След нареждането на премиера Борисов от ръководството на ПГ на ГЕРБ внeсоха нов законопроект, който отменя поправките в Избирателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на партията. Ще бъдат върнати преференциите в нивата, които са били досега, както и ще се стартира процедура за избор на нова ЦИК, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.
 

"Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание нов Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който  се възстановява преференцията. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов", се казва в съобщение до медиите от централата на ГЕРБ.

Освен това Кирилов насрочва заседание на правната комисия на парламента за сряда (20.02.2019 г.), на което ще бъдат разгледани ЗИД на Изборния  кодекс и процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

Връщането на старите текстове в Избирателния кодекс ще бъдат направени, "независимо от това дали президентът ще наложи вето или не", обяви по рано лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, с чийто подпис бяха внесени в деловодството на Народното събрание поправките на поправките на Избирателния кодекс.

С това свое действие ГЕРБ изпреварват реакцията на президента, който в двуседмичен срок, считано от петък, трябва да обяви дали пуска закона и издава указ или му налага вето.

Още в сряда правната комисия на парламента ще възстанови текстовете, каквито са били, казаха от ГЕРБ.

"Това е така наречената огледална техника, тоест процедурата тече, без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в Изборния кодекс", обясни пред "24 часа" председателят на комисията Данаил Кирилов.

Той написал още днес и процедурните правила, по които ще се приеме новият проект.

Според конституционалиста Георги Марков обаче внасянето на нов закон трябва да стане едва след санкцията на президента. Ако е вето - да се подкрепи ветото. Ако е указ - чака се обнародването му и тогава парламентът може да пристъпи към гласуване на нов законопроект.

Това означава, че не може да се влезе в т.нар. процедура на "огледална техника", за която говори Данаил Кирилов.

От ДПС също заявиха, че в момента не могат да се правят никакви законодателни действия в посока на поправки, тъй като, докато Изборния кодекс не е обнародван, той не съществува в правния мир.

 Източник: Гласове
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.