Принуденият да напусне всички политически постове, заради "Апартаментгейт", бивш зам.-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов учреди непартийна и неправителствена организация  "Евро-атлантически център за сигурност". Той определя новата НПО като мозъчен тръст, който да анализира и предлага различни решения на проблеми в сектор "Сигурност".
Засега не е известно как и откъде ще бъде финансирана организацията, за да реализира идеалната си цел.

Новината е представена в сайта на мозъчния тръст така:

„Евро-атлантическият център за сигурност“, учреден на 16-ти септември 2019г., е независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти в различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство.

Според организаторите на центъра от фундаментално значение за сигурността в транс-атлантическото пространство са зачитането на евро-атлантическите демократични ценности, международното право, доверието в международните организации, човешките права, свободата на медиите и върховенството на закона. Те трябва да са в основата на общото дефиниране на заплахите и предизвикателствата пред сигурността, както и на съответните мерки за противодействието им, защото само така имаме шанс да съхраним доверието и единната принципна позиция на съюзниците и партньорите в евро-атлантическото пространство. В осъществяването на своите цели, центърът ще работи с всички институции, политически партии и граждански организации в България, които споделят евро-атлантическите ценности и ще се стреми да разширява обществената подкрепа за тях.

„Мисията ни като Евро-атлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки като стимулираме дебат по темите от сектор сигурност,” заяви Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на центъра.  

„Тъкмо поради факта, че темата е строго експертна и в повечето случай понятието сигурност се свързва със секретност, е необходимо да има организации като нашата, създадени с идеална цел, които професионално и експертно да осигурят достъп на гражданите до тази така чувствителна и важна за обществото ни информация“, продължи г-н Цветанов.

 Подготовката за създаването включва множество срещи и разговори на най-високо ниво, за да се осигури предварително солидна международна подкрепа, която е в основата на успеха на мисията на центъра. До момента Евро-атлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института “Брукингс”, Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, д-р Хелмут Палдер, бивш старши министерски съветник към Министерство на правосъдието на Бавария, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008).

 „Разбира се, ключова роля имат и българските експерти и професионалисти, които участват в дейността на центъра, защото на тях се пада основната работа по изграждане на доверие към нас от страна на институции и граждани, както и реалните ползи за обществото от дейността ни. При създаването на екипа, водещи бяха два принципа – заложихме на хора с реален опит и знания и с ясна евро-атлантическа позиция“, уточни г-н Цветанов.

Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиан Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Петкова.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.