"Дълбоко психично разстройство или тежка форма на автократизъм." Така държавният глава Румен Радев определи от Трявна неадекватността на премиера в оставка  Бойко Борисов, който преди дни нарече българския народ "мафиоти и контрабандисти", а днес заяви, че много уважава протестиращите. Радев отново подчерта необходимостта от незабавните оставки на правителството и главния прокурор, които се искат повече от два месеца на мащабни антиправителствени демонстрации от българите в страната и чужбина.

Времето за диалог изтече,  трябваше управляващите да покажат, че мислят за гражданите, категоричен е президентът Радев и допълни:

"Всяка власт трябва да води регулярен диалог с гражданите, не да ги залива с пропаганда за небивали успехи. Управляващите трябва да работят така, че да се пълнят чекмеджетата на гражданите, а не да ги изсмукват, за да пълнят своите."

Румен Радев заяви, че не приема опорките на властта, с които внушават, че политическата криза се дължи на липсата на комуникация межди президент и премиер:

"Това не е конфликт между две личности и сблъсък между две институции, това е сблъсък на народа с мафиотизираното управление."

Държавният глава счита, че изходът от политическата криза, предизвикана от управляващите е един - оставка:

„Готов съм и съм длъжен да седна на една маса и с политически партии и общественици да говорим за бъдещето на България, но категорично след подаване на оставка. Това упорство в момента тласка България към безизходица.“ 

Държавният глава подчерта, че всяка власт трябва да води регулярен диалог с гражданите, а не да ги залива с пропаганда за небивали успехи.

„Управляващите трябваше с действията си да покажат, че мислят за гражданите, че водят истински диалог с тях, а не да ги обливат с пропаганда.“

Президентът отново изтъкна, че подкрепя непримиримостта на хората да търсят правата си заради многобройните безобразия в управлението.

Попитан за думите на министър-председателя, че „мафията иска да свали правителството“, Румен Радев посочи, че е тревожно как с изказването си Борисов сам се е поставил в позицията да определя кой е годен и кой не е да управлява.

„Той се постави в позицията на фактор, който да решава дали да предаде на някого управлението, а това може да направи само българският народ. Една такава позиция свидетелства за дълбоко психично разстройство или за тежка форма на автократизъм“, посочи президентът.
 

Румен Радев изрази готовност да седне на една маса с политически партии и с общественици, за да се обсъди бъдещето на България, но това категорично трябва да стане след подаване на оставка на правителството.

„Това упорство в момента тласка България към безизходица. Нека когато се подаде оставка, когато се готвим за честни избори, а ще бъдат взети всички мерки те да са честни, тогава всяка партия, всяко движение да заяви около какви принципи ще се обединяваме в интерес на хората.“ 

По думите му, това обсъждане трябва да включи въпроса за управленския модел на страната, така че да не ставаме свидетели на безобразия, които отвращават хората, стават непрекъснато повод за възмущение и тласкат гражданите към площада.

Според Румен Радев е необходим „пакт за почтеност“ както за управляващите, така и фирмите, които ползват обществени поръчки.

Високата температура на общественото недоверие не може да бъде свалена с компреси от открити писма, декларации за безалтернативност на управлението, с имитация на управление, заяви държавният глава във връзка с отвореното писмо на народния представител Вежди Рашидов.

„Ценя дълбоко неговата гражданска позиция, загриженост и призиви президентът да извади страната от този врящ котел, но държа и да заявя, че загрижеността на г-н Рашидов следваше да бъде заявена още преди години, когато днешните управляващи подклаждаха огъня на този котел, защото след 10-годишното управление на Бойко Борисов търпението на свободните граждани достигна точката на кипене.“

Той е убеден, че оставката е единственият верен изход за кабинета, за ГЕРБ и за всички почтени, знаещи и можещи членове на тази партия особено след разкритията за безгранична алчност, лъсналата корупция на най-високо място в изпълнителната власт, след управленското безхаберие и невежество.

„Роди се силно гражданско общество, което ще настоява за висок морал в политиката, както и за това политиците и управляващите да работят в интерес на хората, а не на личности и партии и олигархични кръгове."

Невъзможността на днешното управление на България да се справи с кризата, с високите очаквания, които имат българите към него, с провала на борбата с корупцията по високите етажи на властта вече не може вече да се побере в границите на България. Това отеква в Европейския парламент и във всички световни медии, заяви още Румен Радев в отговор на въпрос за дискусията в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, посветена на върховенството на закона в България.

За всяка държава е важно да има силна опозиция като гарант за демократичните процеси, коментира президентът, попитан за вътрешните избори в БСП днес. Румен Радев посочи, че е изключително важно партията да продължи да бъде конструктивна опозиция, предаде агенция "Фокус".

От своя страна днес премиерът на мафията и олигархията Бойко Борисов беше в Кърджали. От там той заяви, че детето на "Мис гаща" Борислава Йовчева не е негово и призна, че "топи" президента Радев пред другите държави, правителства и партньори на България.

Още по темата: Журналист към Борисов: "Имате ли дете от Борислава Йовчева?"

Премиерът заяви пред bTV, че е готов да разговаря и с „Отровното трио“, и с президента Радев – но те не искат диалог. Уважавам протестиращите, към провокаторите – изпитвам неприязън, смени позицията си Бойко Борисов, който е единственият премиер в света, нарекъл собствения си народ "мафия" и "контрабандисти".

И още от Борисов по повод на антиправителствените протести, които се провеждат вече над 2 месеца

"Уважавам протестите на хората, няма досега случай протестиращи да са искали нещо от правителството или да са предлагали, и да не са били срещнати, изслушани, и да не им е бил решен проблемът. Безспорно, тези провокатори, които се появиха в един момент – хвърляха бомби по полицаите и къртеха София, безспорно има платени от тях. Едните не трябва да се смесват с другите – към едните изпитвам безкрайно уважение, към другите – неприязън, която няма да спре."

Борисов коментира, че всички политически фигури и партии, които участват в демонстрациите – вече са се провалили. "Как ще управляват, освен да искат бесилки и ковчези“, допълни той. 

На въпрос на bTV как ще коментира критиките на евродепутата Клеър Дейли към него и главния прокурор Иван Гешев, премиерът каза:

„В същото време се видя, че има огромни критики относно президента Радев и всички останали. В ада на българския казан няма охрана – едните топът мен, ние топим Радев – едните евродепутати говорят с ЕНП, другите със социалдемократите. 
Най-елементарен пример, направи ми впечатление, че единственото, в което се обвиняват БСП на днешните избори е – фалшификация (…) Те искат да направят следващите избори, та те не могат да си направят своите и се обвиняват в манипулация, лъжа и измама. На кого да дадем“. 

Относно призива на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за диалог между президента и премиера, Борисов посочи: „Аз съм готов да се събера и с „Триото“, и с Радев, и с всеки, но като ми обяснят какво ще правят във финанси, икономика, отбрана, ако щеш. Няма по-добро от диалог, но те не искат“. 

Премиерът коментира, че изборите са след няколко месеца и  след като опозицията предложи своите идеи за управление, хората сами ще изберат за кого да гласуват.

Снимка: bTV

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.