За втори път в рамките на по-малко от година и половина социалният министър Бисер Петков подава оставка. Министър-председателят Бойко Борисов днес поиска и прие оставката му, съобщи правителствената информационна служба.

Коментар на Весислава Танчева:

Отстраняването на министъра идва ден преди Би Би Си да излъчи филм за социалните услуги за деца без родителска грижа, озаглавен "Скритите деца на България".

Това пък съвпада с оповестяването на доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, че правителството на България трябва да обяви мораториум за настаняването на деца в домовете от семеен тип, защото съществува риск от емоционални и физически травми.

Според доклада, въпреки че системата със сиропиталища е заменена с по-малка система от институции, няма съществена промяна в условията на живот на децата без родители и грижа към тях. Малко преди да бъде обявена оставката, от социалното министерство излязоха с позиция, че изводите в доклада "са тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България".
От Клуб Z...

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.