180 младежи от 5 държави изпратиха свои творби за участие в литературния конкурс

Младежкият литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена” за първи път надхвърли границите на България и отбеляза засилено международно участие.  Темата „Ще ви разкажа за моя спасител” развълнува младежи от Европа и Израел. Близо една трета от всички творби са чуждестранни, което е много голям успех за българския конкурс. Младежи от Словакия, Полша, Германия и Израел изпратиха своите разкази. Заедно с българчетата, те се включиха в надпреварата за най-добре разказана история за зловещите години на Холокоста, за спасителите и за жертвите,  спасени от депортация и смърт в нацистките лагери.

Центърът за еврейско – българско сътрудничество „Алеф” създаде литературния конкурс преди осем години с идеята да  приобщи младежите към отношение и решаването на проблеми на съвремието  чрез припомняне на уроците от историята. Предизвикателството е това да стане чрез средствата на изкуството и авторите да развиват творческите си заложби. В България конкурсът придоби голяма популярност, получи институционално признание, вгради се и в образователните структури на страната.  Изданията на сборниците с най-добрите разкази и есета се превърнаха в учебно помагало за гимназиалните класове, със санкцията на Министерството на образованието.

От 2021 г. конкурсът придоби глобален формат и получи подкрепата на Словашкото министерство на образованието,  Посолството на държавата Израел в България,  къщата-музей „Ане Франк” в Амстердам, Нидерландия и Музеят за историята на полските евреи „Полин” във Варшава, Полша, както и от Мемориала на жертвите от Холокоста “Яд Вашем” в Ерусалим, Израел.

Творческото предизвикателство на осмия литературен конкурс на „Алеф” провокира знанията и въображението на младите автори и доведе до рекордния брой от 180 участници – 126 от България и 54 от чужбина. Децата, които са изпратили своите творби, са от 48 населени места в страната и 30 извън границите ни, като в тях фигурират столиците Братислава, Берлин, Варшава, Тел Авив и София. Конкурсните произведения вече се оценяват от авторитетно международно жури, с участието на изявени личности и творци от тези държави. Според регламента, наградите ще бъдат класирани в две отделни категории – за български и чуждестранни автори.

През втората половина на месец юни 2021 г. в Бургас ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите. Номинирани от журито автори от двете категории ще бъдат поканени да присъстват на церемонията на разноски на организаторите. От тях ще бъдат излъчени лауреатите.

Осмото издание на литературния младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и с подкрепата на  Министерството на образованието и науката,  Националния дворец на децата и Община Бургас.  Партньори са  Посолството на държавата Израел в България, Словашкото министерство на образованието и Музеят за историята на полските евреи „Полин” във Варшава, Полша.

Литературният конкурс на “Алеф” се превръща в мощна световна трибуна за популяризиране на българския феномен на спасение на евреите през Холокоста и създаване на трайна ценностна система на човеколюбие, солидарност, жертвоготовност срещу всякакви форми на масово изтребление, расизъм и човеконенавист.  

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.