Странно, но е факт – вече втори ден нито един преподавател по конституционно право не реагира на признанието на държавния глава, че е научил от медиите за правителственото намерение да се обяви извънредно положение.

Всъщност Борисов не заобикаля ли конституцията? В която (в чл. 100, ал. 1) императивно е указано: „Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България“.

След като по предложение на правителството Народното събрание въвежда извънредно положение, което ще се поддържа от МВР, а при необходимост – и от армията, върховният главнокомандващ не може да бъде изолиран от този процес.
Президентът не само трябва да е информиран за това намерение на изпълнителната власт, но и да вземе пряко участие в процедурата по обсъждане, преди тя да влезе в Народното събрание.

Най-малкото правителството трябва да реализира инструмента на съгласувателната процедура с държавния глава. Както това става при назначаването на посланици.

Днес силовият вицепремиер призна, че армията може да подпомогне МВР при поддържането на реда на граничните пунктове и по магистралите. И тогава ли президентът ще научи от медиите за ангажирането на военните?

Що се отнася до медиците, Каракачанов нескопосано сравни техния търговски статут с армейските чинове по време на война: Не можело лекари и сестри да ги е страх да си изпълнят задълженията във войната с коронавируса! И си позволи да ги заплаши: Като отказваш на война, отиваш на военен съд!

Военният министър забравя, че по време на война войниците и офицерите могат да не изпълнят дълга си, ако нямат нито оръжие, нито муниции. Както сега лекари, сестри и санитари в болниците (със статут на търговски дружества) все още нямат защитни облекла, дори някои са без маски.

Поставянето на знак на равенство между медиците и военните означава ли, че се готви мобилизация на лекарското и сестринското съсловие? И тогава ли върховният главнокомандващ ще научи от медиите за тази мобилизация в мирно време?

Правителственото дезавуиране на президента е зле прикрит опит за налагане на едноличен режим. След като ГЕРБ има парламентарно мнозинство за прокарването на всеки безумен закон, президентската институция е последната бариера пред болните амбиции на един фалшив генерал с диктаторски забежки.
А днешната му фалшива благодарност към президента за бързото подписване на указите за въвеждане на извънредното положение само издава гузната съвест на Борисов.

Единствената положителна роля в тази бездарна пиеса е, че президент е Румен Радев, а не Росен Плевнелиев, например!

Велизар Енчев

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.