Николай Шипков:

По актуалната тема имам много какво да напиша, но ще го оставя за себе си! Не мога обаче да не взема отношение, когато лавинообразно нарастват упреци към българи, които по един или друг начин застрашавали други българи, чрез видиш ли безотговорно говорене и поведение относно #Covid-19 .

Та преди да се правим на много свестни и загрижени, би следвало да се запитаме, защо тези, на които им плащаме заплатите, чрез данъците ни, не са толкова загрижени, а след това да се хулим един друг. Какво имам предвид?

Лесно е да хулиш някой, който просто иска да работи, трудното е да разберем причините тези хора да го правят в момент, когато на теория и техните животи са застрашени. За това пускам тук тема за размисъл. Това са мерките, които взима Италия за борба с вируса.Това не е само карантина и блокиране на всичко, което мърда, а има и много други изключително важни мерки, които където има държава са нещо напълно нормално и в полза на тези, които я издържат тази държава. Ето ги:

1. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса се замразяват за два месеца. След като кризата отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще трябва да се изплатят.

2. Мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на домакинствата и на банковите заеми за малките фирми. Държавата им става гарант, за да не настъпва банкова криза заради неизплащането им.

3. Замразява се заплащането на данъци за два месеца (в края на март е срокът за плащането на местните данъци, така че се отнася предимно за тях).

4. Замразяване на плащането на осигуровките към осигурителните фондове. Ще се плащат след кризата, но още не се знае на какви вноски и в какъв срок.

5.Включване на всички работници от засегнатите сектори към Cassa integrazione – държавен фонд, който позволява на техния НОИ (казва се INPS) да изплаща заплатите на хора, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа. Работещите служители, разбира се, ще си получават нормалните заплати от работодателите. Призивът е всички дейности, за които това е възможно, да се извършват от домовете.

6.Тъй като училищата и детските градини са затворени, родителите ще получат платен родителски отпуск, за да си гледат децата, а ако са принудени да ходят на работа поради естеството ѝ, ще получават ваучери от 600 евро на месец за детегледачка.

За съжаление, не виждам да се хулят и нападат главните виновници, които чрез безотговорното си управление и безбройни кражби, не могат да ви осигурят адекватни условия, по времето на тази безпрецедентна криза! От тях се чака аурата им да ни пази, а най-голямта заплаха са именно те! Няма вирус, който да е убил повече българи от тиквения вирус, а за него лек има, но хора няма...

Богомил Бонев:

Време е да си кажем истината:
Паниката се дължи не толкова на вируса.
Паниката се дължи на ужаса, 
че този вирус се пръкна точно по времето на това управление.

Стоян Тончев:

Прав е Богомил Бонев. Паниката е не заради самия коронавирус, а защото се появи, когато ГЕРБ са на власт.

ГЕРБ са инициатори на кризи - безводие, горене на боклук, чак от DEA дойдоха в България да им арестуват над 100 кила чиста кока, първо място по смъртност в света, мръсен въздух, обезлесяване, замърсяване на реки и язовири, скараха ни с гърците, първо място по корупция в ЕС, срив на ТР, източване на лични данни от НАП, бездомен финансов министър, служебни паспорти за Божков и съдружника му, подслушване на президента, предсесател на съд НЕбългарски гражданит, отвличане на журналист от полицията, фалиране на КТБ, подправени данни за икономическия растеж, нерегламентирана държавна помощ за банка, Наредба 18, продажба на българско гражданство, канали за мигранти, медицински сестри, майки и деца с увреждания, и т. н.
ГЕРБ не решава проблеми, а създава такива. А сега и коронавирус!

Време е да си ходят!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.