СУ “Св. Кл. Охридски“, основател на Българската школа по критическа психология, автор на том І и ІІ, които предстоят да излязят.
За лошия късмет и колективната ни вина да ни управляват примитиви, за силата на гнева, но и за липсващата готовност за саможертва в името на общото благо, за свършеното и предстоящото от протеста, за загърбеното ни и потъпкано национално самочувствие - проф. Людмил Георгиев пред LIBERTA.BG.

-    Проф. Георгиев, преди 10 години направихте психологически портрет на Бойко Борисов. Хаотичното му и объркано поведение вече плаши все повече хора. Как изглежда психопрофила му днес, през вашата оценка?

-    Аз си спомням този текст и мисля, че още тогава споменах няколко неща. Едното е, че още със заемането на този пост показа некомпетентност, не че като главен секретар или кмет е бил по-подготвен. За съжаление, това продължи много дълго, а последиците ще са трайни, защото беше срината не само държавността, а се показа как един обикновен човек от улицата може да управлява държавата. Тук, разбира се, нямам предвид американската мечта, а едни сложили се събития с различни генералски кръгове, които докараха това недоразумение на власт и ние 10 години страдаме от това. Другото е, че той така и не разбра как се управлява държава, което от неговото ниво на компетентност е невъзможно, и в продължение на години управляваше България както се управлява фирма или улична банда. А банда се управлява така - не знаеш, че има конституция, че страната е парламентарна република, че можеш да поръчаш, който си искаш, примерно Елена Йончева или един, или друг бизнесмен. Създаде се една типично мафиотска структура в страната с капо ди тути капи и за съжаление тази структура е политическа формация и управлява държавата. Това е най-големият абсурд. Иначе, през последните три месеца Борисов започна да губи почва под краката си, според мен. Особено днешните му изявления за снимките и кой го е снимал и това, че бил „сготвен от президента Радев“ -  само една мутра може да си позволи да го каже по този начин. Фактът, че се връща към този случай означава, че той минава към една самозащита и опит за самоотбрана.

-    Кой носи най-голямата вина, професоре, че държава от Европейския съюз с днешна дата да се превърне в реплика на Северна Корея? Определени генералски кръгове, ако Ви цитирам, притъпените сетива на обществото или първичната и неподлежаща на развитие натура на възвеличения субект?

-    От всичко по малко и всичко заедно. Като говорим за генералски кръгове, аз имам предвид "Банкянския кръг" - нека не забравяме кой предложи Борисов за главен секретар. Това беше Бриго Аспарухов. Същото е и за кръга Монтерей. Да, някой ще кажат, че това са вече остарели муцуни, които не знаят на кой свят се намират, но покрай тях има достатъчно млади възпитаници, които моделират ситуацията в страната от позиции на собствен интерес. Разбира се, ние всички сме виновни, защото 10 години търпяхме това чудо да ни мачка и да прокужда децата и внуците в чужбина. Смъкнахме се с 2 милиона и половина, което е страшно и граничи с геноцид. След тази ужасяваща демографска катастрофа, изобщо не знам дали и кога България може да стъпи на краката си. Естествено, вина носят и Европейският съюз, Вашингтон и НАТО, като наши покровители. Но тяхната  политика е ясна - купуват безпрекословно подчинение, имат гарантирана територия и на свой ред слагат чадър над всякакъв вид мафиотско управление на държавата. Нима службите от Европа и САЩ и техните разузнавания не знаят що за човек е той? Помните онези грами на посланик Джон Байърли за „кучи син, но наш кучи син“?! Това е традиция в българската политика. Ако си спомняте, Германия също слага опека върху тогавашния политически елит, в последствие Съветския  съюз също покровителства тогавашния елит, а сега се повтарят нещата. Ако ние не сме разбрали, че отговорността за държавата е наша, собствена отговорност, значи всякакви мушмороци и откровени гангстери могат да управляват България.

-    Как гледате на разцеплението в ГЕРБ и най-вече на декларациите с днешна дата на Джема Грозданова, а с по-стара и на Цветан Цветанов, че те биха се коалирали с партията-майка, но без Бойко Борисов? Лицемерие или истинско отмъщение?

-    Не съм убеден доколко този човечец има силите да отмъщава. Може би ще се окажат прави онези наблюдатели, които смятат, че преди година и половина започна една игра, която днес виждаме в нейния разгърнат вид. Надявам се да не се случи този отвратителен вариант - официално се демонстрира скандал между първите двама в тази мафиотска организация, която незнайно защо наричаме ГЕРБ, в последствие виждаме как вторият прави формация с цел да се привлекат вече разочарованите и от ГЕРБ, и от правителството, като целта е да се запази този електорат. И по-късно, под маската на национално отговорно поведение, да се направи бъдеща  коалиция. Но надявам се най-после хората в България да разберат, а и вярвам  че вече са разбрали за какво става дума.

-    Като бивш имиджмейкър на ДПС, Вие бяхте близо до политическите методи на Движението. Как смятате, дали на своя глава Каракачанов предложи преговори и кръгла маса между президента и премиера, само заради оставането си във властта, или тук се чува гласът изпод храста?

-    Не мога да кажа. Само си спомням, че в далечната 1997 г., когато приех поканата, се водеха разговори за стряскаща коалиция между ВМРО и ДПС. Каквото и да е днес, идеята за експертен кабинет е в личен интерес на премиера Борисов. Той днес навлиза в една абсурдна самоотбрана, без да знае какво говори и се издаде сам, издаде цялата интифа, както се казва.

-    Вече 77 дни по площадите се чува едно и също:„Оставка!“ След разцепленията, съмненията и противоборствата на участниците, точно тук се налага въпроса: ше ни стигнат ли силите за сваляне на мутродиктатурата или пак освободителят ще е отвън, по традицията, която припомнихте по-горе?

-    За съжаление историята показва, че винаги чакаме външен спасител, който  да подреди държавата. Ние не сме свикнали сами да се грижим за нея. А що се отнася до протестите, те свършиха доста работа. Значи, за да го докараш до днес, явно нервите му вече не издържат. Не смее да ходи на работа, рухна и лъхна окончателно истината за ГЕРБ като мафиотска структура - това са все постижения на протеста. И е ясно, че алтернатива има. Различните политолози и психолози, за мой срам, дълго ни обясняваха, че ГЕРБ няма алтернатива. Напротив, винаги има такава, особено на некадърно, продажно и отвратително управление. Големият въпрос за мен е, кога най-сетне социалистите ще се включат в този протест? Силно се надявам след конгреса, когато Нинова затвърди лидерската си позиция, най-после да има масово излизане на левите, защото няма време. Иначе, ние си протестираме, но го правим с песни и танци, мирно. Така, де, но вече не се правят така въстания. Спомнете си Априлското въстание, когато Бенковски изгаряше къщите на селяните, за да излязат на бунта, защото те излизат, но после ходят в гората да си хранят добитъка. Има нещо сбъркано в българската колективна психика , което за съжаление не може да се промени бързо. Трябва психологическо и социологическо време, за да се преформатират традиционни  нагласи.

-    Изниква обобщената теза, че във въстанията и революциите мода няма? Там се пролива кръв?!

-    Във въстанията и революциите има жертви. А българската народопсихология и всеки български индивид не е склонен на това. Фундаменталната българска идея за биологичното оцеляване оказва влияние и върху нашето политическо поведение.

-    Как гледате на тезата, че старите цивилизации, към които принадлежим безспорно, се износват генетично и за това нямат лидери и добри водачи?

-    Да кажем, че старите цивилизации като Индия и Китай заемат своето достойно място в съвременната геополитическа ситуация. В определен смисъл същото се отнася и за Европа, като отделни държави. Проблемът на България е в това, че ние все не успяваме да намерим себе си, да формулираме собствената си идентичност и най-вече да възприемаме себе си като цивилизационен субект.

Вижте, кирилицата е български продукт, абсурдно е, че е славянска. Тя си е българица.  Чрез православието ние сме създатели на тази цивилизация. Русия става държава и народ благодарение на нашата азбука и нашето православие. По-нататък във вековете – и  на  целия западно-европейския социализъм. В този симсъл, съчетанията между тези духовни приноси е предпоставка за създаване на точно такова българско национално самочувствие. Трябва най-после да осъзнаем простата истина, че отговорността за състоянието на държавата ни е наша, собствена отговорност. И не може един пълен примитив, който козирува на този и на онзи в Европа, да носи цилвилизационно самочувствие. Това е срамно. Унизително е.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.