ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие срещу кабинета "Петков". Според правилника за работата на Народното събрание разискванията по проекта могат да започнат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му. Гласуването по същество се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Това означава, че коалиционните партньори - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат една седмица, през която да търсят още 7 депутати за парламентарно мнозинство. Към момента разполагат с 114.

Учудващо е спокойствието, което премиерът Кирил Петков демонстрира по темата. Пред медии в парламента само заяви в движение, че "вотът на недоверие няма да мине".

Депутатът и председател на НГ на БСП Георги Свиленски също смята, че вотът на опозицията срещу правителство "няма как да успее". "Мисля, че в НС има повече от 120 разумни депутати, които няма да допуснат държавата да бъде тласната в хаос и безвремие", допълни той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е на друго мнение. Тя счита, че вотът на доверие е обречен на успех. "Уверен съм, че в пленарната зала ще има достатъчно гласове да мине вотът на недоверие, виждам че от "Има такъв народ" са разбрали най-накрая, че това управление не води България към нищо добро. Сигурни сме, че този вот на недоверие би бил успешен, предстои да видим кога председателят на парламента ще насрочи ден за обсъждането и гласуването му", коментира Атанасова.

Депутатът на ГЕРБ Делян Добрев, обаче, излага известни съмнения. "Винаги сме искали оставката на кабинета. Не знаем дали ще падне, защото не знаем през следващите седем дни колко депутати ще накупят от управляващата коалиция", заяви той.

ДПС и "Възраждане" вече изразиха пълна готовност за подкрепа на вота на недоверие в пленарна зала. ИТН - също. Но така или иначе това не е достатъчно. 

Предстои да проследим дали в рамките на 7 дни управляващата коалиция ще увеличи привържениците си сред депутатите, а също така - дали народните представители на ГЕРБ-СДС и/или на ИТН ще се явят в пълен обем в пленарна зала при гласуването на вота на недоверие, или половината ще се окажат с "други ангажименти". 

До този момент не е известен нито поводът, нито причината за днешната визита на посланика на САЩ Херо Мустафа в Президентството за среща с Румен Радев (и дали изобщо е имало такава, каквито внушения направиха днес различни сайтове), а също така - дали разговорите на дипломата няма да продължат с лидери на политически формации от опозицията или техни представители в посока спасяване на кабинета на "Продължаваме промяната" в предстоящия вот на недоверие.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.