"Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот."

Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

"Kого оттук нататък мислите, че ще обслужват политическите партии – своите избиратели  или своите спонсори и кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидатите за кметове – партиите или контролиращите ги олигарси:, попита той.

Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация и БСП е единствената партия, която стои срещу него. Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията,  без да се наруши независимостта на политическите субекти, апелира Зарков. 

БСП започва преки действия и разговори, които ще облече в законови предложения. Дотогава категорично ще се противопоставяме на всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот. Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме както се опитват да правят съдружно ГЕРБ и ДПС,  заяви социалистът.

Според него интересен факт е, че ГЕРБ са отказали разговори с БСП, но веднага са притичали, след като са били повикани от ДПС.

Зарков подчерта, че тези действия на ГЕРБ и ДПС не са случайни точно в средата на годината, точно преди важни местни избори. Това е целенасочен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се противопостави на това статукво.

Няма да допуснем това да се случи, категоричен бе той.

Крум Зарков съобщи, че предстои левицата да се срещне с НПО срещу идеята на ГЕРБ и ДПС. По думите му, ако е необходимо, левицата ще сезира и други институции и ще уведоми и европейските партньори за случващото се у нас. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.