По-рано държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео нарече решението на сръбския президент “страхотна стъпка”, предаде ТАСС.

„Сърбия допринася за глобалната сигурност с намерението си да признае шиитското движение „Хизбула” за терористична организация”. Сръбският президент Александър Вучич написа това в на страницата си в Tуитър, отговаряйки на изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

“Следвайки стъпките на нашите горди предци, Сърбия продължава да се бори с всички заплахи за мира, както в страната, така и в чужбина. Бъдете сигурни, скъпи приятелю Помпео, че ние оставаме ангажирани с мира и стабилността, като по този начин допринасяме за цялостната глобална сигурност”, написа сръбският лидер.

По-рано Помпео написа, че съобщението на Сърбия, че ще признае „Хизбула” изцяло като терористична организация, допълнително ще ограничи способността на терористите да набират средства и да действат в региона. Държавният секретар на САЩ нарече решението “велика стъпка на сръбския президент Александър Вучич”.

Държавният департамент отбелязва, че намерението на Сърбия да включи в черния си списък „Хизбула” е едно от условията на споразумението за нормализиране на икономическите отношения между Белград и Прищина. На 4 септември сръбският президент Александър Вучич и премиерът на непризнатото Косово Хоти подписаха този документ чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом. Според съобщения в медиите споразумението включва по-специално инвестиции от 13 милиарда долара в съвместни проекти, включително инфраструктура.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.