Третият рунд от преговорите между Европейския парламент и Европейския съвет за определяне на Главен прокурор на Евросъюза приключи днес /04.04.2019 г./ без решение. 
Подкрепа за кандидатурата на Лаура Кьовеши за високия пост изрази и Вера Юрова, еврокомисар по правните въпроси.

Двама, от 3-мата преговарящи от страна на Европейския парламент, се изказаха много остро срещу позицията на Европейския съвет след неуспешното приключване на днешните преговори на двете институции за определяне на Главен прокурор на Евросъюза.

Ингеборг Грасъл /ЕНП/ каза, че Европейския съвет се поддава на румънския натиск и подкрепя слабата кандидатура на френския прокурор Бонер. Според нея,  самият факт, че кандидатурата му се подкрепя от Румъния и някои други страни от региона /разбирай България/, силно я отслабва.

Джудит Сарджентини /Зелените/ подчерта, че самият начин,  по който действа Кьовеши срещу абсурдните обвинения срещу нея в Румъния, показват нейната независимост, компетентност и твърдост, задължителни за поста - Ръководител на Европрокуратурата.

Следващата дата за преговорите е 10 април, но последната новина от преговорите за Главен прокурор на Евросъюза е....

Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет съобщиха, че няма да има нов рунд на преговорите на 10 април 2019 г.

Източници от Европарламента и Френското правителство твърдят, че френският кандидат за поста, прокурор Бонер, ще оттегли своята кандидатура в полза на Кьовеши до ден, два, съобщи журналистът Владимир Береану.

 Така сагата, с избора на Ръководител на Европейската прокуратура, ще приключи и румънката Лаура Кьовеши ще бъде назначена на длъжността "Главен прокурор на ЕС".

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.