Не може да се говори за борба с Covid-19 в България, след като няма маски по аптеките, а не всички лекари и медицински сестри разполагат с предпазни облекла и консумативи.
На всичко отгоре в парламента искат да приемат закон, с който лекарите и медицинските сестри да са задължени да се разболеят от коронавируса, иначе ги грози наказателна и имуществена отговорност.

Да, точно така! Това е същото като да те вкарат без предпазни средства в стая с бацила - да го дишаш, да го пипаш, да ти влиза в очите...

Ще се налагат глоби и носи наказателна отговорност за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса, според новия закон. А кой и по какви критерии ще определя кое е истина и кое не е? Или трябва всички сляпо да вярваме на Националния оперативен щаб на ГЕРБ, който в много от случаите се информира именно от медиите и разпространява лъжи. Пример - случаят във Варна.

България плаче за рестарт, който не може да се случи без осъдителни присъди, конфискация и затвор за овластени и политически лица от всички партии в настоящия парламент, както и извънпарламентарни такива, които са имали досег до публични финанси през последните 20 години.

Управляващите и оперативният щаб явно не разбират, че е алогично хората да си стоят по домовете, докато общественият транспорт работи като инкубатор на зарази, а границите ни за Covid-19 са отворени.

Освен това, лека-полека, правителството и Щабът започват да изкарват гражданите виновни за това, че държавата не може да се справи с разпространението на вируса и не предприема адекватни мерки за успокояване на населението. Точно обратното - продължава да всява страх и паника със спешно узаконяване на репресии.
В унисон с това, обаче, е и безотговорността на много от гражданите, които се държат неадекватно не само към опасността за тяхното здраве, а и на тези, които са в обкръжението им.

Като цяло държавата, като институции и правителство, както и като недоразвито гражданско общество, се провали. Не издържа на стрес-теста с коронавируса и не само се пропука, а буквално се счупи във всички сфери и области.

Все още на заден план за управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" стоят мерките срещу икономическите и финансовите последици за обществото от коронавируса, като не се предприемат никакви такива, компенсиращи бизнеса и физическите лица, каквито бяха заложени и приложени в другите европейски държави - като отлагане и разсрочвания на плащания.

Борбата с Covid-19 в България е като борбата с коруцията - всички говорят за нея, но резултати няма - тя продължава да нараства. Корупцията. И заразата.

Стоян Тончев

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.