В понеделник свиквам консултации за правителство и още в понеделник може да има връчен мандат, заяви държавният глава Румен Радев пред медиите.

47-ото Народното събрание може да е трайно и полезно само ако върне обществения живот в руслото на закона. Обществото ни още търси изход от корупционното статукво, но вече каза „не“ на превзетата държава и реставрирането на авторитаризма, подчерта в обръщението си към народа и Народното събрание президентът.

Уважаеми г-н председателстващ Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми представители на Конституционния съд,

Уважаеми министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми президенти и председатели на Народното събрание,

Уважаеми представители на религиозните общности в  Република България,

Ваши превъзходителства,

Дами и господа,

Скъпи сънародници,

За мен е чест да бъда сред първите говорили пред 47-ото Народно събрание. Позволете ми най-напред да поздравя всички вас – народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представлявате, надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи от тази висока трибуна, преди първото гласуване в Народното събрание, да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко. От тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигнаха се важни въпроси, но те не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет. След политическите страсти през април дойде разочарованието от повторния парламентарен пат през юли, но българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Да, нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, той следва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта. Тези ценности са предусловие за надмогването на бедността, за благоденствието и модернизацията на България.

На първо място  - нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление. От него зависи да имаме правителство, от него зависи и самият живот на парламента, зависи и съдбата на политическата ни система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон. От него зависи и съдбата на хората, които очакват неотложни парламентарни решения за преодоляване на кризите. Затова искам да приветствам и предварително започнатите разговори между потенциалните партньори в бъдещото управление. Самата мисия на парламента се гради около консенсуса за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността.

Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма; да върнете гражданите в управлението; да усъвършенствате изборния процес.

Загубата на доверие в политическата класа, във всички нас, пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон. Ние не можем да допуснем повече пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броя на населението.

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона. Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи.  Надявам се всички демократи – и от ляво, и от дясно в това Народно събрание, да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал.

Не по-малко важен е консенсусът около икономическата и социалната политика. Българските граждани очакват от 47-ото Народно събрание неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза пред прага на зимните месеци. Борбата с пандемията също остава приоритетна задача.

През настоящата година за първи път Народното събрание прие актуализация на бюджета, която бе изготвена от служебно правителство. Искам да благодаря на онези от вас, които взеха участие в този процес. Обществото ни очаква същото отговорно отношение и от този парламент при приемането на държавния бюджет за следващата година. Следя нагласите по тази тема, но мисля, уважаеми дами и господа народни представители, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно по закон да внесе в парламента – той предвижда растеж на доходите, подкрепа на семействата с деца, грижа за възрастните,  стимулиране на развитието на малките общини, създаване на условия за икономически растеж.

Днес е особено важен и консенсусът около външната политика, в която всички институции са призвани неотклонно да отстояват националния интерес. Важно е според мен българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата. Необходим ни е консенсус по всички важни външнополитически теми особено когато е заложена нашата българска идентичност, нашата история и култура и правата на нашите сънародници зад граница. Уверявам Ви, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество по всички важни външнополитически теми.

Наред с всички тези неотложни задачи, драстичното изоставане на България по всички важни показатели в Европейския съюз, както и необходимостта от ускоряване на модернизацията на страната, изискват този парламент да предприеме отдавна отлагани реформи и законови промени, така че да можем да отбележим успех в образованието, здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта, обществения ред и сигурността. Те обаче няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност и предвидимост на законотворческия процес. Крайно време е да се прекрати порочната практика ключови закони да се изменят тихомълком чрез преходни и заключителни разпоредби в закони, които не са в центъра на общественото внимание. Това е вратата на лобизма и тя трябва да бъде затворена. Наред с това внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост, депозиран вече в Европейския съюз, необходими законодателни промени също трябва да намерят своето навременно и рационално решение, не само за да може да бъде изпълнен Планът, но и да се създадат необходимите условия за ускорена икономическа трансформация и цялостна модернизация на страната.

Ще си позволя, уважаеми дами и господа, да повторя споделеното от мен пред 45-ото Народно събрание, че всичко изброено дотук ще остане само добри пожелания, ако не мобилизираме нашите усилия за постигане на най-важната непосредствена национална цел – укрепването на държавността. Необходими са ни непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието от държавата, за задушаването на корупцията, за засилването на прозрачността и контрола над обществените харчове.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Немалко анализатори прогласиха, че изборите за 47-ото Народно събрание слагат край на прехода. За мен това е възможност, но не е свършен факт. От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и национален ресурс. Вярвам, че този парламент, най-младият до сега, има капацитета, енергията и решимостта да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на свободата, развитието и модернизацията. Искрено Ви желая успех във Вашата високоотговорна мисия. 

На добър час!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.