ГЕРБ, ДПС и ВМРО дадоха старт за преговори със САЩ за закупуване на "F-16"

С голямо мнозинство от 130 гласа парламентът одобри кабинетът да започне преговори за покупка от САЩ на нов изтребител F-16. Първата преговорна среща ще се състои на Свети Валентин. Предложението на кабинета бе подкрепено от групите на ГЕРБ и ДПС, както и от 11 депутати от ВМРО. Против бяха 84 народни представители от БСП, Воля, както и 14 от Обединените патриоти, информира Канал 3.

Първата среща за F-16 ще се проведе в Брюксел на 14 февруари, съобщи веднага след гласуването военният министър.

Каракачанов ще разговаря с изпълняващия длъжността секретар по отбраната на САЩ. Тогава е и срещата на министрите от държавите-членки в НАТО. Дотогава ще комуникират експертите, обясни Каракачанов. "Сроковете за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца“, подчерта военният министър, който отново бе категоричен, че натиск за избора на боен самолет няма. Следват обаче много въпроси, които трябва да бъдат решени – срокове за доставка, обслужване, както и доставка на резервни части", допълни той.

По повод отсъствието на президента като върховен главнокомандващ от дебатите за самолетите, Каракачанов коментира, че Румен Радев по Конституция има право да се появи в Народното събрание, когато пожелае.

"Защо трябва изключително да дойде днес или вчера? Ако е бил в България и е имал желание, е можел да дойде", каза министърът на отбраната.

В обяснение на отрицателен вот Славчо Велков от БСП благодари галантно на председателката на НС Цвета Караянчева, че дала възможност да се проведат едни дълги и смислени дебати. Към подкрепилите правителствения проект депутати той отправи предупреждението: "Да не забравят краварката в долния ъгъл на етикета. Тя ще ви издои здраво".  Преди него соцлидерката Корнелия Нинова заключи, че е налице ново мнозинство - ГЕРБ, ВМРО и ДПС.

Парламентът разреши на кабинета и да се отклони от изискванията в приетия през 2018 г. проект за инвестиционен разход - таван на цената за 8 самолета от 1,8 млрд. лв., срок на доставка на първите машини до 2 години след подписване на договор, схема за разсрочено плащане и т.н.

По всички изброени критерии офертата на САЩ и производителя на изтребителите "Локхийд Мартин" към момента не се вписва, но отклонения, според властта и експертната група, има и в офертите на Швеция за "Грипен" и на Италия за "Юрофайтър" втора ръка. 

Подкрепата за преговорите за F-16 се очакваше, но не и точно във формата, в който бе получена. Определено управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се пропука. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.