"Прясно потвърдената на поста си Цвета Караянчева не пожела да ми остави няколко секунди, за да дообясня защо голямата власт на главния прокурор - следвана съответно от големия страх от него - не идва от риска някой да бъде осъден, а от това, че всеки може да бъде съсипан без въобще да бъде осъден.
Е, на мен ми изключиха микрофона, но по-важното е, че моите колеги от парламентарната група на #БСПзаБългария успяха да зададат всички важни въпроси на Гешев и да потвърдят позицията ни. А тя е #ОСТАВКА", коментира депутатът на БСП Крум Зарков днешното си изказване по повод изслушването на главния прокурор Иван Гешев в парламента.

Крум Зарков: Властта на главния прокурор е неконтролируема и се използва избирателно

„Три са въпросите, по които няма отговор,  и които са плод на критика към българската прокуратура  от страна на гражданите, Европейския парламент, международните наблюдатели и всички, които са в юридическата общност." Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание. Той посочи, че тези три критики са следните: властта на главната прокуратура е много голяма, тя се използва избирателно, а над фигурата на главния прокурор няма  достатъчен контрол, като подчерта, че тези три проблема се потвърждават и от сегашния доклад.

„Съществува двоен стандарт, смс-ът ми е по-добър от смс-ът ти. Това е плод на пристрастност-политическа, както и към някои бизнеси, а смеската от политика и бизнес се нарича олигархия. За главния прокурор олигарсите биват добри и лоши", коментира Зарков. Социалистът припомни обяснението на Гешев от вчера, че неговата власт не е толкова голяма: „Голямата власт и големият страх, който главната прокуратура поражда не е заради това, че някой може да бъде осъден, голямата власт е, че може безнаказано да те съсипе, без да те осъди“, заяви Крум Зарков.

Явор Божанков:  Работата на прокуратурата е пример за двоен стандарт

„Основанието да поискаме изслушване на главния прокурор е общественото недоволство, протестите, докладите извън България, които твърдят, че имаме проблем с върховенството на закона и отбелязват прокуратурата като едно от звената, в които има проблеми.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков по време на изслушването на главния прокурор в Народното събрание.

„Множество сигнали не получиха разследване, справедливост и решение в България. Затова стигнаха до Европа, защото проблемите на нашата правна система са проблем и на Европа. Корупцията е това, което прави хората бедни, това е най-големият проблем. Тя не намира адекватен отговор от прокуратурата“, подчерта Божанков. Той припомни, че  едни преписки са приключили за 2 месеца, а за други не са достатъчни и 2 години: „700 милиона липсващи данъци стигнаха за ангажиране само на чиновници на ниско ниво, но не стигнаха до върховете на държавата. Едни записи на един обвиняем са интересни на прокуратурата, но същият този обвиняем не е интересен на прокуратурата, когато говори за връзките си с висши политици от управляващото мнозинство. Това наричаме двоен стандарт.“

Явор Божанков посочи, че от прокуратурата се очаква да контролира разходването на публичен ресурс, който се харчи основно от обществени поръчки, но самата прокуратура повдига доста въпроси със собствените си обществени поръчки. „Не разбрахме защо и кому са нужни минимум 400 конски сили. Получихме отговор, че са направени проверки и нарушения не са открити, но ние смятаме, че това вече е тенденция“, завърши Божанков.

Антон Кутев: Колко месеца трябват на прокуратурата, за да ни кажете дали записите и снимките с Бойко Борисов за истински?

„Казахте, че разполагате с пълна справка за случая с къщата на премиера в Барселона. Моят проблем е, че Вие разполагате с пълна справка, но аз не разполагам с никакъв резултат. И не само аз, а нито един българки граждани. Проблем е, когато 6 месеца всички пишат и говорят за този случай и той категорично касае съмнения за корупция по най-високите етажи на властта, а Вие разполагате с пълна справка, но не разполагате с резултат. Колко месеца трябват на прокуратурата, за да ни кажете дали записите и снимките с Бойко Борисов за истински?“. Тези въпроси зададе народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев на главния прокурор Иван Гешев на изслушване в пленарна зала.

Коментирани бяха проверките и разследванията за записите, за които се смята, че са на премиера Бойко Борисов, както и за снимките от спалнята в държавното му жилище. Гешев беше питан и за инициалите "ДП", за които разследване на Антикорупционния фонд разкри, че присъстват в доказателствата по делото за източването на КТБ и отговарят на името Делян Пеевски, но така и не са попаднали в обвинителния акт по него. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък поиска информация за редица сигнали на левицата срещу управляващите.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.